Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.11.2019 12:00 | Správy | Politika

Koho Smer potopil a kto najviac poskočil? Odborníci zhodnotili kandidátku, toto by mali voliči vedieť

Odkryli karty! Najsilnejšia strana Smer - SD predstavila dlho očakávanú kandidátku. Za posledný rok čelila strana viacerým kauzám, ktoré ju ťahali ku dnu.

Po vražde Jána Kuciaka sa musel porúčať z postu predsedu vlády Robert Fico, ktorý po 20 rokoch nepotiahne súkmeňovcov do volieb ako jednotka. Do čela sa podľa očakávaní postaví súčasný predseda vlády Peter Pellegrini, za ktorým nasleduje práve Fico a tretiu priečku obsadí ministerka vnútra Denisa Saková. V prvej desiatke je však niekoľko prekvapení. Koho hodili cez palubu a kto sú nové hviezdy Smeru?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Vražda novinára či písanie si s Mariánom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou, ktorí sú obžalovaní z tohto ohavného skutku. Aj z týchto dôvodov pomaly ale isto opúšťali Smer jeho dovtedajšie špičky ako Marek Maďarič, Peter Kažimír, Ján Počiatek a do úzadia sa stiahol aj Robert Kaliňák. Najviac očakávaným verdiktom pred parlamentnými voľbami však bolo meno Martina Glváča, na ktorého hlavu sa sypala kritika pre komunikáciu s Kočnerom a Zsuzsovou, ktorá ho mala v telefóne uloženého ako Maznák. Nakoniec rébus rozlúskol samotný Glváč, hoci, ako sa zdá, Ficovu priazeň nestratil.

„Ja som za Martinom Glváčom stál a budem stáť a navrhoval som ho na kandidátku. Martin Glváč došiel 15 minút pred rokovaním predsedníctva a ma požiadal, že nebude kandidovať. Ja jeho rozhodnutie, je to jeho slobodné rozhodnutie, absolútne rešpektujem,“ vysvetlil predseda strany, ktorý sa rozhodol pobiť o hlasy voličov ako dvojka a líderskú pozíciu prenechal Petrovi Pellegrinimu. Prekvapením je tretia priečka ministerky vnútra Denisy Sakovej, ktorá poskočila oproti minulému volebnému obdobiu o 26 priečok.

 

Neznámy Šutaj Eštok

Kým prvých 6 mien sa na kandidátke dalo očakávať, ako blesk z jasného neba prišla informácia, že 10. priečku obsadí člen z Pellegriniho úradu Matúš Šutaj Eštok. Toho doteraz v štruktúre strany takmer nikto neregistroval. Na kandidátku ho zjavne pretlačil práve Pellegrini, po ktorého boku pôsobí už niekoľko rokov a ktorého považuje za reformátora.

„Túto zmenu najlepšie reprezentuje súčasný premiér a budem robiť všetko pre to, aby som sa aj ja stal reprezentantom tejto pozitívnej zmeny,“ uviedol k svojej nominácii Šutaj Eštok, ktorý poskočil za 4 roky o 127 priečok. V týchto dňoch má však dvojnásobnú radosť, pretože s partnerkou očakávajú v najbližšom čase potomka.

Úsmev na tvári mal aj súčasný minister financií Ladislav Kamenický, ktorý sa posunul o 26 miest. „Som rád, že mi pripadla práve sedmička a verím, že bude aj šťastná. Dozvedel som sa to včera večer a dúfam, že aj vďaka tomuto číslu budú pre mňa budúcoročné voľby úspešné,“ uviedol Kamenický. Podobný skok zaznamenal aj bývalý hovorca strany a dnes poslanec Erik Tomáš.

Otvoriť galériu

Blaha dostal zelenú

Medzi najkontroverznejších predstaviteľov Smeru patrí nesporne Ľuboš Blaha, s ktorým má ideologické spory aj Peter Pellegrini. Ten na jeho adresu v minulosti uviedol, že by nemal šéfovať výboru pre Európske záležitosti. Včera už taký rezolútny nebol. „Nevidím na tom nič zlé, že je tam Ľuboš Blaha.“ povedal premiér. Ako sa zdá, kandidátka bola o kompromisoch a Ficovmu chránencovi patrí nakoniec 11. miesto.

„Vyjadrujem všetkým slniečkam na Slovensku úprimnú sústrasť. Blaha je na kandidátke Smeru 11-tka. To musí hrozne bolieť,“ napísal na sociálnej sieti Blaha. Šéf strany priznal, že s predsedom vlády našli zhodu aj v menách, ktoré už za Smer kandidovať nebudú. Bližšie špecifikovať ich nechcel, s určitosťou medzi ne patrí ale bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská.

 

Kto vypadol z prvej desiatky spred 4 rokov

Robert Kaliňák (2.)

Peter Kažimír (4.)

Marek Maďarič (5.)

Miroslav Lajčák (7.)

Ján Počiatek (9.)

Ján Richter (10.)

 

Voliči budú zmätení

Viera Žúborová, politologička

- Prekvapilo ma miesto Ľuboša Blahu, ktorý v porovnaní s minulými rokmi poskočil omnoho vyššie, ako sa predpokladalo. Sú tam mená viac-menej podporovateľov Roberta Fica, ako sú Ján Richter, Erik Tomáš, Ľuboš Blaha či sčasti Juraj Blanár, Richard Raši a Peter Žiga sú skôr hodnotení ako Pellegriniho ľudia. Prvá dvanástka je vystavaná na základe veľkého kompromisu dvoch krídel s rozdielnymi líniami a vnímaniami sveta. Jedno je proeurópske a druhé „orbánovského“ typu, neliberálne a skôr proruské. Pre voličov to môže pôsobiť dosť zmätočne, keďže sú tam ľudia, ktorí prezentujú dva rôzne svety. Je to však víťazstvo Fica už len z toho dôvodu, že tam posunul ľudí, ktorí sa názorovo stavajú proti premiérovi.

 

Tvrdý politický kompromis

Tomáš Koziak, politický analytik

- Je to výsledok kompromisu medzi Pellegrinim a Ficom. Tie rozhovory o kandidátke boli asi dosť tvrdé, ale nemyslím si, že Fico a Pellegrini budú úplne spokojní, ale o tom je politika. Čo sa týka mien, ako sú minister financií Kamenický, pán Blanár alebo ministerka Saková, to sú momentálne veľmi mediálne známe mená a Smer zrejme chce práve na tom stavať. Objavujú sa často na obrazovkách a pri týchto menách netreba robiť veľkú mediálnu kampaň. Najväčším prekvapením je šéf Pellegriniho kancelárie Matúš Šutaj Eštok na desiatom mieste, pretože ide o neznámeho človeka. To je znakom toho, že premiér si chcel na kandidátku na vysoké miesta dať svojich ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy, fsz, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí