Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2019 18:28 | Správy | Domáce správy

Združenie Malíček upozorňuje: Každé 11. dieťa na Slovensku príde na svet predčasne

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55-tisíc detí, pričom každé 11. dieťa príde na svet predčasne. Upozorňuje na to občianske združenie Malíček, pričom dodáva, že za posledných 15 rokov u nás počet narodených medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva vzrástol o takmer tretinu.

S cieľom zvýšenia povedomia o tejto problematike sa združenie aj tento rok zapojí do celosvetovej osvety pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí, ktorý si pripomíname 17. novembra. Usporiada rôzne podporné podujatia vrátane nasvietenia najväčších slovenských dominánt purpurovou farbou. Združenie chce tak vyjadriť podporu a spolupatričnosť rodinám s predčasne narodenými deťmi. Agentúru SITA o tom informovala predsedníčka združenia Malíček Ľubica Kaiserová.

Združenie prízvukuje, že predčasne narodené deti mnohokrát vážia menej ako kilogram a ich prognózy do budúcnosti bývajú nejasné. Dlhodobé zdravotné následky sa práve u nich vyskytujú desaťkrát častejšie ako u donosených novorodencov a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov. „Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša do rodín mnoho neistoty a strachu,“ uviedla Kaiserová. Ako dodala, Malíček vznikol práve z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami takto narodených detí. „Malíček svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Naším poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou,“ priblížila Kaiserová. Malíček zároveň spolupracuje s medzinárodnou organizáciou EFCNI (Európska nadácia pre zdravie novorodencov), ktorá sa zameriava na tvorbu štandardov zdravotnej starostlivosti o nezrelých novorodencov.

Podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku združenie poskytuje už osem rokov. Naprieč celou republikou preto pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí pripravuje viaceré podporné podujatia. Napríklad v Prešove bude 15. novembra Slávnostný koncert, v Košiciach sa 16. novembra uskutoční Stretnutie rodín predčasne narodených a rizikových detí. V termíne 16. až 18. novembra sa rozžiaria purpurovou farbou, ktorá je symbolom predčasne narodených detí, v Bratislave Nová budova Slovenského národného divadla, v Košiciach Dóm sv. Alžbety a súsošie Immaculata, v Prešove Mestská radnica a Vodárenská veža, v Banskej Bystrici Hodinová veža, v Martine Divadelné námestie, v Nových Zámkoch Mestský úrad a Kino Mier, v Nitre Chrenovský most a Divadlo A. Bagara, v Trnave Mestská radnica, v Bardejove Mestská radnica či v Holíči Zámok.

 

Súčasťou podujatí bude aj ôsmy ročník odovzdávania cien Purpurové srdce, ktorý sa uskutoční 22. novembra v Primaciálnom paláci v Bratislave. Malíček v tento benefičný večer oceňuje osobnosti, ktoré sa svojou činnosťou a pôsobením pričinili o zlepšenie situácie predčasne narodených detí – či už na akademickej, nemocničnej alebo domácej pôde. „Purpurové srdcia sú silné ako všetky nedonosené deti, nie však natoľko silné, aby vydržali tvrdý úder. Život a smrť ide ruka v ruke a my môžeme ďakovať medicíne, pokroku a predovšetkým starostlivosti zdravotného personálu za to, že aj extrémne nezrelé deti sú dnes medzi nami – veselé a plné života,“ podotkla Kaiserová.

Svetový deň predčasne narodených detí založili európske rodičovské organizácie a rodičia predčasne narodených detí, ktorí sa rozhodli informovať o problematike predčasných pôrodov. Od roku 2011 má oficiálne čestné miesto už aj v slovenskom kalendári.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť