Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Prežívajú ťažké chvíle: Psychológovia pomáhajú príbuzným obetí nehody i zasahujúcim policajtom

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) poskytne všetku dostupnú pomoc a podporu Strednej odbornej škole (SOŠ) techniky a služieb v Nitre.

Práve táto škola patrí k tým, ktorých sa najviac dotkla tragédia, ku ktorej došlo 13. novembra pri nehode autobusu pri obci Malanta neďaleko Nitry.

Fotogaléria
63
fotiek v galérii

Zo žiakov SOŠ zahynuli pri zrážke autobusu s nákladným autom štyria študenti, ďalší utrpeli zranenia rôzneho rozsahu, iní zažívajú rodinné tragédie. Predseda NSK Milan Belica bol vo štvrtok osobne vyjadriť ľútosť nad úmrtím mladých ľudí riaditeľke školy Dane Kročkovej. "Prijal od nej zdrvujúcu informáciu, že okrem štyroch priamych obetí z radov školy zahynuli aj obaja rodičia žiačky, ktorá sama leží v nemocnici s ľahšími zraneniami. Ďalší žiak je hospitalizovaný s ťažkými zraneniami a jeden študent vyviazol s ľahšími zraneniami," uviedla hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

Ako pripomenula, v SOŠ, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK, sú zabezpečení psychológovia. "Pani riaditeľke, ktorá je touto tragédiou rovnako hlboko zasiahnutá, som prisľúbil pre školu v tejto ťaživej situácii materiálnu aj finančnú pomoc," povedal po stretnutí Belica.

 

Súčinnosť pri zabezpečovaní zdravotnej starostlivosti o zranených účastníkov dopravnej nehody ponúkol bezprostredne po tragickej udalosti lekár NSK Ľubomír Ševčík. "Viacerí zamestnanci Úradu NSK vyjadrili svoju solidárnosť s obeťami nehody darovaním krvi," dodala Prekopová.

 

Psychológovia pomáhajú príbuzným obetí nehody i zasahujúcim policajtom

Príbuzným obetiam tragickej dopravnej nehody naďalej pomáhajú policajní psychológovia. V kultúrnom dome v Jelenci vzniklo krízové centrum pre blízkych obetí a zranených, okrem psychológov im pomáhajú aj duchovní. Pri zrážke autobusu s nákladným autom zahynulo 12 ľudí, z nich deväť pochádza z obce Kolíňany a traja z Jelenca. Medzi obeťami boli aj tri dievčatá a dvaja chlapci vo veku od 15 do 17 rokov. Zranených bolo 20 ľudí, ktorí boli prevezení do okolitých nemocníc.

V autobuse sa viezli najmä mladí ľudia, ktorí sa vracali domov zo škôl. "Na mieste boli od prvých chvíľ policajní psychológovia a Tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre. Po krátkom odpočinku sa aj dnes vrátili na miesto udalosti a pokračujú v pomoci postihnutým touto traumou. Psychologická pomoc bude v čo najkratšom čase poskytnutá aj zasahujúcim policajtom," potvrdila polícia.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky prijala prvého pacienta od leteckých záchranárov v kritickom stave. "Pacient bol prijatý s veľmi vážnymi, mnohopočetnými poraneniami, okamžite bol prijatý na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde podstúpil operáciu. Momentálne je v umelom spánku v ohrození života," potvrdil medicínsky riaditeľ novozámockej nemocnice Zoltán Danczi. Ďalší piati prijatí pacienti majú stredné a ľahšie poranenia, sú stabilizovaní a mimo ohrozenia života. Nemocnica bezprostredne po oznámení nehody prijala potrebné opatrenia, na oddelenia povolala lekárov a sestry nad rámec plánovaných služieb. Prítomná bola aj psychologička.

Z piatich pacientov hospitalizovaných v nitrianskej nemocnici boli už dvaja prepustení do domáceho liečenia, medzi nimi aj pacient po operácii oka a osemročný chlapec. Ten bol hospitalizovaný aj so svojou babkou, ktorá zatiaľ zostáva v nemocnici. "Jedna osoba leží na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) a ďalší pacient bol z JIS preložený na štandardné lôžko na očnej klinike," potvrdila hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

V Nemocnici Levice sa nachádza jedna pacientka vo vážnom, ale stabilizovanom stave. V opatere lekárov zostali aj ďalšie dve osoby, ktoré utrpeli menej vážne zranenia. Mimo ohrozenia života sú aj pacienti hospitalizovaní v Topoľčanoch a Banskej Bystrici.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!