Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2019 12:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Odchod Británie z EÚ sa znovu odložil: Ako vidia Slováci žijúci na Ostrovoch brexitový chaos

Chaos okolo brexitu zneisťuje aj tisícky Slovákov žijúcich a pracujúcich na Britských ostrovoch.

Odchod Veľkej Británie z Európskej únie je už dlhé mesiace stresujúcim faktorom nielen pre jeho priaznivcov, ale aj odporcov.

Vo štvrtok 31. októbra bol deň, na ktorý premiér Boris Johnson sľuboval, že jeho krajina opustí Úniu s dohodou alebo bez nej. Nestalo sa tak, čo Johnson komentoval slovami, že je „neuveriteľne frustrovaný“. Pôvodne pritom tvrdil, že radšej zomrie, ak sľúbený termín nedodrží. Najnovšie je termín brexitu odložený do 31. januára 2020, ešte predtým však čakajú voličov 12. decembra predčasné parlamentné voľby.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ako sa žije našim rodákom na druhej strane kanála La Manche a ako vnímajú súčasnú neprehľadnú situáciu?

Otvoriť galériu
„Do Anglicka som išiel kvôli zárobkom – na 1 rok, a som tu už 13. sezónu. Chcel som si najmä splniť cestovateľské sny,“ povedal pre Nový Čas Peter. „Žije sa mi tu dobre, až na to depresívne počasie a odlúčenie od rodiny. Nevieme si tu predstaviť ani výchovu detí. Preto to už mňa aj priateľku, ktorá prišla za mnou pred 2 rokmi, ťahá domov.“ Podľa Petra je Brexit fraška. Vníma ho hlavne skrz kolegov – Angličanov. „Hlasovali za, ale už zmenili názor. Neboli dosť informovaní, čo to bude znamenať,“ objasňuje. Miestnym vraj prekážalo, že krajina má zlý systém benefitov a že ich imigranti poberajú bez toho, aby pracovali. „Mňa brexit nezasiahne, odchádzam na Slovensko!“

Otvoriť galériu
Tomáš odišiel do Škótska za zárobkom, nakoľko na Slovensku platy v tom čase klesali. Pracoval v Poprade vo fabrike na výrobu automatických práčok. „Žije sa nám tu slušne. Z jedného platu robotníka utiahnem hypotéku, tri autá, potraviny a aj dve dovolenky za rok. Našiel som si tu lásku aj kamarátov a s rodinou komunikujeme často, na Slovensko chodíme raz do roka,“ opisuje svoj život. Vplyv prípadného brexitu na svoju situáciu vidí skôr pozitívne: „Predpokladám, že to bude mať kladný vplyv, keďže obmedzia prísun pracovnej sily z iných krajín. Držím palce Britom, aby ostali samostatnou krajinou nezávislou od Bruselu.“

Diana (35), Fife, Škótsko: Nevnímam to ako hrozbu

Do Škótska sa vrátila po predchádzajúcom pobyte. Snaha žiť znovu na Slovensku stroskotala pre problémy s prácou v mieste jej bydliska. „Životný štýl, ktorý vediem tu, by som u nás viesť nemohla. V potravinách za 20 libier nakúpim viac ako za 20 eur u nás. Našla som si tu priateľov Poliakov, Bulharov, Čechov a Slovákov. S domácimi je to ťažšie – náture Škótov veľmi nerozumiem.“ Aj Diana sa na odchod z EÚ teší. „Nevnímam žiadne ohrozenie. Som si vedomá potrebnosti ľudí z  tzv. východného bloku. Ľudí z postkomunistických krajín zaraďujú na prácu, o ktorú domáci nemajú záujem. Nebudú ich mať ako nahradiť, ak chcú po tvrdom brexite uplatniť pravidlo o prijímaní ľudí len s vyšším vzdelaním.“

Otvoriť galériu
Do Škótska si pred 10 rokmi prišiel iba zlepšiť angličtinu – ale ostal a dokonca si našiel aj priateľku. „Žije sa mi tu veľmi dobre. Pred rokom sme s priateľkou kúpili dom, obaja máme dobrú prácu. Škótsko je krásna, hornatá krajina, aj preto sa tu na život zvykalo ľahšie. Ale sú aj také dni, obzvlášť ak som doma na Slovensku, že sa chceme vrátiť,“ priznáva. V práci má kolegov Slovákov aj Poliakov, o priateľov tak nemá núdzu. Domov sa snažia chodiť 2 až 3-krát do roka. „Brexit vnímam len z médií, v bežnom živote sa nič nezmenilo. Aj z práce nám prišiel list, že v prípade brexitu sa o miesta nemusíme báť. Moja priateľka pracuje pre britskú vládu, dianie okolo brexitu preto viac sleduje ona.“

Dominika (25) a Michal (26), Bradford, Anglicko: Obavy z cestovania a sily libry
Do Spojeného kráľovstva išli spoločne s vidinou zárobku a štartu kariéry po škole. „Brexit vnímame momentálne napäto, keďže situácia stagnuje a nikto nevie, čo bude ďalej. Nemáme strach z toho, že by nás z krajiny vyhostili, pretože také niečo si nemôžu dovoliť. Obávame sa však komplikácií s cestovaním v prípade naplnenia brexitu – či už s dohodou, alebo bez. Tiež vnáša neistotu aj kolísavý stav libry. Ak klesne nižšie, ako sú jej terajšie minimá, tak sa nám tu už neoplatí zostať,“ tvrdí Michal. S partnerkou si už zisťovali, či budú musieť do júna 2020 požiadať o dočasné alebo trvalé povolenie na život a prácu v krajine.

Padla už premiérka, budú predčasné voľby

Otvoriť galériu

Brexit sa stal v posledných rokoch pojmom, ktorý sleduje celý svet. Do politického, obchodného aj spoločenského života vstúpil vo chvíli, keď si Briti v referende 23. 6. 2016 odhlasovali odchod z Európskej únie v pomere 51,9 percenta za a 48,1 percenta proti. Po dlhotrvajúcich prípravných krokoch a rokovaniach s predstaviteľmi EÚ bol pôvodný dátum brexitu stanovený na 29. marec 2019. Ten bol však následne odložený na 31. október, keďže poslanci britského parlamentu trikrát hlasovali proti dohode o vystúpení z EÚ vyrokovanej premiérkou Theresou Mayovou.

 

Tá po tomto neúspechu odstúpila a nahradil ju Boris Johnson, ktorý trval na dodržaní dňa odchodu aj za cenu tvrdého brexitu bez dohody. Britskí zákonodarcovia ho však donútuli požiadať o odklad brexitu do 31.januára 2020, čo Brusel schválil.Johnson ako líder najsilnejšej Konzervatívnej strany následne vyhlásil na december predčansé voľby v nádeji, že získa väčšinu, čo mu umožní prelomiť patovú situáciu v parlamente a schváliť ním vyrokovanú dohodu s EÚ.  

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: voj, red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásky zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo