Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2019 00:00 | PR články
Sponzorované

Čo sú dnes slovenské jablká?

Slovenské ovocné sady sa dnes rozprestierajú na približne 6 000-hektárovej ploche, čo oproti 90. rokom minulého storočia znamená zmenšenie takmer o 10-tisíc hektárov. Dôvodom nie je likvidácia sadov, ale pomalšie tempo ich obnovy.

Najväčšie zastúpenie patrí jablkám, ktoré u nás dozrievajú na rozlohe 2 600 hektárov. Tradícia pestovania jabĺk u nás je už od nepamäti, aké sú však dnešné trendy?

Za dlhoročnou tradíciou pestovania jabĺk na Slovensku stoja najmä naše vynikajúce klimatické podmienky. Mierne podnebné pásmo, striedajúce sa ročné obdobia a dostatok vody. Tieto vlastnosti vytvárajú v rámci Európy pre jablone tretie najvhodnejšie podnebie, čo sa odzrkadľuje v množstvách a vo vynikajúcej kvalite dopestovanej úrody. „V období od augusta 2018 do júla 2019 sme našim zákazníkom ponúkli 2 800 ton slovenských jabĺk,“ uvádza vedúca oblasti nákupu ovocia a zeleniny spoločnosti Kaufland, Michaela Florišová.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Plody odrôd svetového významu pestované u nás slovenskému zákazníkovi chutia a majú prečo. „Slovensko má jednoducho veľký dar v tom, že, okrem mora, klimaticky disponuje všetkým. Ak sa odrode nedarí v jednom regióne, nájde sa pre ňu taký, ktorý jej bude podnebím vyhovovať a dovolí jej dozrieť do najlepšieho možného stavu,” vysvetľuje Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie SR.

Môžeme byť právom hrdí na slovenské plody odrody Golden Delicious, ktoré dozrievajú už aj v sadoch vo vyššie položených horských oblastiach. Ich zdravá žltozelená farba je symbolom ich delikátnej chuti a trvanlivosti. Martin Dokupil, zástupca spoločnosti Boni Fructi uvádza, že „aj keď sú „Goldeny“ klasikou, druhou najpestovanejšou odrodou je chutná a tvarovo pekná Gala sfarbená do červena.“ Ročne sa jej na Slovensku dopestuje 8 tisíc ton.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Veľkú obľúbenosť vnímajú ovocinári u pravdepodobne najsladšej odrody na svete – Fuji KIKU. Tá sa u nás pestuje na Žitnom ostrove, v okolí Piešťan a Nitry a na Hornej Nitre. „Jablká Fuji KIKU sú výnimočné tým, že na stromoch vydržia až do mrazov, pričom si stále zachovajú ideálnu konzistenciu. Vďaka tomu do seba nasajú výdatnú dávku neskorých slnečných lúčov, ktoré ich výrazne osladia,” vysvetľuje Dokupil.

Ďalšou obľúbenou odrodou ju odroda Granny Smith, ktorá je známa svojou výraznou kyslosťou a nižším obsahom cukrov. Zaujímavosťou je, že pred 15-20 rokmi ju u nás ešte nebolo možné dopestovať. Globálne otepľovanie však ovplyvnilo aj slovenské podnebie natoľko, že to dnes, súčasne s využitím pokročilejších technológií, dokážeme.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Stabilnosť predaja a chuťových vlastností je pri veľkých objemoch náročnejšia. Znamená dôsledné sledovanie rastlín a inteligentnú starostlivosť o sad. To sa darí prostredníctvom tzv. integrovanej produkcie. Únia ovocinárov a zeleninárov ho vníma ako rozumnú strednú cestu medzi klasickým konvenčným spôsobom a vyložene ekologickým spôsobom, pri ktorom nie je možné ovplyvniť kvalitu a kvantitu produkcie. Integrovaná produkcia si zakladá na neprestajnej práci s informáciami a ich využití pri aplikácii biologických a mechanických spôsobov ochrany ovocia, ktoré sú overené rokmi.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

V sadoch sa stále vo väčšej miere využíva na boj so škodcami aj nasadenie prirodzených predátorov, aby sa docielila biologická rovnováha v prírode. A napríklad práškom do pečiva ovocinári bojujú proti chrastavitosti ovocia. Taktiež rôznymi kombináciami morských rias posilňujú imunitný systém ovocných stromov. Na boj so škodlivými činiteľmi tak pestovatelia využívajú stále vo väčšej miere silu prírody.

Dopestovaním ovocia sa však práca nekončí. Aj keď sa kvalita urodí v sade, je dôležité správne ju uskladniť. A to tak, aby mal zákazník k dispozícii v každom čase čerstvé jablká. Rozumným skladovaním sa výrazne predlžuje konzumná zrelosť jabĺk so zachovanou nutričnou hodnotou. „Práve uskladnenie však môže byť po niektorých sezónach náročným orieškom. Na Slovensku totiž máme v súčasnosti výrazný nedostatok moderných skladov, tieto pokryjú iba polovicu dopestovanej úrody. Zvyšok sa musí veľmi rýchlo predať, alebo preskladniť v zahraničí,“ hovorí Varga.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Kaufland sa pri jablkách, rovnako ako celom ovocno-zeleninovom sortimente, snaží na pultoch uprednostňovať domácu úrodu. „Spoluprácu so slovenskými pestovateľmi si veľmi vážime. Jej výsledky, nakoniec, najviac oceňujú naši zákazníci, ktorým túto kvalitnú domácu úrodu prinášame,“ hovorí Florišová.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Slovenská úroda je vďaka Kauflandu blízko aj tým, ktorí nemajú vlastný sad či záhradu. Využite to a zahryznite sa do šťavnatej chuti jabĺk vypestovaných na Slovensku aj vy.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!