Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2019 10:02 | Správy | Zahraničné správy

Najvyšší súd ukončil desaťročia trvajúci spor: Posvätné miesto získali hinduisti

Indický najvyšší súd v sobotu prisúdil hinduistom sporné posvätné miesto v meste Ajódhja na severe krajiny, ktoré si nárokujú aj tamojší moslimovia.

Zničenie mešity v tejto lokalite v roku 1992 vyvolalo jedny z najhorších náboženských násilností v dejinách krajiny. Informovali o tom svetové agentúry.

Verdikt je obrovským víťazstvom pre vládnucu hinduisitickú nacionalistickú stranu premiéra Naréndru Módího, píše agentúra AFP. Pred jeho vynesením posilnili po celej Indii bezpečnostné opatrenia a vláda vyzývala na pokoj v obavách, že definitívny rozsudok o spore, ktorý je už desaťročia stredobodom napätia medzi hinduistani a moslimami, by mohol znova vyvolať nepokoje.

Najvyšší súd rozhodol, že príslušný pozemok v Ajódhji - veľký asi ako futbalové ihrisko - bude odovzdaný vládnemu fondu, ktorý bude dohliadať na výstavbu hinduistického chrámu.

 

Moslimovia podľa verdiktu dostanú v meste náhradný, o čosi väčší pozemok pre svoju novú mešitu namiesto zbúranej historickej Báburovej mešity, zničenej davmi hinduistov pred takmer troma desaťročiami.

Radikálni hinduisti vrátane stúpencov Módího Indickej ľudovej strany (BJP) tvrdia, že prvý vládca Mogulskej ríše Bábur nechal v 16. storočí postaviť svoju mešitu po zbúraní dovtedajšieho chrámu zasväteného bohovi Rámovi, ktorý sa mal pred tisícami rokov narodiť práve na tomto mieste.

Tlak na zbúranie Báburovej mešity a jej nahradenie veľkolepým hinduistickým chrámom sa zvyšoval od 80. rokov 20. storočia, keď v Indii vzrastal hinduistický nacionalizmus.

V roku 1992 rozvášnený dav odhadovaných 200.000 hinduistov premenil mešitu na trosky - ťažkými kladivami, páčidlami i holými rukami. Vyvolalo to najväčšie náboženské zrážky od získania nezávislosti Indie z roku 1947, ktoré si vyžiadali okolo 2000 mŕtvych, prevažne moslimov.

Najvyšší súd vo verdikte podľa indických médií uviedol, že na základe archeologických zistení bola na spornom mieste pred mešitou postavená stavba "hinduistického pôvodu".

Mnohí v Indii dúfajú, že rozsudok ukončí zatrpknutý - a miestami ezoterický (v procese figuroval aj právnik zastupujúci zmienené božstvo) - právny spor, ktorého riešenie sa snažili sprostredkovať už britskí koloniálni vládcovia i dokonca dalajláma.

Právnik zastupujúci jedného z moslimských účastníkov sporu na najvyššom súde však vyhlásil, že verdikt je "nespravodlivý", preto zvažujú podanie žiadosti o revíziu.

Premiér Módí rozsudok privítal s tým, že "priateľsky" ukončuje dlhoročný spor. "Každá strana... dostala postačujúci čas a príležitosť na vyjadrenie rôznych názorov. Tento verdikt znova zvýši dôveru ľudí v súdne procesy," vyhlásil.

Pred vynesením verdiktu však v Ajódhji - kde tvoria moslimovia šesť percent z 55.000 obyvateľov - i okolí nasadili tisíce dodatočných príslušníkov bezpečnostných síl a zakázali zhromažďovanie viac než štyroch ľudí na jednom mieste.

V štáte Uttarpradéš, kde Ajódhja leží, v uplynulých dňoch polícia zatkla takmer 500 osôb za zverejnenie provokatívnych odkazov na sociálnych sieťach. Zadržala tiež 5000 ľudí s kriminálnym pozadím, aby im zabránila vyvolávať problémy po verdikte. Úrady okrem toho zakázali vstup do štátu cez hranicu s Nepálom a nariadili uzavretie všetkých štátnych škôl a univerzít až do pondelka.

Pred samotnou budovou najvyššieho súdu v indickej metropole Naí Dillí okrem toho zriadili cestné barikády.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!