Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2019 18:41 | Správy | Zahraničné správy

Rusi zakázali českú humanitárnu organizáciu Človek v tiesni: Doplatili na kritické slová?!

Ruské ministerstvo spravodlivosti v utorok oznámilo, že zaradilo českú humanitárnu organizáciu Človek v tiesni na zoznam organizácií, ktoré sú v Rusku nežiaduce. Informovala o tom tlačová agentúra TASS. Reakciu Človeka v tiesni sa ČTK sa snaží získať.

Na webe ruského ministerstva sa s utorkovým dátumom píše, že organizácia bola na zoznam zaradená v súlade s federálnym zákonom "O opatreniach proti osobám zapojeným do porušovania základných ľudských práv a slobôd, práv a slobôd občanov Ruskej federácie". Tento krok bol pritom urobený na základe rozhodnutia námestníka ruského generálneho prokurátora zo 7. novembra.

Hovorkyňa humanitárnej organizácie Adriana Černá vo zverejnenej reakcii poukázala na to, že Človek v tiesni v Rusku dlhodobo podporuje občiansku spoločnosť. Podporujeme "aktivistov, blogerov, kriticky premýšľajúcich intelektuálov, skupiny ľudí, ktorí sú proti korupcii, proti ničeniu životného prostredia, ktorí bojujú za práva menšín, chcú väčšiu transparentnosť ruského štátu, chcú, aby Rusko dodržiavalo medzinárodné záväzky (...) ako je ochrana a dodržiavanie ľudských práv, alebo právo na združovanie a zhromažďovanie, podporujeme skupiny, ktoré sú proti cenzúre a ďalšie. To, samozrejme, ruský režim dráždi, lebo nechce fungovať transparentne, demokraticky a nechce byť pod verejnou kontrolou. (Prezident) Vladimír Putin chce vládnuť v Rusku tvrdou rukou, čo mnoho ruských občanov nechce akceptovať a snaží sa o to, aby sa v Rusku raz žilo lepšie a my ich v tom podporujeme," napísala Černá.

Zaradenie Človeka v tiesni na zoznam nežiaducich organizácií je podľa nej, samozrejme, nepríjemnosť. "V tejto chvíli zastavujeme všetky aktivity na podporu ruských partnerov a priateľov, aby sme ich neohrozovali, a budeme si musieť premyslieť, aké kroky podnikneme k tomu, aby sme boli opatrnejší, ale v žiadnom prípade to neznamená, že by sme v Rusku prestali pracovať," oznámila hovorkyňa organizácie.

 

Človek v tiesni uvádza, že v Rusku sa venuje hlavne ľudským právam. "Rusko je krajina s nevyjasneným politickým systémom, v každom prípade veľmi represívnym. Krajina má rovnako nízke hodnotenie slobôd ako Azerbajdžan," stojí vo výročnej správe za rok 2018, podľa ktorej česká organizácia okrem iného pomáhala obhajcom ľudských práv v súvislosti s prípadom odsúdeného riaditeľa pobočky ľudskoprávnej organizácie Memorial Ojuba Titijeva. Človek v tiesni sa angažuje aj okolo anektovaného Krymu.

Utorkovým rozhodnutím ruského ministerstva spravodlivosti sa Človek v tiesni stal 19. zahraničnou či medzinárodnou organizáciou, ktorej pôsobenie bolo v Rusku zakázané. Ich zoznam bol vytvorený po ruskej anexii ukrajinského Krymu v roku 2014 a po vyhlásení protiruských sankcií. Je na ňom napríklad Nadácia otvorenej spoločnosti miliardára a filantropa Georgea Sorosa, americká Nadácia na podporu demokracie alebo Svetový kongres Ukrajincov. Organizácie zaradené na zozname nesmú v Rusku pôsobiť a ruskí občania s nimi nemôžu spolupracovať pod hrozbou až šesťročného väzenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose