Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2019 06:00 | Správy | Politika
Foto

Extajomníčka Jankovská v komunikácii s Kočnerom: Z platu 2 500 € neviem vyžiť! Slováci reagujú

Toto azda nemyslí vážne! Bývalá štátna tajomníčka a sudkyňa Monika Jankovská (48) čaká na to, čo sa bude diať po tom, ako jej polícia zhabala mobil.

Jankovská si totiž mala vymeniť tisícky správ s obžalovaným Mariánom Kočnerom (56), v ktorých sú vážne podozrenia zo zneužívania jej postavenia.

Prokurátor Ján Šanta, ktorý rieši kauzu miliónových zmeniek, verejnosti prvýkrát oficiálne čítal úryvky z aplikácie Threema, ktoré sa týkajú aj Jankovskej. Tá mala Kočnerovi poslať aj šokujúcu vetu, ktorá postavila zo stoličiek množstvo Slovákov: „Z platu 2 500 € sa nedá vyžiť s dvomi dospelými deťmi.“  Dlho sa riešilo, či súd uzná dôkaz, ktorý zaistila polícia v spolupráci s Europolom v Kočnerových mobiloch.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii
Tam mal zálohovanú komunikáciu s množstvom vplyvných sudcov, prokurátorov či politikov. Jednými z najnechutnejších sú aj správy s Jankovskou, kde sa bavili o ovplyvňovaní súdu pri zmenkách v prospech Kočnera, či si robili žarty zo zavraždeného novinára Jána Kuciaka, v prípade ktorého je Kočner obžalovaný. „Nech robí, čo má, lebo skončí na Kuciaka,“ vyhrážal sa Kočner sudkyni, ktorá riešila zmenky. Jankovská s ním kamarátsky komunikovala: „Ja som aj tak viac na pomstu ako na prachy, fakt, z toho mám väčšiu radosť,“ písala. Kočner však chcel, aby mu sudkyňa priklepla milióny eur za markizácke zmenky.

 

„Myslíš, že by sa jej rozhodovalo lepšie, keby som tie zmenky previedol na niekoho iného?“ pýtal sa jej Kočner. Jankovská mu odpovedala: „Čo si ty nejaký masový vrah, nech idú aj médiá do p..e.“ Sama niekoľko týždňov odmieta, že by si s Kočnerom písala, či sa s ním vôbec poznala alebo stretla. Po disciplinárnom konaní však dočasne prišla o miesto sudkyne.

Otvoriť galériu
Prokurátor Šanta, ktorý má na starosti kauzu zmenky, tento týždeň pred sudcom prvýkrát čítal komunikáciu z aplikácie Threema. V nej okrem viacerých trestných činov zaznievali aj na prvý pohľad nevinné poznámky. Jankovská, ktorú mal uloženú pod menom Jakub, sa totiž sťažovala na to, že má málo peňazí. „Z platu 2 500 € sa nedá vyžiť s dvomi dospelými deťmi,“ napísala Kočnerovi.

Práve toto naštvalo množstvo Slovákov, ktorí často pracujú mesačne za pár stoviek eur. Minimálna mzda je pritom tento rok len 520 eur a priemerná mzda je približne dvojnásobok. Ani zďaleka sa tak obyčajní Slováci nedostanú k podobným peniazom, o ktorých hovorí Jankovská. Celá konverzácia vyznieva kuriózne aj v tej súvislosti, že s Kočnerom rozoberala svoju snahu kúpiť luxusný byt pod Bratislavským hradom za 500- až 600-tisíc eur. V tom má v súčasnosti aj bývať, písaný však je na jej dvoch synov a ona má naň vecné bremeno. Jankovská teraz berie mesačne od 600 do 900 €, keďže jej disciplinárne pozastavili výkon sudkyne.

Slováci odkazujú Jankovskej: Je to nechutné!

Július (60), podnikateľ, Trnava

Otvoriť galériu
Nedá vyžiť? A čo si kupovala zlaté autá? Veď mnohí ľudia takéto výplaty nevidia celý život. Ja viem, že je dnes ťažké vyžiť, lebo je všetko predražené, ale 2500 eur s dvomi dospelákmi by malo stačiť. Podľa mňa je to nadštandardný plat.

Dušan (36), podnikateľ, Nové Mesto nad Váhom

Otvoriť galériu
Myslím, že takúto sumu nemá z bežných Slovákov nikto. Keby sme ich mali, určite by sa žilo všetkým ľahšie. Myslím, že pani sudkyňa žila na vysokej nohe a preto jej to nevychádzalo. Doprial by som jej žiť od výplaty k výplate.

Otvoriť galériu
Fúú, tak ja keby som mala taký plat, tak som šťastná. Nedokážem si predstaviť, čo si za to kupovala, keď jej to nevychádzalo. A ak má dospelé deti, mohli chodiť na brigády, či do poriadnej práce, ako všetci ostatní. Ak im bolo málo 2500 eur, tak jednoznačne nevedli hospodáriť, čo je veľmi smutné.

Otvoriť galériu

Bola by som nadšená, keby som mala mesačne 2 500 euro. Nie že by som dokázala vyžiť, ale dokázala by som si život užívať. Asi niečo robíme pod Tatrami zle, keď nás dokážu niektorí ľudia - úradníci svojimi nárokmi takto dostať na kolená.

Otvoriť galériu

Niektorí ľudia so svojimi manierami netušia čo je ozajstný život. S 2 500 eurami by bolo sveta žiť. Tu ľudia, ba celé rodiny žijú zo 600 dokonca aj s 300 eurami na mesiac a nesťažujú si. Vlastnosti ako skromnosť a pokora túto pani asi zďaleka obchádzajú.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, Nový Čas, mač, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia