Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2019 18:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Tragická smrť kamarátok z Rožňavy má ďalšiu dohru: Vojna mesta s útulkom?!

V útulku zvierat vládne napätá atmosféra. Minulú stredu sa v Revúcej pri záchrane psíkov z miestneho zariadenia, ktorému hrozilo vytopenie, odohrala veľká tragédia.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

O život tam prišli tri dobrovoľníčky, ktoré odnášali posledných chlpáčov z rozvodnenej rieky Muráň. Pred smrťou ich zachránili až 28. Na sociálnych sieťach ľudia kritizujú nečinnosť mesta, že zariadeniu počas kritickej situácie nepomohlo. Mesto však tvrdí, že internetom sa šíria dezinformácie. Čo je za tým?

Tragédia, pri ktorej sa utopili Katarína Kohutiarová († 54), Zuzana Klincková († 68) a Zdenka Majeríková († 48) z útulku v Rožňave, otriasla Slovenskom. So stratou milovaných kolegýň sa nevedia zmieriť ani v OZ Labka pomoci, ktoré spravuje revúcky útulok. Napriek tomu však musia pracovať na jeho znovuotvorení.

„Keď nám začali chodiť peniažky, rozhodli sme sa, že vymeníme koterce, ktoré boli v zlom stave. Napriek tomu, že sme nedávali výzvu na finančnú výpomoc, zmobilizovali sa ľudia cez sociálnu sieť a my sme vďační za každé euro, ktoré nám prišlo na účet, pomôže psíkom,“ uviedla Kvetoslava Slaná, pracovníčka Labky pomoci - Útulku v Revúcej. Zároveň dodala, že peniaze chodia na transparentný účet občianskeho združenia, ktoré útulok spravuje.

Otvoriť galériu

 

Zavádzajúce informácie?

Mesto však v miestnom rozhlase aj na webovej stránke vydalo zvláštne vyhlásenie. „Mesto Revúca žiadnym spôsobom nevyzýva občanov, aby sa zapojili do finančnej podpory a pomoci pre útulok Revúca. Povodňová aktivita v areáli útulku nespôsobila škody na majetku mesta. Zamestnanci mesta momentálne naďalej pokračujú v plánovanej rekonštrukcii útulku, ktorá zahŕňa investíciu vo výške cca 40 000 €. Informácie, ktoré sú zverejňované na sociálnych sieťach sú nepravdivé a opätovne zavádzajúce. Overte si, kto od vás pýta peniaze!“ Primátor Revúcej Július Buchta Novému Času stručne oznámil, že za týmto vyjadrením si stojí a bližšie ho nekomentuje.

Ľudia však doteraz kritizujú samosprávu, že v osudný deň nepodala útulku pomocnú ruku. „Krízový štáb bol na mieste. Mrzí ma, že sociálne siete a médiá sa chytajú dezinformácií, ktoré sa šíria internetom. Aj keď to neboli občania Revúcej, sú to ľudia, ktorí zanechali po sebe rodiny a nás mrzí, čo sa stalo,“ reagoval primátor na našu otázku krátko po tragédii.

Tinu si vezme brat utopenej

Slaná sa k postoju samosprávy vyjadrovať nechce. Potvrdila však, že mesto vyčlenilo peniaze na obnovu útulku a vytvorenie karanténnej stanice ešte pred záplavami. Aktuálne sa stavajú nové koterce, do ktorých sa psíky budú môcť nasťahovať. Združenie by ale bolo radšej, keby sa pre chlpáčov našiel iný domov. „Niektoré sú zatiaľ u mňa. O Tinku, ktorá sa zachránila z potopeného auta, kde zahynuli naše kolegyne, prejavilo záujem veľa ľudí. Ozval sa aj brat zosnulej Katky, ktorému sme nemohli povedať nie,“ vysvetľuje Slaná. Jeden psík z auta smrti je ešte stále nezvestný a hľadajú ho. Podľa aktivistky dobrí ľudia pomohli útulku ešte skôr, ako potrebovali pomoc mesta. „Nie som kompetentná sa k tomu vyjadrovať,“ uzavrela smutným hlasom Slaná.

Otvoriť galériu

Primátor Revúcej J. Buchta

V čase, keď bola na sociálnych sieťach zverejnená správa o hľadaní pomoci pre zvieratá z útulku, o ktorej členovia krízového štábu, resp. zamestnanci mesta nevedeli, sme pripravovali náhradný priestor na umiestnenie zvierat. Na odsun sme vyčlenili areál dopravného ihriska v Revúcej. Avšak, aj keď predpokladám, že táto správa nebola myslená zle a ľudia sa rozhodli pomôcť, zasiahlo to do vykonávania zabezpečovacích prác.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!