Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2019 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Šoubiznis v roku 1989: Veľká potupa Ivany Christovej, ale aj zrod hitu, ktorý pozná každý

V roku 1989 sa už schyľovalo k spoločenským zmenám, no v krajine život zatiaľ stále plynul vo svojich vychodených koľajach. Umelci tvorili, športovci súťažili, v rodinách sa radovali narodeniu nového človiečika. Z čoho sme sa tešili v roku Nežnej revolúcie?

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Československá populárna hudba mala novú hviezdu - sloven
skú skupinu Team na čele s Paľom Haberom! Ich provokatívna pieseň Reklama na ticho sa stala veľkým hitom a Slováci si zaslúžene odniesli sošku Zlatého slávika! Tromfli tak také hviezdne zostavy, ako boli v tom čase Olympic či Elán.

Otvoriť galériu
V Štokholme sa v apríli a v máji konali 53. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Majstrami sveta sa stal po 21. raz v histórii výber ZSSR, hokejisti ČSSR skončili na treťom mieste.

 

Otvoriť galériu
Hit roka
Zdroj: tasr
V  tom roku vzniklo mnoho piesní, ale najväčší hit saaj tak zrodil na novembrových tribúnach. Keď pesničkár Ivan Hoffman (66) predstúpil pred mnohotisícový dav na Námestí SNP s gitarou v ruke a začal spievať:„Sľúbili sme si lásku. Sľúbili sme si vydržať...“, ľuďom sa tisli do očí slzy. O kvalitách pesničky, ktorá sa stala neoficiálnou hymnouNežnej revolúcie, sa dá polemizovať, ale svoj účel splnila na sto percent. Hoffman sa dnes k nej veľmi nehlási, žije v Česku a roky sa prezentuje už iba ako publicista a novinár.

Otvoriť galériu
Dňa 8.  apríla 1989, sa Prešovčanka Ivana Christová (48) stala Miss Československa, prvou po takmer 20 rokoch! Súťaž krásy v  socialistickom Československu totiž obnovili iba v roku 1989, to ešte nikto netušil, že v novembri toho istého roka komunistická totalita padne. Korunovanie 19-ročnej Slovenky sprevádzal vtedy nesúhlasný
piskot divákov v Paláci kultúry a športu v Ostrave - Vítkoviciach, ktorým
sa akosi nezdalo, že najkrajšou ženou republiky je Slovenka, a nie Češka.

Otvoriť galériu
Kapela Elán bola na vrchole popularity a v revolučnom roku sa dočkala aj vlastného filmu! Hudobný príbeh o skupine Rabaka, ktorá sa po svojom rozpade opäť vráti na koncertné pódiá, sa nakrúcal štyri mesiace. Réžie sa ujal Dušan Rapoš a v hlavných úlohách sa objavili členovia skupiny Elán, príbehovú líniu zaľúbeného páru stvárnili maďarskí herci Attila Berencsi a Krisztina Csiga. A k tomu nezabudnuteľná pieseň: „Za každým plotom plot! Dáme si rabaka...“

Otvoriť galériu
V  roku 1989 v  Plovdive získal Attila Szabó, jeden z  najúspešnejších pretekárov v histórii slovenskej i československej rýchlostnej kanoistiky titul majstra sveta na 10-kilometrovej trati. V tom istom roku bol vyhlásený za najlepšieho športovca Československa.

Odišli navždy

Otvoriť galériu
Pavol Juráň
Zdroj: hkl, Nový Čas, Tivi.sk
Talentovaný umelec a zabávač moderoval pesničkovú súťaž Triangel a spolu so svojím spolužiakom Štefanom Skrúcaným účinkoval v populárnych vystúpeniach Fujarová šou a Recepty na slávu. Na jar 1989 vystupovali na severe Slovenska a v prvý aprílový deň oslavovali v žilinskom hoteli Slovakia. Nadránom si išiel Paľo zaplávať do bazéna, z vody, žiaľ, už nevyšiel.

Otvoriť galériu
Dominik Tatarka
Zdroj: tasr
Dňa 10. mája 1989 zomrel známy prozaik, esejista a publicista. Udržiaval styky s disidentským hnutím, publikoval v samizdate a ako jeden z mála Slovákov podpísal Chartu 77 už v roku 1977. Svojím dielom a životnými postojmi stelesňoval pojem angažovaného intelektuála a patrí medzi spisovateľov, ktorí sa dostali do školských osnov.

Otvoriť galériu
Ondrej Nepela
Zdroj: čtk
Na večnosť odišiel 2. februára toho roku aj jeden z najúspešnejších československých športovcov, ktorý sa stal svetovou krasokorčuliarskou legendou! Olympijský víťaz, trojnásobný majster sveta a päťnásobný majster Európy zomrel nečakane, vo veku 38 rokov v nemeckom Mannheime. Podľa úmrtného listu zomrel na rakovinu lymfatických uzlín, kolujú však aj reči o skone spôsobenom vírusom HIV.

... a narodili sa budúce hviezdy

V roku 1989 prišli na svet aj tri krásne bábätká, z ktorých vyrástli známe tváre slovenského šoubiznisu.

Otvoriť galériu
3. februára uzrela svetlo sveta moderátorka a redaktorka  3. februára uzrela svetlo sveta moderátorka a redaktorka Veronika Cifrová Ostrihoňová. Momentálne si užíva mamičkovské povinnosti s dvojmesačnom dcérkou Sárou, ktorú porodila manželovi Matejovi Sajfovi Cifrovi.

Otvoriť galériu

9. mája sa v Košiciach narodila herečka Dominika Kavaschová, členka Slovenského národného divadla, ktorá hviezdi aktuálne v seriáli Oteckovia.

Otvoriť galériu
Jasmina Alagič
Zdroj: tasr
27. júna sa v západonemeckom Stuttgarte narodila slovenská modelka a moderátorka Jasmina Alagič, manželka rapera Rytmusa, s ktorým má štvormesačného synčeka Sanel.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!