Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.11.2019 12:10 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

V rukách maltskej polície skončil popredný podnikateľ aj jeho jachta: Súvisí zatknutie Fenecha s vraždou novinárky?

Maltská polícia zatkla významného podnikateľa po tom, ako zadržala jeho jachtu pri pobreží tohto stredomorského ostrovného štátu.

Informovala o tom v stredu stanica BBC. Yorgen Fenech, majiteľ spoločnosti 17 Black, bol zadržaný ozbrojenou jednotkou, spresnil denník Times of Malta. To, či jeho zatknutie súvisí s vyšetrovaním vraždy novinárky, nebolo bezprostredne jasné.

K jeho zadržaniu prišlo deň po tom, ako maltský premiér Joseph Muscat oznámil, že bude zvažovať milosť pre údajného práča špinavých peňazí podozrivého z toho, že bol spojkou medzi objednávateľmi a vykonávateľmi vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej.

Inkriminovaná 53-ročná novinárka, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, zahynula v roku 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile. Zvládanie tejto kauzy maltskými úradmi si vyslúžilo medzinárodnú kritiku.

 

Svedkovia uviedli, že Fenechova luxusná jachta bola prenasledovaná v ranných hodinách člnom ozbrojenej hliadky po tom, ako plavidlo v stredajších skorých hodinách opustilo prístav Portomaso, ležiaci severne od maltskej metropoly Valletta. Polícia operáciu bezprostredne nekomentovala.

Muscat v utorok povedal, že zadržanej údajnej spojke by bolo možné udeliť milosť, ak jej informácie povedú k uspokojivému vyšetreniu prípadu.

Fenech stojí na čele obchodnej skupiny, ktorá v roku 2013 získala od maltskej vlády veľkú zákazku na vybudovanie plynovej elektrárne. BBC sa pokúsila s Fenechom skontaktovať, ale jeho hovorca na výzvy nereagoval.

Rovnako ako nemenovaná spojka sú zadržaní aj traja muži podozriví v súvislosti s vykonaním vraždy. Zadržali ich v decembri 2017, mesiac po vražde novinárky.

Caruanová-Galiziová prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile, keď vyrazila zo svojho domu neďaleko maltského hlavného mesta Valletta. Jej vražda šokovala Európu a vyvolala otázky o fungovaní právneho poriadku v tejto stredomorskej ostrovnej krajine.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!