Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2019 06:00 | Správy | Servis | Zdravie

Všeliek, ktorý poznali už naše prastaré matere: Pozor, zázvor môže aj uškodiť

Osvedčený pomocník proti prechladnutiu a chrípke! Zázvorový čaj by si však mnohí ľudia mali odoprieť.

Koreň ďumbieru lekárskeho vie totižto nielen pomôcť, ale pri nesprávnom dávkovaní či niektorých diagnózach môže aj ublížiť. Koľko ho konzumovať, na čo všetko je prospešný a čo si z neho pripraviť? 

Zázrak z Ázie

Ďumbier lekársky, ako znie jeho slovenský názov, je tropická trávovitá trvalka, ktorá pochádza z juhovýchodnej Ázie. Ako koreninu a na liečebné účely ho používali už naši predkovia v staroveku. Do Európy sa dostal počas 1. storočia nášho letopočtu, keď Rimania obchodovali s Indiou. Väčšiu slávu zázvoru dodal až moreplavec Marco Polo, ktorý ho sem vozil z Ázie. A veruže to bola vzácna komodita. V stredoveku bola cena za pol kila zázvoru približne rovnaká ako cena za jednu ovcu! V ľudovom lekárstve ho často využívali aj naše staré matere, ktoré na jeho liečivé účinky nedali dopustiť.

Dnes je najväčším producentom zázvoru India, no bez problémov si ho dokážeme vypestovať aj v našich končinách. „Zázvor si môžete vypestovať aj doma v črepníku. Na zimu ho však musíte schovať, aby nezmrzol. Poznáme asi šesť druhov zázvoru a najkvalitnejší je z Jamajky. Účinnou látkou zázvoru je silica, obsahujúca seskviterpén a alfa a beta zingiberín, to sú látky, ktoré dodávajú zázvoru jeho typickú vôňu,“ hovorí bylinkárka Anna Kopáčová, ktorá tento liečivý koreň pri svojej práci často využíva.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Bylinkárka: Všestranný liek aj do polievky!

Zázvor uvoľňuje teplo. Vďaka nemu sa zlepší prekrvenie rúk a nôh a celé telo sa príjemne prehreje. Jeho hrejivý účinok oceníme najmä v čaji, po ktorom siahame pri nachladnutí. „Záz­vor sa najviac používa v prevencii a počas liečby  nádchy a chrípky, pretože bráni množeniu baktérií a vírusov,“ prezrádza odborníčka na výživu Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy Kompliment. „Znižuje hladinu cholesterolu tým, že tlmí jeho vstrebávanie, zabraňuje oxidácii LDL cholesterolu a chráni cievny endotel. Má aj protirakovinové účinky, v hrubom čreve zastavuje rast rakovinových buniek,“ dodáva.

 

Zázvor je dobré piť aj preventívne, pretože posilňuje imunitu. „Okrem pri nachladnutí, chrípke, kašli či zápale hrdla sa zázvor používa ako hrejivý prostriedok na podporu trávenia a na zlepšenie chuti do jedla. Výborne účinkuje aj pri nevoľnosti a kinetóze, pretože podporuje tvorbu slín a žalúdočných štiav. Pitie zázvorového čaju si nájde svoje využitie aj pri očnom zákale a ochoreniach pečene. Okrem toho je to výborné afrodiziakum, posilňuje imunitu a pamäť,“ vysvetľuje Kopáčová a pokračuje. „Zázvor obsahuje éterický olej, ktorý utlmuje centrá nervovej sústavy. Ja pridávam zázvor aj do slepačej a kuracej polievky,“ prezrádza tajný tip bylinkárka.

So zázvorom opatrne

Keďže zázvor prehrieva telo a prekrvuje cievy, nie je vhodný pre všetkých. „Zázvorový čaj a sirup by nemali užívať tehotné ženy. Zázvor pôsobí na cievny systém ako varič, vysoké prekrvenie môže vyvolať u niektorých žien krvácanie, potrat či predčasný pôrod! Naopak, tvrdé keksíky zázvorníky, môžu tehotným ženám pomôcť pri nevoľnostiach. Keksík má iný chemický vzorec ako čaj či sirup, preto nie je pre tehotnú nebezpečný,“ radí bylinkárka Kopáčová a dodáva. „Čaj pite maximálne počas 14 dní, potom si dajte týždeň pauzu.“

Opatrní by mali byť aj diabetici a ľudia s problematickým zrážaním krvi. „Zázvor sa nemá užívať nalačno, lebo môže, naopak, spôsobiť tráviace ťažkosti, hlavne pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch,“ radí Skybová. Aj pri zázvore platí heslo - všetko s mierou. „Pri príprave čaju by sme nemali prekročiť dávku čerstvého zázvoru štyri gramy a sušeného jeden gram. Pri vyšších dávkach nad päť gramov sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti a hnačky,“ upozorňuje odborníčka na výživu.

Otvoriť galériu
Ak trpíte plynatosťou, užívajte zázvor v malých dávkach 1 g 2-krát denne či už pridávaním do stravy ako koreninu, alebo užite na špic noža zomletého zázvoru 2x denne.

Otvoriť galériu
Šalát na imunitu.
Zdroj: iStock
Približne 30 g zázvoru postrúhajte spolu s 3 jablkami, pridajte 1 PL medu. Zmes odložte do chladničky a každý deň zjedzte 2 PL. Vystačí približne na 5 dní.

Otvoriť galériu
Do 7 dl zaváraninového pohára dajte asi 100 g očisteného nastrúhaného zázvoru a zalejte až po vrch olivovým olejom. Dobre uzavrite. Nechajte týždeň odstáť, občas pretraste. Potom preceďte cez gázu a masážny olej je hotový. Používa sa na prekrvenie končatín, ciev, pri reumatických bolestiach, pri bolestiach svalov a kĺbov, pretože má protizápalové a analgetické účinky.

Otvoriť galériu
Obklady na opuchy.
Zdroj: iStock
Usušený, pomletý zázvor - cca 3 ČL zalejte 1 PL vriacej vody. Pridajte 1 ČL kuchynského oleja, dobre zamiešajte, potrite na gázu a priložte na postihnuté miesto. Nechajte pôsobiť polhodinku, potom obklad dajte dolu a už nevychádzajte von. Preto si tento obklad robte večer.

Otvoriť galériu
Väčší očistený koreň zázvoru nastrúhajte, 2 ks bio citrónov nakrájajte aj so šupou na tenké kolieska. Do 7 dl zaváraninového pohára vrstvite striedavo zázvor a citrón, až po vrch pohára. Pridajte celú škoricu, klinčeky a badián, všetko to zalejte medom, pretraste a ešte dolejte med. Dobre uzavrite a dajte na chladné miesto. Asi po 4 dňoch sirup preceďte do fľašky. Sirup pridávajte do čaju, do vody, užívajte pri nevoľnosti z cestovania, alebo pri prechladnutí či chrípke.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Kristína Konvičková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!