Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2019 05:55 | Správy | Kultúra

Cilka zažila v Osvienčime sexuálne peklo, to však nebolo všetko: Kontroverzný príbeh zaujal aj v Austrálii

Bola ešte len dieťa, keď ju odvliekli do Osvienčimu, kde sa stala sexuálnou otrokyňou. Životný príbeh Cilky Kleinovej, slovenskej Židovky z východného Slovenska, vychádza na svetlo sveta v podobe knihy Cilkina cesta od autorky Heather Morris.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Rozruch však spôsobuje najmä kritika, ktorú dielo vyvolalo pre nepresnosti, ba až výmysly. Kniha pobúrila nielen Cilkinho syna, žijúceho v Austrálii ale aj slovenského spisovateľa , ktorý Slovenku osobne poznal.

Východniarka Cilka Kleinová-Kováčová je spomínaná už v predchádzajúcom románe autorky – Tetovač z Auschwitzu. Židovku Cilku ako 16-ročnú odvliekli z Bardejova do koncentráka Auschwitz-Birkenau, kde jej zjav zaujal veliteľa tábora. Zapáčila sa mu natoľko, že si z nej urobil sexuálnu otrokyňu.

Otvoriť galériu
Držal ju samostatne od ostatných väzňov a opakovane ju znásilňoval. Takýto pobyt v tábore však pre ňu na druhej strane znamenal aj väčšie prídely jedla či teplejšie oblečenie. Keď tábor v januári 1945 oslobodili, Cilku Rusi obvinili z kolaborácie a následne ju poslali do brutálneho väzenského tábora na Sibíri, do Vorkuty.

 

Desať rokov znášala otrasné podmienky a opakované sexuálne útoky. Po prepustení v roku 1958 sa Cilka, ktorá sa stala známou ako Cecília, vrátila do Československa, kde našla lásku k Ivanovi Kováčovi, ktorý tiež strávil čas v ruskom gulagu. Zvyšok svojho života až do svojej smrti v roku 2004 prežila v Košiciach.

Výmysel či pravda

Zdá sa, že Cilkin neuveriteľný život spisovateľku Heather Morris nenechal pokojne spávať a rozhodla sa jej príbeh použiť ako námet na svoje ďalšie dielo s názvom Cilkina cesta, ktoré v zahraničí práve vyšlo. Toto dielo však vyvolalo veľkú polemiku medzi spisovateľmi, historikmi a zasiahlo aj Cilkinho syna Georga žijúceho v Austrálii.

Autorke vyčíta, že to, čo o jeho matke v diele píše, sa nezhoduje so skutočnosťou. Rovnaký názor má aj slovenský autor Peter Juščák. Ten príbeh slovenskej židovky spomína v diele „... a nezabudni na labute!“ na ktorého tvorbe sa Cilka svojím rozprávaním osobne podieľala.

Otvoriť galériu
Autor Cilku a jej rodinu poznal viac ako desať rokov, keď chodieval navštevovať jej manžela. Juščák uvádza, že jej príbeh objavil vlastne náhodou. „S manželom sme sa zoznámili vo vlaku na ceste z Moskvy. Ja som mala za sebou štvorročný koncentrák v Osvienčime a desať rokov tábora vo Vorkute. Manžela uniesli z Čiech, jeho rodinu rozprášili, on sám trpel osem rokov na Sibíri. Spojil nás spoločný osud a bezpríkladné utrpenie,“ povedala Cecília a pokračovala: „Keď sme sa po návrate do Československa vzali, povedali sme si, že nikdy nebudeme rozprávať o svojich gulagovských zážitkoch. Manžel tento sľub porušil v šesťdesiatom ôsmom, keď za ním chodili zahraniční aj naši novinári. Povedali sme si, dobre teda, jeho skúsenosť vyšla najavo, ale tú moju necháme navždy v tajnosti. Ako by som sa ukázala kamarátkam na oči, keby sa dozvedeli, že som sedela desať rokov v sovietskej base?“ A do konca života trvala na zatajení svojej osvienčimsko-vorkutskej drámy.

Hrozí žaloba?

Je teda jasné, čo Heather Morris ani nepopiera, že kniha je fikciou. V podstate si vzala meno a „dovymýšľala“ si, ako prebiehal Cilkin život na Sibíri. Už počas písania Peter Juščák autorke vyčítal, že nepozná príbeh Cilky a jeho vydanie v takejto podobe by bolo problematické. Autorka nepochodila ani u Georga, Cilkinho syna, ktorý nesúhlasil s vydaním a nesúhlasil, aby bolo meno jeho matky použité vo vlastne vymyslenom príbehu. Dielo napriek tomu vyšlo a jeho ďalší osud závisí od nasledujúcich krokov žijúceho potomka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii