Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2019 06:30 | Správy | Zahraničné správy

Kuba kritizovala Trumpa: Výzva americkému prezidentovi

Líder kubánskej komunistickej strany Raúl Castro, prezident Miguel Díaz-Canel a venezuelský prezident Nicholás Maduro v nedeľu signalizovali, že tvrdé sankcie USA len posilnia ich odhodlanie držať spolu a podporovať sociálnu zmenu v regióne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Títo traja lídri predsedali záverečnému zasadnutiu konferencie "antiimperialistickej solidárnosti" v Havane, na ktorej sa zišlo viac než 1300 spoločenských aktivistov, najmä z Latinskej Ameriky. Trojdňové stretnutie bolo zvolané s cieľom prediskutovať spôsoby, ako poraziť - ako to nazvali organizátori - imperialistami zo Spojených štátov vedenú ofenzívu proti progresívnym a socialistickým vládam a hnutiam.

Podujatie sa s podtitulom "za demokraciu a proti neoliberalizmu" konalo v čase, keď sociálne nepokoje otriasajú konzervatívcami vedené Čile a keď v Bolívii zúri konflikt okolo nedávnych volieb, ktoré socialistickému lídrovi Evovi Moralesovi priniesli štvrté obdobie vo funkcii prezidenta. Protesty pokračujú aj v Brazílii v súvislosti s uväznením obľúbeného ľavicového exprezidenta Luiza Inácia Lulu Da Silva, stredoľavicový tábor znova prevzal moc od pravice v Argentíne, pričom USA uvalili na Venezuelu a Kubu sankcie.

Maduro a Díaz-Canel uzavreli konferenciu prejavmi, ktoré naživo prenášala štátna televízia a v ktorých sa vysmievali z obvinení Spojených štátov, že stoja za nepokojmi v iných krajinách alebo sú zodpovední za ľavicové vlády. Prítomnosť Madura mala podľa všetkého signalizovať, že Kuba neopustí svojho strategického spojenca napriek snahám USA a ďalších západných i latinskoamerických krajín presvedčiť Havanu, aby tak urobila.

 

Maduro označil za "hlúpe" obvinenia Organizácie amerických štátov (OAS), že za nepokojmi v Čile stojí Kuba. "Je to stará Pinochetova diktatúra a Medzinárodný menový fond. Ľudia majú právo požadovať alternatívu," vyhlásil v dlhom a výbušnom prejave. Díaz-Canel v zjavnej zmienke o nepokojoch v Čile a argentínskych voľbách povedal: "Obviňujú nás z podpory bolívarovskej (venezuelskej) revolúcie... zatiaľ čo si zakrývajú oči, uši a ústa, aby nevideli, nepočuli ani neuznali, čo ľudia kričia v uliciach: neoliberalizmus je ekonomický neúspech a sociálna katastrofa."

"Trump a jeho dvor starých jastrabov útočia na kubánsku revolúciu; bolívarovskú revolúciu, sandinistov; brazílske, bolívijské, argentínske ľavicové politické vedenie a sociálne, ľudové, progresívne hnutia po celom regióne," vyhlásil. Kubánsky prezident naopak obvinil Spojené štáty, že vytvorili blokádu jeho krajiny sankcionovaním tretích strán, ktoré s ňou obchodujú. Na prítomných apeloval, aby zvýšili svoje úsilie na obranu jeho krajiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť