Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2019 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

IT-čkár Gabriel slávi úspech s extra pálivými omáčkami: Moja chilli salsa dobyla svet!

Zo záľuby svetový úspech! Gabriel Varga z Veľkého Medera (okr. Dunajská Streda) má výnimočne štipľavé hobby.

Máte dve odlišné povolania, ktoré dokážete skĺbiť? Alebo je zaujímavé práve vaše netradičné hobby? Napíšte nám o tom na tip@novycas.sk!


Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Pred troma rokmi začal vo svojej záhrade vo Veľkom Mederi pestovať papričky čili a vyrábať pikantné omáčky. Už o rok neskôr jeho chilli salsa získala prestížne svetové ocenenie a zo záľuby sa stala vášeň. Dnes má Gabriel sieť zákazníkov, ktorí na jeho čili nedajú dopustiť.

Na prvé stretnutie s papričkou čili si Gabriel spomína celkom presne. „Bola to láska na prvú bolesť. Kolega mi položil tri papričky na klávesnicu. Ja som ich odložil a potom som si pošúchal oko. Pol dňa som nevidel,“ smeje sa sympatický IT-čkár. O rok neskôr zasadil vo svojej záhradke na skúšku desať rastliniek čili rôznej štipľavosti. „Pri zbere a spracovaní som zistil, že samotné sa to jesť nedá, preto som sa rozhodol pre salsu, čo je čili omáčka s paradajkovým základom,“ prezradil Gabriel, ktorý mal v roku 2016 už 150 rastliniek rôznych druhov čili.

Otvoriť galériu

 

„Začal som vyrábať omáčky ako prvovýrobca pod názvom Burning Angel. Inšpirácie som nachádzal na rôznych festivaloch, najmä v Maďarsku,“ vysvetľuje s tým, že rok nato poslal svoju najlepšiu omáčku Mr. T na medzinárodnú súťaž do USA, kde hneď získala titul majstra sveta v kategórii ultra hot. Tento rok si z niekoľkých súťaží odniesol zlato, striebro i bronz.

Osem svetových titulov

Pred rokom vzal Gabriel do tímu kolegu agronóma, ktorý mu pomohol najmä pri pestovaní. Odvtedy majú už viac ako 3 000 rastliniek a 8 svetových titulov. „Papričky čili pestujeme v našich záhradách vo Veľkom Mederi. Omáčky si vyrábame sami, každý druh má vlastnú receptúru z paradajok, čili a zmesi korenia,“ prezradil Gabriel, ktorý je stále zamestnaný ako IT analytik.

Otvoriť galériu

Potrpia si na to, že omáčky sú bez konzervantov a dávajú prednosť osobnému kontaktu so zákazníkmi. Podľa Gabriela 40 ml fľaštička za 4 € vydrží aj pol roka, no zvyčajne sa minie za 1 - 3 mesiace. A aký je vzťah Slovákov k tejto dobrote?

„U nás je zaužívaný názor, že čili štípe, ale záujem je našťastie rastúci,“ prezradil. Dnes ponúka Burning Angel 12 druhov čili omáčok, tri ochutené oleje a paradajkový džem. Každá čili omáčka je podľa stupnice štipľavosti označená 1 - 10 bodmi. „Najväčším ocenením pre nás je, keď sa ľudia vracajú,“ uzatvára spokojne.

 

Ocenenia Burning Angel:

World Hot Sauce Awards (USA)

zlato / 2017 - Čili omáčka Mr. T - World Champion

striebro / 2019 - Paradajkový džem Killer Tomatoes

bronz / 2019 - Čili omáčka Fever

 

Scovie Awards (USA)

zlato / 2019 - Čili omáčka Tiny Monster

 

The Hot Pepper Award (USA)

striebro / 2019 - Čili omáčka Intro

 

International Flavor Awards (USA)

striebro / 2019 - Čili olej Chili Oil No. 1

 

Spicey Flave Awards (USA)

bronz / 2019 - Paradajkový džem Killer Tomatoes

striebro / 2019 - Čili olej Chili Oil No. 1

striebro / 2019 - Čili omáčka pEpPER YES

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, sla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo