Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2019 19:54 | Správy | Domáce správy

V Bratislave pokrstili nové Námestie Nežnej revolúcie: Podľa niektorých je miesto nedôstojné

Námestie Nežnej revolúcie slávnostne pokrstil v sobotu primátor hlavného mesta Matúš Vallo spolu s revolucionármi Novembra '89.

Pokrstenie je pre Valla spomienkou na odvahu bratislavských študentov, ktorí v podvečer 16. novembra 1989 pochodovali mestom. V súvislosti s 30. výročím Nežnej revolúcie tak pomenovali časť Námestia SNP, konkrétne priestor pred Starou tržnicou v centre mesta.

"Pomenovanie tohto priestoru nie je prejavom namiereným proti Slovenskému národnému povstaniu (SNP). Naopak, týmto najvýznamnejším udalostiam našich novodobých dejín sme zabezpečili dôstojné a rovnocenné miesto vedľa seba v centre Bratislavy," povedal primátor. Myslí si, že miesto pred Starou tržnicou patrí hlavne mladým ľuďom a život znamená pre neho naplnenie slobody, za ktorú sa štrngalo kľúčmi.

Revolucionár a poslanec parlamentu Ján Budaj (OĽaNO) ľuďom na námestí pripomenul, aby ostali živou verejnosťou, aby ustrážili to, aby ani odporcovia odkazu SNP, ani odporcovia demokracie nikdy neprevážili na Slovensku. S iniciatívou premenovať časť Námestia SNP na Námestie Nežnej revolúcie prišiel ešte v lete Vallo. Argumentoval tým, že Nežná revolúcia, rovnako ako SNP, symbolizujú odpor verejnosti voči totalite a prejavenie vôle občanov po slobode.

 

Pomenovanie priestoru pred Starou tržnicou na Námestie Nežnej revolúcie považuje primátor za najlepší kompromis spomedzi viacerých návrhov. Mesto totiž nové námestia nebuduje a premenovanie celého Námestia SNP či Námestia slobody podľa neho neprichádzalo z viacerých dôvodov do úvahy. "Priestor pred Starou tržnicou je momentálne súčasťou Námestia SNP, historicky to však bolo vždy samostatné námestie s vlastným názvom," zdôvodnilo mesto s tým, že zmena adries sa bude týkať len malého počtu ľudí.

Návrh kritizovali mnohí. Proti iniciatíve sa postavil Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, ktorý vnímal premenovanie ako samoúčelné. Ďalší kritizovali, že priestor pred Starou tržnicou je podľa nich nedôstojné miesto hodné štvrtej cenovej skupiny, dehonestované stánkami a popíjajúcimi ľuďmi. Iní práve v takto "živom a chcenom" priestore vidia najlepší výsledok Nežnej revolúcie. Mesto dostalo k svojmu návrhu 89 pripomienok, väčšina sa týkala žiadosti, aby našlo iné miesto, ktorému by nieslo názov Námestie Nežnej revolúcie. Mesto pripomienky neakceptovalo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene