Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2019 06:00 | Správy | Domáce správy

Nové okolnosti v prípade vraždy Kuciaka († 27) a Kušnírovej († 27): Nižší trest vďaka rozdeleniu procesu?

Nový posun v prípade popravy novinára Jána Kuciaka († 27)? Dvaja obvinení, na ktorých už bola podaná obžaloba, Miroslav Marček (36) a Tomáš Szabó (41), majú byť podľa informácií Nového Času vyčlenení na samostatné konanie.

Obaja totiž majú spolupracovať na vyriešení prípadu. Na hlavnom pojednávaní by tak na lavici obžalovaných mohli sedieť iba obžalovaní objednávatelia Marián Kočner (56) a Alena Zsuzsová (45). V októbri podal prokurátor špeciálnej prokuratúry na súd obžalobu voči štyrom obvineným v prípade zavraždenia Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27). Za úkladnú vraždu mladého páru hrozí Marčekovi, Szabóovi, Zsuzsovej a Kočnerovi doživotie.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Vyšetrovací spis má viac ako 25-tisíc strán a desiatky príloh, medzi ktorými sú aj zaistené finančné prostriedky a cennosti. Obžaloba má 93 strán,“ opísala rozsah obžaloby hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Ďalší z partie Zoltán Andruskó, ktorý mal prsty v sprostredkovaní popravy, od začiatku spolupracuje s políciou a s prokurátorom sa dohodol na vine a treste. Tým si mal výrazne znížiť trest a v prípade už vystupuje ako svedok. O tom, o koľko mu jeho priznanie skráti pobyt za mrežami, rozhodne súd na samostatnom konaní. Hovorí sa, že dostane 11 rokov.

Nová dohoda?

 

Na samostatné konanie možno vyčlenia aj ďalších aktérov likvidácie novinára - bývalého profesionálneho vojaka Miroslava Marčeka, ktorý streľal v dome a expolicajta Tomáša Szabóa, ktorý mu mal robiť šóféra. Polícia pôvodne považovala za strelca Szabóa. Všetko zmenila výpoveď jeho bratranca Marčeka, ktorý sa v apríli policajtom priznal, že na Kuciaka strieľal on.

Podľa našich informácií má teraz Tomáš Szabó v pláne tiež začať spolupracovať a žiadať dohodu o vine a treste. „Je možné, že oboch, Marčeka aj Szabóa, vyčlenia na samostatné konanie a na hlavnom pojednávaní zostanú len Kočner a Zsuzsová,“ povedal zdroj z vyšetovania Novému Času s tým, že dvojica sa bude snažiť znížiť si trest podobne ako Andruskó. Všetkým totiž hrozí doživotie.

Ešte je skoro

Právni zástupcovia obvinených sú vo veci rozdelenia pojednávania skúpi na slovo. „Túto informáciu neviem potvrdiť. To je veľmi skoro povedať v tomto štádiu,“ povedala obhajkyňa Tomáša Szabóa Ivana Kochanská. Marčekov advokát Martin Endrödy to odmietol komentovať. Nie je vylúčené, že Marček aj Szabó dopadnú napokon tak isto ako Andruskó, aj keď ten spolupracoval s mužmi zákona od začiatku. „Tu je to vnímané ako poľahčujúca okolnosť, ale podľa mojej praxe tam môže byť rovnaké rozhodnutie. Teoreticky môžu dostať rovnaké zníženie trestu ako Andruskó, uviedol právnik Róbert Bános.

Urýchli to súd

Róbert Bános, advokát

Vyčlenenie samostatného konania nie je samo osebe dôvodom na to, aby mal niekto nižší trest. Ak obvinený začne spolupracovať s políciou, napríklad prizná sa a usvedčuje ostatných, tak nie je potrebné, aby do konca figuroval v celom procese s tými ďalšími, ktorí sa nepriznávajú. Tak môže mať celý súdny proces rýchlejší spád. Osoba môže po priznaní a oľutovaní požiadať o konanie o dohode o vine a treste a tie konania sa riešia väčšinou osobitne, nie s ostatnými spoluobžalovanými.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...