Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.11.2019 14:40 | Prominenti | Domáci Prominenti

Kovár o neprávostiach bývalého režimu: Manželkinho otca vzali do väzenia rovno z operačnej sály

Slovenský herec František Kovár podľa vlastných slov nikdy veľmi neveril, že by mohol mať bývalý režim raz koniec.

Na obdobie spred novembra 1989 si zaspomínal pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie. „My, čo sme v ňom žili od šesťdesiateho ôsmeho a vedeli sme, ako celá tá mašinéria funguje, ako sme boli strážení v názoroch a vo všetkom, úprimne, vôbec sme si nedokázali predstaviť, že to raz skončí. Atak zo Sovietskeho zväzu a prepracovanosť ŠtB cez komunistickú stranu, to bol taký mechanizmus, že sme naozaj netušili, akým spôsobom by zmena mohla vôbec nastať,“ vyznal sa v rozhovore pre agentúru SITA.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Po novembri ’89 však prišiel obrovský zlom a ľudia zrazu hromadne pocítili nádej, že by sa vo vtedajšom socialistickom Československu mohlo predsa len niečo zmeniť. „Ľudia boli euforickí, mali pocit, že môžu zrazu rozprávať, čo chcú. Ja sa priznám, že som mal počiatku strach. Napriek tomu som sa však zúčastnil večera v Umeleckej besede, kde Milan Knažko a Ján Budaj púšťali nahrávku z brutálneho zásahu v Prahe a vyzývali ľudí, aby sa podpísali pod spoločné vyhlásenie. Pozerali sme jeden po druhom, identifikovali sme sa, kto je henten, kto tamten... Bolo nás tam dosť a ten pocit zomknutosti, ktorý sa tam po čase objavil, to bolo niečo neuveriteľné. Cítili ste, že sa naozaj niečo začína diať,“ zaspomínal si na pocity z 18. novembra 1989.

V nasledujúcich dňoch sa spolu s ďalšími hercami už otvorene zúčastňovali na výjazdoch, v rámci ktorých prehovárali k ľuďom. „Verejnosť zmene, rovnako ako my predtým, neverila. Ľudia potrebovali nejakú podporu. Boli sme preto veľmi radi, že sme to mohli robiť. A režim sa postupne naozaj začal rúcať a všetko bolo zrazu inak. Spomínam si, ako sa ľudia zrazu pýtali, čo bude so všetkými tými, ktorí viedli komunistický režim, čo bude s tými, čo boli v ŠtB? Bolo to, ako keby zrazu do tmavej pivnice začalo pomaly prenikať svetlo a vy ste zrazu uvideli, v čom ste to žili. Aj keď mnohé veci sme si, samozrejme, uvedomovali už dávno predtým,“ uznal 73-ročný Bratislavčan. „Zaujímavá na tom celom však bola jedna vec - to človek naozaj len tak nezažije - že sa tá masa ľudí naozaj chcela vyhnúť akémukoľvek násiliu. Všetci chceli, aby to zostalo v čistej podobe. Tam sa ukázala akási emocionálna zložka nášho národa,“ usúdil Kovár.

Známy herec sa sám podľa vlastných slov priženil do rodiny, ktorá komunistickým režimom značne trpela. „Ocka mojej manželky odsúdili na 28 rokov väzenia len za to, že si štyria chceli našetriť na lietadlo a odletieť s rodinami do Západného Nemecka. To bol hlavný motív obžaloby. Aj si osem a pol roka natvrdo odsedel. Bol to múdry, vzdelaný človek, skvelý gynekológ a oni ho zobrali rovno z operačky. A takýchto ľudí bolo veľmi veľa,“ zdôraznil. Slobodu si preto podľa neho treba nesmierne vážiť a treba sa o ňu i náležite starať. „Sloboda je to najúžasnejšie, čo človek počas svojho života môže mať. Zdravie a sloboda, to sú tie najvyššie hodnoty,“ poznamenal Kovár.

Obľúbený interpret počas prvých mesiacov po páde režimu s manželkou všetko veľmi prežíval. „My sme so ženou všetky tie prvé veci dosť preplakali, všetko nás to nejakým spôsobom dojímalo... Že sme mohli zrazu zažiť niečo také, že sme mohli chodiť, kam sme chceli, mohli sme ísť do Rakúska alebo kamkoľvek bez toho, aby nás niekto nejakým spôsobom kontroloval a čo všetko sme pozažívali, keď sme chodievali kedykoľvek na dovolenky! Takéto cestovanie a spoznávanie, to človek dovtedy nemohol. Bol to pre nás svojím spôsobom zázrak a obrovský dar. Keď to teraz v divadle rozprávame mladším kolegom, zdá sa im to až neuveriteľné, pýtajú sa, či je to naozaj pravda,“ podotkol s úsmevom sympatický herec.

 

Súčasná doba má síce podľa Kovára aj svoje temné stránky, napriek tomu sa však podľa neho dnes ľudia majú neporovnateľne lepšie. „Je to zvláštne, keď si zoberiete, ako dnes niektorí argumentujú tým, že vtedy rožok stál 30 halierov a podobne... Ale boli by ste radi, keby ste sa vrátili do tých čias s tým, že by ste zas nemohli cestovať, nemohli by ste nič povedať, že by ste boli stále zviazaní a doma by ste rozprávali niečo iné ako na verejnosti? Pre nás hercov bolo zaujímavé akurát to, že sme mali možnosť vnášať do tých našich hier nejaký druhý plán. To sme zažívali na Novej scéne s režisérom Strniskom, a keď prišli diváci, identifikovali to a smiali sa na tom a my sme vedeli, že tomu rozumejú, tak sme sa cítili ako takí tribúni pravdy, mali sme pocit takého, povedal by som, až hrdinstva, že sme také niečo dokázali vymyslieť. Ale čo sa týka ostatných vecí, to je veľmi diskutabilné. Keď si človek tú dobu vybaví en bloc, či vtedy bolo niečo také, prečo by sa k tomu rád vrátil... Ja myslím, že nie, rozhodne nie,“ skonštatoval herec.

„Dnes tu síce zažívame korupciu a rôzne veci sa dostávajú na povrch, mnoho informácií sa stále prekrýva a veľa ľudí o všeličom nevie, až kým sa to zrazu nedostane von v podobe nejakej veľkej kauzy, no keď si to zoberiete z toho dlhodobého hľadiska, tak predsa len tá spoločnosť speje k lepšiemu. Keď si porovnáme, čo bolo predtým a čo je teraz, tak samozrejme, že sa máme lepšie! Veď to sa vlastne ani nedá porovnať,“ uzavrel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?