Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2019 23:49 | Správy | Zahraničné správy

Ukrajinci odmietajú kapituláciu pred Ruskom: Pripomínajú si protivládne protesty

Asi 5000 ľudí sa vo štvrtok zišlo na Námestí nezávislosti v Kyjeve, aby si pripomenuli šieste výročie vypuknutia protivládnych protestov, ktoré neskôr viedli k úteku vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča z krajiny.

Informovala o tom agentúra AP. Agentúra Ukrinform uviedla, že spomienakové zhromaždenia sa konali aj v ďalších mestách Ukrajiny.

Večerné zhromaždenie - veče - v Kyjeve zvolalo združenie Odpor voči kapitulácii. Ako cieľ zhromaždenia stanovili "brániť slobodu, národnú identitu, demokraciu a smerovanie Ukrajiny" na Západ. Organizátori vyzvali na účasť aj zástupcov všetkých "národne orientovaných politických strán." Účastníci zhromaždenia žiadali od ukrajinského vedenia, aby "nekapitulovalo" pred Moskvou.

 

S touto požiadavkou prišli v čase, keď sa pripravuje schôdzka prezidentov oboch krajín - Volodymyra Zelenského a Vladimira Putina, ktorí sa stretnú 9. decembra v Paríži na summite tzv. normandskej štvorky.

Večerné zhromaždenie sa súčasne koná v situácii, keď došlo k pozitívnemu posunu vo vzťahoch medzi Ukrajinou a Ruskom: Moskva Kyjevu vrátila tri vojnové lode zadržané pred rokom počas incidentu v Kerčskom prielive a koncom septembra došlo aj k výmene vojnových zajatcov.

Zelenskyj, ktorý je dialógu s Ruskom naklonený viac ako jeho predchodca Petro Porošenko, urobil z tohto sťahovania vojsk podmienku pre konanie summitu v normandskom formáte. Agentúra uviedla, že mnohí z tých, ktorí sa zišli na námestí v Kyjeve, vyjadrovali nespokojnosť so stavom spoločnosti, keď pripomínali, že protivládne protesty spred šiestich rokov nezbavili Ukrajinu všadeprítomnej korupcie, ktorá bola v podstate príčinou protestov.

AP citovala učiteľku Tatianu Borysiukovú, ktorá uznala, že protesty z roku 2014 zmenili "dejiny našej krajiny, ale nezmenili systém, ktorý je ako predtým založený na moci oligarchov a korupcii." Deň dôstojnosti a slobody sa na Ukrajine oslavuje každý rok 21. novembra v súlade s prezidentským výnosom z 13. novembra 2014. Je pripomienkou dvoch významných udalostí v moderných dejinách Ukrajiny: Oranžovej revolúcie v roku 2004 a Revolúcie dôstojnosti z roku 2013.

Masové protesty na Ukrajine vypukli na jeseň roku 2013 po tom, ako Rusku naklonený prezident Janukovyč a jeho vláda stiahli podporu pre dohodu na podporu tesnejších vzťahov s EÚ.

Janukovyč o tri mesiace neskôr ušiel z krajiny. Stalo sa tak po tom, ako sa protesty vystupňovali a pri streľbe do zhromaždených demonštrantov prišlo o život viac ako sto ľudí. Vo štvrtok večer sa v Kyjeve konala spomienková pobožnosť na pamiatku týchto zastrelených nazývaných na Ukrajine aj Nebeská stotina. Okrem toho ľudia počas celého dňa prichádzali do Aleje hrdinov Nebeskej stotiny v Kyjeve, aby si uctili obete Majdanu, ako aj padlých v boji na obranu územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny.

Proeurópske demonštrácie na prelome rokov 2013-14 následne viedli k posilneniu proruských síl na východe Ukrajiny a podnietili stále prebiehajúci konflikt, ktorý si vyžiadal 13.000 obetí na životoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku