Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2019 11:15 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Na rozostavanej D4 pri Jarovciach pozastavili práce, dôvodom je sporný násyp s azbestom

Na časti rozostavanej diaľnice D4 pri bratislavských Jarovciach pozastavili stavebné práce.

A to dovtedy, pokiaľ padne rozhodnutie, čo bude s násypmi, kde použili sporný materiál, vrátane azbestu. Spoločnosť D4R7 Construction, s. r. o., zhotoviteľ úsekov D4 a R7 v okolí Bratislavy, informovala v tlačovej správe, že sa dohodla s Ministerstvom dopravy a výstavby SR (MDV) a Národnou diaľničnou spoločnosťou, a. s., (NDS) na podrobnom postupe a záväznom časovom rozvrhu prijatia rozhodnutí súvisiacich s opatreniami na úpravu násypov. Tie majú vykonať v časti diaľnice rozostavanej D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka medzi kilometrami 0,7 až 2, teda na úseku v dĺžke 1,3 kilometra pri Jarovciach.

Dohoda medzi ministerstvom dopravy a D4R7 Construction podľa zhotoviteľa stavby určuje, že v uvedenej časti D4 nebudú vykonávať ďalšie práce, kým sa nerozhodne o ďalšom postupe. "Dohodlo sa tiež, že vykonané testy budú hodnotiť odborníci menovaní ministerstvom dopravy a výstavby. Všetky potrebné testy už boli vykonané," uviedla spoločnosť D4R7 Construction s oneskorením o obsahu dohody uzavretej ešte v októbri. Testy v súčasnosti analyzujú a po ich vyhodnotení bude jasné, či a aké nápravné opatrenia budú potrebné v spomínanej časti D4.

Zhotoviteľ sa ministerstvu dopravy a výstavby zaviazal, že takto spoločne dohodnutý plán obnovy bude implementovať tak rýchlo, ako je to technicky možné. "Ministerstvo dopravy a D4R7 Construction budú následne informovať verejnosť, či a aké rehabilitačné opatrenia bude potrebné vykonať na násype úseku diaľnice D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka medzi kilometrami 0,7 - 2 a kedy budú realizované," dodal zhotoviteľ D4 a R7.

 

Agentúra SITA ešte minulý týždeň informovala, že násyp na časti D4 pri Jarovciach, obsahujúci materiál s azbestom, bude podľa NDS potrebné asi odstrániť a postaviť znovu. Hlavným dôvodom by mali byť nevyhovujúce statické skúšky únosnosti násypu. Člen predstavenstva NDS Peter Gandl to označil za väčší problém, ako použitý materiál s azbestom v násype. "Nevyhovujú statické skúšky tohto násypu. To je asi horší problém. NDS vykonávala niektoré kontrolné skúšky a odbery, ktoré viedli k tomu, aby sa analyzoval tento problém," povedal Gandl pred zástupcami stavebných spoločností. "Máme názor, že násyp asi bude potrebné rozobrať. Upozorňujem, že sa tam nachádza azbest. To znamená, že sa budú musieť v uzavretej atmosfére so špeciálnymi metódami odstrániť všetky materiály, ktoré do násypu nepatria, ako rôzne organické látky a násyp vybudovať nanovo," uviedol Gandl.

Dodávateľ a koncesionár projektu D4 a R7 podľa zástupcu NDS jednoznačne pochybili, keď pri stavbe časti D4 použili násypový materiál obsahujúci azbest. Tvrdí, že teraz by mali vyriešiť oba problémy v súvislosti s násypom. "Šetria to jednotlivé orgány, je to nakladanie s nebezpečnými látkami, ktorou je azbest. Zabudovaný neohrozuje spodné vody ani životné prostredie, ale nakladanie s azbestom je veľmi nebezpečné vzhľadom na jeho fyzikálne vlastnosti," upozornil Gandl.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!