Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.11.2019 16:10 | Šport | Tenis
Foto

Šok pre fanúšikov: Cibulková so slzami v očiach definitívne ukončila kariéru

Definitívne končí! Slovenská tenistka Dominika Cibulková (30) oznámila všetkým, že s profesionálnym tenisom definitívne končí.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Túto šokujúci informáciu prezradila v autobiografii s názvom Tenis je môj život, ktorú v utorok v Bratislave slávnostne krstila.

S reprezentáciou sa Cibulková rozlúčila v apríli vo fedcupovom zápase proti Brazílii, potom si liečila zranenú achilovku.

"Áno, je to koniec mojej kariéry. Roland Garros bol môj posledný turnaj a postupne som začala rozmýšľať nad tým, ako kariéru uzavriem. Myslím si, že dnes je na to perfektný deň. Aj v knihe sa píše o tom, aké to bolo ťažké rozhodnutie. Teším sa na svoj nový život. Chcem sa veľmi pekne poďakovať celému môjmu tímu aj všetkým, ktorí mi fandili a pomáhali," povedala Dominika Cibulková.

 

Podľa dosiahnutých výsledkov aj rebríčkového postavenia sa 30-ročná bratislavská rodáčka stala najúspešnejšou slovenskou tenistkou histórie. V jej vitríne úspechov nechýbajú singlové trofeje z ôsmich turnajov na hlavnom okruhu WTA a medzi nimi sa vyníma titul na prestížnom šampionáte WTA Finals v Singapure z roku 2016. K tomu treba zarátať aj úspešné reprezentovanie Slovenska v tímových súťažiach - víťazstvo v Hopmanovom pohári 2009 po boku Dominika Hrbatého, či množstvo víťazných zápasov v Pohári federácie. V tomto roku ho ukončila so skvelou bilanciou 22-11 vo dvojhre. V roku 2013 bola aktérkou semifinálového súboja v Moskve, v ktorom Slovenky tesne nepostúpili do finále po prehre s Ruskami 2:3.

Cibulkovej dlhodobo vysokú výkonnosť odrážalo aj postavenie v rebríčku WTA vo dvojhre. Štyrikrát za sebou (2014 - 2017) končila tenisový rok v Top 10 a jej dlhoročné atakovanie tých najlepších vyústilo až do štvrtého miesta z 20. marca 2017. Žiadna slovenská tenistka nikdy pred ňou ani po nej nebola vyššie vo svetovom renkingu vo dvojhre.

Finalistka Australian Open z roku 2014 sa rozhodla aj knižne zhrnúť svoju úspešnú kariéru, ale nielen vo forme tenisových výsledkov. Autobiografia "Tenis je môj život" je nahliadnutím do zákulisia tenisu aj súkromia hráčky, ktorá sa napriek svojmu nízkemu vzrastu (161 cm) výrazne presadila aj vo svetovom meradle. Knihu napísala so slovenskou spisovateľkou Andreou Coddington, s ktorou sa poznajú desať rokov a na spoločnom diele intenzívne pracovali rok a pol.

V knihe sa rozhodla byť emotívna a osobná, čo neraz ukázala aj na tenisovom kurte. Potvrdila, že pôjde s kožou na trh. Spomína bývalých trénerov aj bývalé lásky, vnesie viac svetla do svojich problémov s alergiou, o ktorých mnoho fanúšikov ani len netušilo, že ju sprevádzali počas kariéry. "Po toľkých rokoch na očiach verejnosti a pod neustálym tlakom som sa naučila, že svoje osobné veci a zraniteľné miesta neukazujem navonok. No cítila som, že chcem napísať takúto knihu, aby ma ľudia a najmä moji fanúšikovia ešte viac spoznali. Že nie som len silná Dominika, aj keď sa o to stále pokúšam a je to taký môj štít pred celým tým tlakom. Kniha je napísaná naozaj úprimne. Nie je to žiadna športová encyklopédia, ani odborná kniha," vysvetlila Cibulková.

Cibulkovú tento rok vo veľkom trápili zdravotné problémy, čo predznamenalo blížiaci sa koniec kariéry. Absolvovala iba deväť turnajov a sezónu ukončila takpovediac ešte pred jej polovicou po Roland Garros v Paríži. Stihla aj oficiálnu rozlúčku s fedcupovým tímom Slovenska, keď v súboji s Brazíliou dosiahla dve víťazstvá. Od júna si však súťažne "nepinkla" a vo svetovom rebríčku vo dvojhre sa prepadla až na aktuálne 315. miesto. Na jednoduchú otázku, čo jej dalo takmer 15 rokov v profitenise, vypointovala vo svojej knihe túto odpoveď.

"Vyplakala som veľa sĺz - aj od šťastia. Tým som notoricky známa, keď mi je najlepšie, som najšťastnejšia, plačem. Nespočetne veľakrát som spadla a vstala, vyhrávala, prehrávala…Tenis mi dal možnosť ísť, rozprestrieť krídla a lietať. Tenis mi dal slobodu. Naučil ma pokore. Sformoval ma."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, juk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?