Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2019 12:00 | Správy | Domáce správy

Politik OĽaNO Jaroslav Naď na výsluchu NAKA: Vyzradil tajné info o agentovi Skripaľovi?!

Prezradenie štátneho tajomstva alebo pomsta mocného muža? Bezpečnostný expert Jaroslav Naď (38) z OĽaNO prehovoril o svojom obvinení za prečin ohrozenia utajovanej skutočnosti.

Naď sa mal pred 9 mesiacmi svojho dlhoročného kamaráta pôsobiaceho v bezpečnostných silách opýtať na kauzu ruského agenta Sergeja Skripaľa. Naď tvrdí, že nevedel o tom, že zisťuje tajnú informáciu, kamarát mu vraj navyše na otázku ani neodpovedal. Podľa neho ide o pomstu riaditeľa Vojenského spravodajstva Jána Balciara za to, že verejne upozornil na jeho obrovský majetok.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Naďa polícia podozrieva hneď v troch prípadoch. V prvej veci - ohrození utajovanej skutočnosti bolo už aj v vznesené obvinenie. „Pri jednej komunikácii s mojím kamarátom vo februári som položil otázky, ktoré sa týkali vyšetrovania kauzy Skripaľ v Salisbury. Asi viete, že ide o pokus o vraždu bývalého ruského agenta a ja som položil otázku, ktorá sa toho týka a nedostal som na ňu odpoveď,“ povedal Naď po tom, ako bol vypovedať na NAKA so svojím právnikom Danielom Lipšicom.

Naď mal zisťovať, či boli dvaja ruskí agenti, ktorí mali otravu vykonať aj na Slovensku. Politik OĽaNO tvrdí, že nevedel, že sa pýta na utajovanú skutočnosť. „Považujem obvinenie za absurdné, za absolútne nepodložené. Mne je kladené za vinu to, že tým, že som pôsobil na ministerstve obrany, som musel vedieť, že takáto informácia je tajná. No nehnevajte sa na mňa, ale ja som to naozaj netušil,“ dodal Naď. Trestné oznámenie naňho podal sám šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar.

Balciar vs. Naď

Naď pracoval dlhé roky na ministerstve obrany, pod ktoré spadá aj Vojenské spravodajstvo, ktorému šéfuje Balciar. Minulý rok v novembri vstúpil do Matovičovej strany a v septembri tohto roku upozornil na to, že Balciar disponuje neobvykle veľkým majetkom, o čom už predtým ale informovali viaceré médiá. Podľa zistení portálu Aktuality.sk má Balciar s rodinou 15 apartmánov na Táloch, apartmán v Chorvátsku, dva byty a dom v Rimavskej Sobote a tam sa výpočet jeho impéria nehnuteľností zďaleka nekončí. Polícia Balciarovo bohatstvo preverovala a tvrdí, že majetok nadobudol legálne.

Otvoriť galériu

 

Naďa vojenské spravodajstvo odpočúvalo približne rok, procesy vedúce k jeho trestnému stíhaniu sa podľa neho začali až po jeho septembrovej tlačovke o Balciarových majetkoch. „Rozbehlo sa to po tom, ako sme s kolegom Eduardom Hegerom spravili tlačovku o Balciarovi, že už naozaj stačilo, tak potom sa rozbehli procesy,“ tvrdí bývalý bezpečnostný analytik. Trestné oznámenie má byť založené aj na svedeckých výpovediach. On tvrdí, že niektorých ľudí v živote ani nevidel.

Šéf vojenského spravodajstva Balciar poslal len oficiálne stanovisko. „Vojenské spravodajstvo naplnilo ustanovenia zákona tým, že informácie, ktoré v zmysle príslušných ustanovení zákona získalo pri plnení svojich úloh podľa § 2 zákona, postúpilo dňa 11. septembra 2019 v jeho zmysle a súlade s ním orgánom činným v trestnom konaní,“ napísala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

 

Korumpovanie novinára?

Ohrozenie utajovanej skutočnosti nie je všetko, z čoho Naďa obviňujú. V ďalšom trestnom stíhaní mu polícia pripisuje aj korumpovanie novinára. Naď tvrdí, že aj toto vie ľahko vysvetliť a týka sa to čias, keď šéfoval Inštitútu pre bezpečnostnú politiku. „Jeden novinár dlhodobo editoval texty učebníc, publikácií, internetových výstupov, za čo si pravidelne dával faktúry rádovo v stovkách eur raz za čas. Ten novinár spolupracoval s tým inštitútom pred mojím príchodom a pracoval tam aj po mojom odchode z inštitútu,“ povedal Naď.

Otvoriť galériu

Kauza už zalarmovala aj premiéra Petra Pellegriniho, ktorý kvôli tomu na zvolal mimoriadnu bezpečnostnú radu. Lipšic tvrdí, že by mal byť predseda vlády v tejto veci opatrný, pretože nie všetky Balciarove tvrdenia v trestnom oznámení sedia so skutočnosťou.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí