Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2019 18:31 | Správy | Zahraničné správy

Žlté vesty prenikli počas protestu do chrámu konzumu: Bezpečnostná služba ich rýchlo spacifikovala

Vedenie obchodného domu Galeries Lafayette v parížskej štvrti Opéra nariadilo v nedeľu popoludní evakuáciu svojich návštevníkov a zamestnancov. Dôvodom bola krátka protestná akcia, ktorú tam usporiadala skupina sympatizantov protivládneho hnutia "žlté vesty", informovala agentúra AFP.

Žlté vesty prenikli na tretie podlažie obchodného domu, hádzali odtiaľ konfety a pod kupolou budovy rozvinuli transparent s nápisom "Všetci spoločne zničme to, čo nás ničí".

Otvoriť galériu

Vykrikovali tiež slogany proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktorého politiku a reformy odmietajú. Na oslavu prvého výročia vzniku svojho hnutia spievali aj tradičnú narodeninovú pieseň a skandovali i svoj slogan "Dri, míňaj a sklapni", ktorým kritizujú konzumný prístup v živote i v politike.

Ako informovali francúzske médiá, akcia žltých viest v tomto "chráme konzumu" trvala len niekoľko minút. Podľa spravodajského portálu 20minutes.fr bezpečnostná služba demonštrantov pomerne rýchlo spacifikovala a vyviedla z budovy, z ktorej medzičasom evakuovali aj zákazníkov a personál.

 

"Žlté vesty" si tento víkend pripomínajú prvé výročie vzniku svojho hnutia, ktoré bolo spočiatku protestom proti zámeru vlády zvýšiť od januára tohto roku dane z pohonných hmôt. Vláda nakoniec ustúpila a ceny palív nezvýšila, ale protestujúci prišli s ďalšími požiadavkami vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

Kým do prvej série demonštrácií a blokád ciest sa 17. novembra 2018 v celom Francúzsku zapojilo asi 282.000 ľudí, postupne ich počet klesal, pričom na akciách počas posledných víkendov sa v celej krajine zúčastnilo len niekoľko tisíc ľudí.

Podľa francúzskeho ministerstva vnútra v sobotu vyšlo do ulíc francúzskych obcí a miest či na blokády kruhových objazdov 28.000 ľudí, z nich 4700 demonštrovalo v Paríži. Žlté vesty uviedli vyššiu bilanciu - 44.000 účastníkov.

Podobne ako počas minulých protestov aj tie sobotné sprevádzali potýčky s policajtmi i hasičmi a vandalizmus v podobe ničenia mestského mobiliáru, podpaľovania barikád a prevracania či poškodzovania áut.

Dejiskom najväčších násilností boli v sobotu dve parížske námestia - Place d'Italie a Place de la Bastille -, kde sa k žltým vestách pridali aj ultraľavicoví radikáli a maskovaní výtržníci z hnutia Black Blocs.

Pre narušenie verejného poriadku, výtržnosti a ničenie majetku bolo v sobotu na rôznych miestach Francúzska zadržaných 264 ľudí, z toho 173 v Paríži. Parížska prokuratúra v nedeľu uviedla, že o 10.00 h SEČ bolo vo väzbe ešte stále 155 zadržaných osôb, a to vrátane ôsmich maloletých.

Žlté vesty oznámili, že ich najbližšou veľkou akciou bude spojenie sa s odborármi, ktorí majú na 5. decembra naplánovaný celoštátny štrajk proti reforme dôchodkového systému. Štrajkom bude postihnutá verejná doprava, dodala AFP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo