Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Šéfkuchár vynoveného Ria: Vegetariáni sú ukrátení o veľa chutí!

T-Bone, Rib Eye, Rump či Flank sú najznámejšie druhy steakov pripravované na Slovensku. Na bratislavskej gastro mape sa po čase opäť objavila stálica medzi podnikmi ponúkajúcimi najlepšie mäso a exotické kokteily v meste.

Reštaurácia Rio prešla niekoľkostotisícovou rekonštrukciou, má nového šéfkuchára, ambiciózne menu, a chce ponúknuť niečo, čo ostatní nemajú. Aj o tom sme sa rozprávali s Danielom Širotom, šéfkuchárom vynoveného Ria.

Prichádzate do novej reštaurácie z Košíc, očakávania sú aj v Bratislave vysoké, čím sa chcete presadiť na tunajšej gastro scéne?

V košickom Primi som od základov prekopal celé menu a verím, že sa mi podarilo pozdvihnúť ho na ešte vyššiu úroveň. S rovnakou filozofiou prichádzam aj do Ria, kde by som opäť rád ponúkal pre hostí gastronomické zážitky. Prirodzene, rešpekt mám, spolieha na nás veľa ľudí. Mám však skvelý team ľudí, na ktorých sa môžem vždy spoľahnúť, tak verím že to dokážeme.

Keď hovoríte o zážitkoch, čo si pod týmto pojmom môže návštevník reštaurácie predstaviť?

V prvom rade ide o chuť a ľahké pochopenie jedál. Veľký dôraz kladiem predovšetkým na poctivé suroviny, dokonalé technologické postupy a sezónnosť jedál. V Riu boli aj pred mojim príchodom tradičnou súčasťou menu steaky a túto tradíciu sa rozhodne zmeniť nechystám. Pribudol nám špičkový autentický otvorený gril s dreveným uhlím a menu sme doplnili o naozaj fajnové špeciality vyššej kuchyne.

Otvoriť galériu

Na čo sa teda návštevníci môžu tešiť a čím si ich trúfate presvedčiť?

V reštaurácii sa zameriavame na mäso z lokálnych fariem, ktoré bude pod mojim dozorom dozrievať v špeciálnych chladničkách. V ponuke budú steaky z troch európskych plemien – black angus, simmental a limousin. Zrenie pridáva mäsu chuť a jemnosť. Okrem toho, že bude takéto mäso stabilne v menu, na rôzne eventy chcem pripravovať aj špeciálne pol roka zrejúce steaky. Chceme ponúknuť niečo, čo ostatní nemajú. Vzali sme jedlá, ktoré majú ľudia radi a snažili sme sa ich ešte viac zlepšiť. 

Čo by na to povedali vegetariáni...

Dovolím si tvrdiť, že vegetariáni a vegáni sú ukrátení o obrovské množstvo chutí, ktoré ponúkajú mäsové pokrmy a predovšetkým steaky z našej ponuky. Rio nie je vegánske bistro a ani sa ním nesnaží byť. Zameriavame sa na poctivé mäso tak, aby ľudia vedeli, čo u nás môžu očakávať - najvyššiu kvalitu, plnohodnotnú chuť a autentickú kuchyňu a k tomu niečo aj pre milovníkov iných druhov mäsa či cestovín. Podstatnou časťou večerného života sú u nás aj exotické kokteily a bohatá vínna karta. Ale ani vegetarián od nás neodíde hladný – myslíme aj na nemäsožravcov: predjedlami, hlavnými jedlami i dezertmi.

Otvoriť galériu

Všetko to znie úplne fantasticky. Kde získavate inšpiráciu na nové jedlá, ich technologickú prípravu alebo suroviny, s ktorými sa vám potom dobre pracuje? 

Inšpiruje ma najmä New York. Tamojšia gastronomická kultúra a cit pre tvorbu jedál s pridanou hodnotou. Dnes už nestačí priniesť hosťom kus mäsa a prílohu. Od jedál očakávajú omnoho viac, sú náročnejší, ako kedysi. Napriek tomu som zástanca toho, že jedlo má v prvom rade vynikajúco chutiť. Dajú sa pripravovať aj šialené koncepty vhodné akurát na sociálne siete, ktoré však vo výsledku môžu vyznievať chuťovo chaoticky.

Čo sa s tým dá robiť?

Aj tu platí stará známa veta “v jednoduchosti je krása”. Sústredím sa v prvom rade na chuť jednotlivých surovín a nezakrývam ju priveľkým množstvom korenín. Suroviny majú totiž optimálne chuťové aj aromatické vlastnosti iba počas sezóny. V ostatných mesiacoch roka im chýba farba, sladkosť či vôňa. Majstrovstvo je nájsť pre každú časť roka tie správne ingrediencie. 

Napríklad množstvo reštaurácií sa pýši vlastnou žemľou pre burgre, ktoré im však pečú pekári - dodávatelia. My sme sa vybrali inou cestou, žemle alebo chlieb si pečieme v reštaurácii sami. Keď soľou dochutíme už kvalitné hovädzie mäso, pridáme dvojitý cheddar, horčicový dresing alebo emulziu a čerstvo upečenú žemľu, a je to niečo, čo inde budete hľadať len ťažko.

Čo by ste odporučili našim čitateľom?

Jedlá treba skúšať a obmieňať. Bez poriadnej degustácie nie je možné nájsť to svoje obľúbené. Častokrát sa stáva, že ľudia ani nevedia, čo im vlastne chutí. Občas majú málo skúseností. Tie steakové im radi doplníme práve v reštaurácii Rio, odkiaľ verím, že budú odchádzať spokojní, so zážitkom a slovami, že nabudúce musia vyskúšať to, alebo ono jedlo.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili