Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Dávid zúfalo čaká na darcu: Srdce mi prestalo biť, v hrudi mám pumpu

Dúfa v lepšiu budúcnosť! Dávid (23) z Janova, dedinky pri Prešove, sa zrazu začal cítiť unavený a správa doktorov ho šokovala - potreboval nové srdce, pretože jeho začalo zlyhávať.

Napokon mu nádej dala unikátna operácia v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, pri ktorej mu do hrude vsadili pumpu, tzv. umelé srdce, za 140 000 eur. Vďaka nej má šancu prežiť, kým sa objaví vhodný darca. Ako vyzerá bežný život mladíka, ktorý dlhé roky sníval o tom, že bude zachraňovať životy iných?

Už od mája tohto roka žije mladý chlapec s umelým srdcom. Jeho život sa obrátil hore nohami v jedinej chvíli. Žil ako každý mladý človek. Športoval, chodil sa zabávať a študoval. „Žil som naplno,“ spomína mladík na bezstarostné dni. „Vyštudoval som za hasiča-záchranára,“ prezradil Dávid, ktorý s bolestným úsmevom dodal, že hoci to bolo jeho snom, žiadne životy už asi nezachráni. Teraz totiž potrebuje zachrániť ten svoj.

 

Varovné príznaky

Vitálny mladík začal mať problémy s únavou a bývalo mu nevoľno, bol nevládny a neustále cítil smäd. „Nakoniec to prišlo do takého extrému, že som prišiel o srdce. Keď som sa dozvedel, že zlyhá do dvoch týždňov, jedinou možnosťou pre mňa bolo umelé srdce,“ povedal Dávid. Hoci sa tak nazýva, ide o akúsi pumpu, ktorá supluje jeho činnosť. Najdôležitejšie je, že Dávidovi umožní prežiť obdobie, kým sa nájde vhodný darca. „Verím, že sa nájde darca, aby mi mohlo byť transplantované ozajstné srdce a aby som mohol plnohodnotne žiť,“ sníva o budúcnosti.

Otvoriť galériu
Ako dodal, čakal by ho život len s malými obmedzeniami. Lenže darcovský program na Slovensku je podľa neho ešte neprepracovaný, a aj preto trvá dlho, kým sa nájde darca. „Problém je, že rodiny na Slovensku stále nechcú, aby ich zosnulí boli darcami. Preto chcem touto cestou všetkých poprosiť, aby si uvedomili, že by takto mohli zachrániť iných,“ povedal naliehavým hlasom Dávid, ktorý si na život s umelým srdcom ešte stále zvyká. Neprekáža mu v noci hlasný zvuk pumpy za 140-tisíc eur? „Trocha, najmä v noci, keď neviem zaspať. Je to neustály buchot. Ale je to iba malá daň za to, že žijem,“ uviedol.

Nepochybuje, že sa nájde vhodné srdce a plánuje budúcnosť. „Chcem mať rodinu, postaviť dom a zasadiť strom,“ vymenúva svoje túžby. Zatiaľ však žije tak, ako sa s umelým srdcom dá. „Ráno vstanem, umyjem sa. Potom si prečítam dobrú knihu, či idem na nenáročnú prechádzku,“ uzavrel.

Otvoriť galériu
Umelé srdce stojí 140 000 eur

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave ako prvé pracovisko v strednej Európe odštartovalo Program SynCardia TAH - Total Artificial Heart. V novembri 2017 operovali pacienta Jozefa z Topoľčian (47) a išlo o operáciu, ktorú vykonali ako prví z krajín V4. V roku 2018 mu v NÚSCH transplantovali srdce.

Aktuálne sú v domácom liečení 3 pacienti s umelým srdcom. Doteraz ho dali 6 ľuďom. Jeden zomrel (nie však na srdcové ochorenie) a 3 čakajú na transplantáciu. „Indikáciou implantácie umelého srdca sú stavy ťažkej poruchy funkcie srdca, ktorá je v horizonte dní alebo niekoľkých týždňov nezlučiteľná so životom. Používa sa u pacientov, ktorí sú kandidátmi transplantácie do obdobia identifikácie vhodného darcu,“ uviedol prednosta Kliniky kardiochirurgie NÚSCH Michal Hulman. Zákrok plne hradí zdravotná poisťovňa pacienta. Stojí približne 140 000 eur. Umelé srdce je jednorazové, môže ho dostať len jeden pacient.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Denisa Borkovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky