Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2019 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Slovenskí archeológovia majú za sebou rušnú sezónu: Nebudete veriť, pri čom objavili najviac nových lokalít

Slovenskí archeológovia majú za sebou mimoriadne úspešnú sezónu. Stavebný boom na Slovensku spôsobil, že sa v priebehu roka realizovalo množstvo záchranných výskumov.

K najrozsiahlejším patrili výskumné práce na trase plynovodu vedúceho zo Slovenska do Poľska. „Prechádza prakticky celým východným Slovenskom a podarilo sa nám tu pri výkopových prácach objaviť celý rad archeologických lokalít. O mnohých sme vedeli už z predchádzajúcich prieskumov. Boli to prevažne sídliská, predovšetkým z mladšej doby kamennej, ale aj z doby rímskej, stredoveku a ďalších období,“ uviedol riaditeľ Archeologického ústavu (AÚ) Slovenskej akadémie vied Matej Ruttkay.

K veľkým záchranným výskumom patrili aj práce na rozsiahlej stavbe elektrického vedenia na západnom Slovensku. „Tu sme aj na naše prekvapenie naozaj v každej jame nachádzali doklady nejakého dávnovekého osídlenia. Sú to sídliská z doby kamennej, doby bronzovej, včasnostredoveké i keltské sídliská a tiež viaceré novoobjavené pohrebiská z rôznych období,“ povedal Ruttkay.

K najvýznamnejším výskumom v okolí Nitry patril nález veľkého pravekého pohrebiska, ktoré bolo objavené pri výstavbe závodu a priľahlého parkoviska v Dolných Krškanoch. Doteraz tu bolo objavených viac ako 60 hrobov s bohatou a zaujímavou výbavou v podobe rôznych bronzových a kostených ozdôb. „Šlo o rozsiahle pohrebisko zo staršej doby bronzovej, z nitrianskej a únětickej kultúry. Zatiaľ je tam 61 hrobov a 28 sídliskových objektov, ktoré však nemáme všetky datované, ale v niektorých sa našla stredoveká keramika a dve stredoveké pece,“ uviedla archeologička Klaudia Daňová.

 

Ako pripomenula, zvláštnosťou výskumu je aj nová a moderná metodika, pomocou ktorej sa realizoval. „Mali sme trošku viacej času, takže sme ho veľmi podrobne dokumentovali. Každá kostra bola zdokumentovaná kresbou, fotogrametriou aj fotograficky. Všetko sa zameriavalo, takže v budúcnosti sa z nálezov budú dať robiť rôzne virtuálne rekonštrukcie. Pri vyberaní niektorých kostrových zvyškov bol aj antropológ, pretože sme mali hroby aj s dvoma jedincami, ktorých bolo ťažké rozlíšiť. Okrem toho sa tu odoberali aj pôdne vzorky na rôzne analýzy a zachoval sa aj obsah objavených nádob, aby sa aj ten mohol v budúcnosti analyzovať,“ vysvetlila Daňová

Zaujímavé nálezisko bolo objavené aj v Mojmírovciach, kde sa pri výstavbe rodinných domov narušilo veľké sídlisko z rôznych období praveku i pohrebisko zo staršej doby bronzovej. „Okrem toho sme aj v tomto roku pokračovali so systematickými výskumami na hradisku Bojná a v jeho okolí. Pokračovala aj séria výskumov na stredovekých hradoch či práce na Pustom hrade neďaleko Zvolena. Výskumy sa realizovali aj pri výstavbe obchvatu Prešova,“ dodal Ruttkay.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz