Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Exfarmár Erich dostal od štátu list, ktorý mu vyrazil dych: Za dotáciu 260 € mám vrátiť 5 400 €

Šokovaný a poriadne nahnevaný. Erich Leibi-czer (46) v terchovskej osade u Mažgútov choval ešte prednedávnom niekoľko kráv, kone a iný dobytok.

O zvieratá sa staral a dohliadal aj na to, aby mal v poriadku dokumentáciu, ktorú si chovateľ musí viesť. Pri jednej z návštev Plemenárskeho podniku v Žiline ho pracovníčka informovala, že keďže má tzv. mliečne kravy, ktoré dávajú mlieko, mohol by požiadať o dotáciu. Farmár sa rozhodol, že ju využije, čo teraz z celej duše ľutuje.

Peniaze mu posielala Poľnohospodárska platová agentúra (PPA) každý rok v decembri. „Nebolo toho veľa, 65 € za kus ročne, ale aj tak som bol rád,“ vraví Leibiczer, ktorý sa farmárčeniu venoval 15 rokov. Jeden rok dostal 600 €, iný menej alebo viac, podľa počtu kráv. „Spolu to bolo šesť, sedem rokov dotácií,“ ráta nešťastný muž. Ťažká fyzická práca ho po rokoch driny prestala uspokojovať, a tak sa rozhodol dobytok predať.

Otvoriť galériu

Na jar však dostal informáciu, že kravy, na ktoré bral dotácie, sú zle zaevidované a chybu pri 4 kusoch musí prísť opraviť na Plemenársky podnik v Žiline. „Chyba sa stala pri novom zápise znakov na uši, ktoré sa 4 kravám stratili. Pri vypĺňaní tlačiva došlo k chybe a kravy sa omylom zaevidovali na iný druh, nie na mliečne,“ opisuje Leibiczer. PPA na to tento rok prišla a vyzvala exfarmára, aby chybu opravil, čo aj urobil.

 

Poslali naňho exekútora

Dve kravy okamžite zaevidoval správne a druhé dve, ktoré už mali nových majiteľov, mali zaregistrovať oni, čo zrejme neurobili. „Prišlo mi oznámenie od agentúry, že mám peniaze na štyri kravy, na ktoré som v roku 2017 dostal dotáciu 260 €, vrátiť, lebo bola neoprávnená a chcú odo mňa až 4 400 €! Túto astronomickú sumu mi nevysvetlili. Volal som im, že to nie je možné, prečo by som mal vracať peniaze za štyri kravy, keď som na dotáciu nárok mal, veď krava bola taká istá, ako keď mi dotáciu priklepli!,“ hnevá sa Leibiczer.

Agentúra poslala na exfarmára exekútora a ten mu vyrúbil rovno aj úroky a trovy exekúcie, čo sa vyšplhalo až na 5 400 €. Nešťastný muž nerozumie tomu, ako si štát môže účtovať takéto obrovské peniaze za administratívnu chybu, ktorú mohol urobiť samotný úrad, a on ju pritom opravil. „A už vôbec nechápem, ako to môžu poslať exekútorovi, na základe čoho?“ krúti hlavou Leibiczer, ktorý požiadal advokátsku kanceláriu o zastupovanie a s úradom sa chce súdiť.

Nejde o zvieratá mliečneho typu

„Na základe administratívnej kontroly v informačnom systéme PPA IACS bola u žiadateľa identifikovaná nezrovnalosť v rámci oprávnenosti poskytnutej podpory na VDOJ za rok 2017. Podľa údajov v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat zvieratá nespĺňajú podmienky na poskytnutie platby na kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka, pretože nejde o zvieratá mliečneho typu,“ vyplýva zo správy o zistenej nezrovnalosti PPA.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom