Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.11.2019 10:59 | Správy | Domáce správy

Marian Kočner si dovoľuje aj za mrežami: Tri tresty za správanie v base!

Ani za mrežami neseká dobrotu. Z podanej obžaloby v prípade vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) vyplýva, že Marián Kočner na rozdiel od ostatných podozrivých rebeluje aj za mrežami.

Už v obžalobe v prípade zmeniek sa hovorilo, že Kočner sa snažil vyrábať v cele motáky, na čo sa sťažovala aj väznica v Leopoldove. Teraz je jasné, že na krku má rovno tri disciplinárne tresty. Jeden z nich je aj za výrobu alebo prechovávanie nebezpečného predmetu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Kočner bol poriadny kvietok už na slobode - od roku 2013 do jeho zadržania v júni 2018 spáchal prevažne 52 dopravných priestupkov. V base v tom, zdá sa, pokračuje a priestupky dopravné vymenil za disciplinárne. Kým Alena Zsuzsová, Miroslav Marček a Tomáš Szabó v base sekajú dobrotu a nemajú na konte žiadne disciplinárne previnenie, Kočner má už tri.

„Marián Kočner bol podľa správy z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby Leopoldov 3-krát disciplinárne potrestaný,“ oznámil prokurátor Kočnerove delikty v rozsiahlej obžalobe. Medzi ne patrí napríklad porušenie zákazu nadväzovať kontakt s inými osobami, čo sa zrejme týka motákov, ktorými chcel Kočner komunikovať s vonkajším svetom. Ďalším je porušenie povinností, ktoré mu ukladá zákon o väzbe, čo môže byť neporiadok v cele alebo aj dodržiavanie nočného pokoja.

 

Nôž aj manikúrové nožničky

Tretím je „výroba či prechovávanie predmetov, ktoré by mohli byť použité na ohrozenie bezpečnosti“. Čo si pod tým možno predstaviť? „Teoreticky to môže byť čokoľvek, pretože pojem ,predmet ohrozujúci bezpečnosť‘ je široký. Aj napríklad výroba zbrane, aj britva aj nožnice. Obvinený môže mať v cele hygienické potreby, manikúrové nožnice s tupým hrotom režim väzby zrejme neporušujú. Vidlička teoreticky áno,“ vysvetľuje právnik Marek Benedik.

Dozorcovia nechceli nič konkretizovať, pretože nemajú súhlas väzňa, priblížili však aspoň, aké tresty Kočner mohol dostať. „Pokarhanie, zákaz najviac dvoch nákupov potravín, vecí osobnej potreby (okrem potrieb osobnej hygieny a základných potrieb na korešpondenciu), zákaz používania vlastného televízora alebo rádia až na dva mesiace, prepadnutie veci...,“ uviedli z odboru komunikácie Zboru väzenskej stráže. To, že Kočner dostal za disciplinárny delikt trest, neznamená, že k nemu nemôže pribudnúť aj trestné stíhanie, tak ako to bolo napríklad v prípade motákov. Advokáti Kočnera sa k otázkam nevyjadrili.

 

Za čo dostal disciplinárne tresty

1. Porušenie zákazu nadväzovať kontakty s inými osobami

- Kočner je v tzv. kolúznej väzbe, aby neovplyvňoval svedkov, preto je umiestnený aj samostatne v cele. Známe je to, že za mrežami vyrábal motáky, ktorými chcel kontaktovať ďalšie osoby mimo väznice.

2. Porušenie zákazu vyrábať a prechovávať predmety, ktoré by mohli byť použité na ohrozenie bezpečnosti

- Podľa advokáta to teoreticky môže byť takmer čokoľvek — napríklad výroba zbrane, britva či nožnice (aj manikúrové). Nie je však jasné, čo konkrétne pod týmto pojmom väznica myslela.

3. Porušenie povinností, ktoré mu ukladá zákon o väzbe

- Obvinený je povinný napríklad plniť pokyny príslušníka zboru, zaobchádzať šetrne so zverenými vecami, slušne sa správať, udržiavať poriadok vo svojich osobných veciach, dodržiavať nočný pokoj a ďalšie veci.

 

Mohol sa previniť aj nožničkami na nechty

Róbert Bános, právnik
- Určite sem spadajú ostré predmety, ktoré by mohli slúžiť ako zbraň, alebo z ktorých by bolo možné zbraň vyrobiť, resp. ktoré by mohli pomôcť pri úteku obvineného - manikúrové nožničky, nožnice, pilník, nože. Tiež už spomínané predmety na varenie vody, strihacie a holiace strojčeky, pokiaľ nie sú v konkrétnom prípade povolené. Pokiaľ sú aj povolené, spravidla sú opatrené plombou, a pre prípad, že dôjde k jej porušeniu, spotrebič je zhabaný a obvinenému je uložený disciplinárny trest.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo