Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2019 20:46 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Britský herec naložil Facebooku: Keby tu bol v 30. rokoch, nechal by Hitlera inzerovať konečné riešenie

Keby facebook existoval v 30. rokoch minulého storočia, mohol by nacistický vodca Adolf Hilter pomocou sociálnej siete šíriť reklamy o svojom "riešení židovskej otázky". Aj týmto výrokom vo štvrtok kritizoval uvedenú platformu britský herec Sacha Baron Cohen, ktorého ostrý prejav si všímajú médiá z celého sveta.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Komik sa okrem Facebooku oprel aj do ďalších technologických gigantov, tieto firmy podľa neho spoločne tvoria "najväčšiu propagandistickú mašinériu v dejinách".

Cohen je známy predovšetkým pre svoje komediálne alter ega, na konferencii medzinárodnej židovskej mimovládnej organizácie Liga proti hanobeniu (ADL) ale vo štvrtok večer stvárnil svoju "najmenej obľúbenú postavu", teda seba samého. "Som iba komik a herec, nie som akademik. Ale jedna vec je mi celkom jasná," vyhlásil po tom, čo hovoril o ústupe demokracie a pribúdaní útokov proti náboženským a etnickým menšinám. "Tejto nenávisti a tomuto násiliu napomáha hŕstka internetových spoločností, ktoré sú v zásade najväčším propagandistickým strojom v dejinách," povedal.

Okrem Facebooku menoval britský herec ako pôvodcu súčasných problémov tiež Twitter, YouTube a Google. "Algoritmy, o ktoré sa tieto platformy opierajú, zámerne zvyšujú dosah takéhoto obsahu, ktorý udržuje užívateľov aktívnymi. Príbehy, ktoré cielia na naše nižšie pudy a ktoré spúšťajú pobúrenie a strach. To je dôvod, prečo mal konšpirátor Alex Jones na YouTube miliardy odporúčaní. To je dôvod, prečo si falošné správy vedú lepšie ako tie skutočné, pretože štúdie ukazujú, že lži sa šíria rýchlejšie ako pravda," povedal.

 

Cohen nie je zďaleka prvým, kto sociálne siete označuje za efektívne nástroje propagandy a kto kritizuje ich nemalý vplyv a snahu za každú cenu maximalizovať aktivitu používateľov, poťažmo zisky. Rad expertov i politikov už volá po prísnejšej regulácii, pričom v posledných týždňoch sa skloňuje najmä fungovanie politickej reklamy na týchto platformách. Cohen v tejto súvislosti hovoril o "zvrátenej logike" Facebooku. "Keď im zaplatíte, Facebook bude šíriť ľubovoľnú politickú reklamu, aj keď by to bola lož. A dokonca vám pomôžu tie lži presne zacieliť na určitých používateľov pre čo najväčšiu účinnosť. Z tejto zvrátenej logiky vyplýva, že keby tu bol Facebook v 30. rokoch, umožnil by Hitlerovi zadávať 30-sekundové reklamy o jeho 'riešení židovskej otázky'," vyhlásil.

Podľa Cohena by internetové platformy mali niesť zodpovednosť za "chybné výrobky" rovnako ako každá iná spoločnosť. "Keď vybuchne motor alebo sa pokazí bezpečnostný pás, automobilka stiahne z trhu desaťtisíce vozidiel a stojí ju to miliardy dolárov. Zdá sa mi celkom spravodlivé povedať Facebooku, YouTube a Twitteru: 'Váš výrobok je chybný, máte povinnosť to napraviť, bez ohľadu na to, koľko to stojí a koľko moderátorov musíte zamestnať'," uviedol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!