Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2019 08:00 | Správy | Zahraničné správy

Nemecká lodná kapitánka Carola Rackete: Záchrankyňa ľudí či pašeráčka migrantov?!

Zažívame vzrušujúcu dobu. Veci sa menia rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Nové vynálezy, nová nádej, ale aj nové bezpečnostné výz­vy a hrozby...

Svet 21. storočia ovplyvňujú vizionári, politici, finančníci, vedci, umelci i športovci, ktorí posúvajú sv­ojimi činmi ľudstvo vpred. Práve im je venovaný seriál Velikáni našej doby. Velikánkou je aj humanitárna pracovníčka organizácie Sea-Watch, kapitánka lode, ktorá zachraňuje migrantov z vĺn Stredozemného mora a snaží sa ich dostať do Európy, Carola Rackete (31).

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Odvážna alebo bezočivá? Nemecká kapitánka Carola Rackete (31) sa preslávila v júni tohto roku po tom, čo svojou loďou a s desiatkami migrantov z Líbye na palube napriek zákazu vplávala do talianskych vôd a zakotvila na ostrove Lampedusa. Dôvodom mal byť zlý zdravotný stav utečencov. Dredatú kapitánku ihneď po vylodení pre porušenie zákazu zatkla polícia a svet sa okamžite rozdelil na dva tábory - tých, čo Rackete vnímali ako záchrankyňu a humanitárnu pracovníčku a tých, ktorí sa na ňu pozerali ako na anarchistku, delikventku a prevádzačku, ktorá do Európy nosí nelegálnych migrantov. Kto je Carola Rackete?

Vzdelaná

 

Narodila sa v roku 1988 v nemeckom Preetze. Do povedomia verejnosti vošla ako kapitánka lode pracujúca pre nemeckú záchranársku mimovládnu organizáciu Sea-Watch. Rackete má bezpochyby „v hlave“. V roku 2011 získala na Univerzite v Elsflethe bakalársky titul z námorníctva a námornej dopravy. Povinnou jazdou v tomto odbore bol aj kapitánsky kurz. V roku 2018 vyštudovala na magistra v odbore manažment ochrany prírody na Univerzite Edge Hill v Anglicku a ovláda tiež päť jazykov. Carola najprv pracovala ako navigačný pracovník v Inštitúte Alfreda Wegenera pre polárny a námorný výskum a osobne sa zúčastnila na niekoľkých polárnych expedíciách.

Otvoriť galériu

Krátky čas pracovala aj ako dobrovoľníčka pre výskum prírody v Prírodnej rezervácii Kronotsky na Kamčatke. Neskôr sa na čas nechala zlákať dobre platenou komerčnou sférou a zamestnala sa ako bezpečnostný pracovník v spoločnosti prevádzkujúcej ultra luxusné výletné lode so sídlom v Monaku. Keď­že však túžila po zmysluplnej práci, ktorou by mohla prispieť k lepšiemu svetu, začala pracovať pre Greenpeace a v roku 2016 pre nemeckú mimovládku Sea-Watch. Tá sa zaoberá záchranou utečencov, ktorí sa cez Stredozemné more snažia dostať na zasľúbený európsky kontinent. Ich hlavnou náplňou je prevádzkovanie záchranných lodí, ako je aj Sea-Watch 3, ktorej sa Carola vlani stala kapitánkou.

Zatknutá

Dňa 12. júna v Stredozemnom mori odvážna kapitánka zbadala na nafukovacom člne bezmocne unášanom prúdmi neďaleko brehov Líbye 42 zúfalých ľudí snažiacich sa dostať do Európy. Boli medzi nimi dokonca aj tehotné ženy a plačúce deti. Keby Rackete neborákov nezachránila a nevytiahla z vĺn na svoju loď, ktovie, aký osud by ich postretol. Hoci utečencov mohla odovzdať líbyjskej pobrežnej stráži či zakotviť v 75 km vzdialenom Tripolise, hlavnom meste Líbye, neurobila tak. „Násilné odvlečenie zachránených ľudí späť do vojnou zničenej krajiny, kde ich čaká väznenie a mučenie, je zločin, ktorý nikdy nespáchame,“ vyjadrila sa charitatívna organizácia Sea-Watch.

Otvoriť galériu

Vtedajší minister vnútra Matteo Salvini jej odkázal, že povolenie na zakotvenie jej nedá, dokiaľ sa európske krajiny nedohodnú, že si migrantov rozdelia medzi seba. Tak sa začalo 17 dní trvajúce handlovanie a okrem desiatich migrantov vrátane detí, tehotných žien a chorých, ktorí dostali povolenie vkročiť na taliansku pôdu, zvyšok čakal na svoj osud na lodi. Koncom júna sa Carola rozhodla, že v prístave zakotví napriek zákazu, pretože pasažieri už boli podľa nej vyčerpaní.

Talianska polícia ju okamžite zatkla a nariadila jej domáce väzenie. Minister vnútra kapitánku nazýval pirátkou, prevádzačkou či delikventkou, ktorá ohrozuje Európu, a vyzýval na prísny trest. Keďže pri pristávaní poškodila motorový čln talianskej pohraničnej polície, ktorý jej chcel zabrániť v zakotvení, Salvini ju okrem iného obvinil, že sa ich snažila potopiť.

Rackete talianskeho politika za urážky a osočovanie zažalovala. „Ona porušila zákon, zaútočila na taliansku vojenskú loď, a teraz ma bude žalovať... Gangu sa nebojím, a už vôbec nie bohatej a rozmaznanej nemeckej komunistky!“ reagoval na Twitteri a hrozil, že chce poslať „kriminálnu kapitánku Carolu Rackete“ naspäť do Nemecka, pretože „je nebezpečná pre národnú bezpečnosť“.

Ako Greta

Rozdielne sa k problému stavali aj vlády európskych krajín. Zatiaľ čo Nemecko voči zatknutiu svojej občianky protestovalo, Holandsko zaujalo nekompromisný postoj. „Oni vlastne nie sú záchranná organizácia, ale prevádzači,“ povedal politik Ľudovej strany za slobodu a demokraciu Jeroen van Wijngaarden. Naopak, jej podporovatelia v Taliansku a Nemecku pre Carolu a Sea-Watch cez online zbierku vyzbierali viac ako 1,3 milióna eur a na znak spolupatričnosti vyšli do ulíc obyvatelia viacerých európskych miest.

Otvoriť galériu

Prokurátori pre nemeckú kapitánku žiadali trest, pretože podľa vyšetrovateľov migranti na palube neboli v zúfalom stave núdze, ako tvrdila, no súd nakoniec rozhodol, že neporušila zákon. Prelomením námornej blokády a dovezením zachránených migrantov do prístavu podľa súdu vykonávala svoju povinnosť chrániť ľudské životy.

Carolu Rackete porovnávajú s bojovníčkou proti klimatickým zmenám Gretou Thunberg. Často ich prezývajú „Dve martýrky dnešnej doby“. „Pred chvíľou tu bola Greta, dnes je tu iná mladá aktivistka, nie je to až podozrivé?“ pýtajú sa diskutujúci na internete, narážajúc na to, že za počínaním oboch žien sú „iné“ ciele. O Carole tvrdia, že si chce takto na svoju stranu pritiahnuť liberálnych voličov a vstúpiť do politiky. Krátko po prepustení z domáceho väzenia sa pre množiace sa vyhrážky verejnosti dokonca musela ukryť na utajenom mieste.

Pol milióna

Nemecká kapitánka sa však nenechala zastrašiť. Náš kontinent má podľa nej koloniálny dlh, ktorý musí splatiť. V rozhovore pre nemecký denník Bild vyzvala Európu, aby prijala pol milióna migrantov z Afriky. „Počúvame o polmilióne ľudí, ktorí sú v moci prevádzačov či v utečeneckých táboroch. Musíme ich odtiaľ dostať. Musíme im okamžite pomôcť v bezpečnom preplavení do Európy,“ povedala. Po týcho vyjadreniach sa tábory ešte viac rozdelili. Pre jedných je obyčajnou slniečkarkou, ktorá pod rúškom humanitárnej pomoci nelegálne prevádza migrantov do Európy, pre iných je hviezdou.

Otvoriť galériu

To, či budete vnímať Carolu ako úprimnú bojovíčku za lepší svet a práva ľudí či prorokyňu falošného humanizmu, necháme na vás. Aj keď vozením utečencov do Európy mladá a zapálená žena migračnú krízu nevyrieši, isté je, že svojou odvahou a tvrdohlavosťou zachránila už desiatky ľudských životov, a to nie je málo.

Jediný, kto z tohto prípadu značne ťaží, je Matteo Salvini. Kauza nemeckej kapitánky mu pridala na popularite a vďaka nej sa ešte viac štylizuje do pozície ochrancu národných záujmov a odporu voči migrantom, vďaka čomu preferencie jeho krajne pravicovej strany stúpajú. Keď­že sa pred pár mesiacmi postaral o pád vlády a neustále vyzýva na predčasné voľby, toto všetko sa mu v najbližších mesiacoch rozhodne môže hodiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Kristína Konvičková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Robert Fico, Milan Majerský.
Foto
Pristane Majerský na Ficovu hru? Jeden zo zakladateľov KDH aj politológovia reagujú! TOTO mu radia
V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares.
Váš Tip
Medvedica v košickej zoo sa začala správať zvláštne: O chvíľu zistili, čo je vo veci!
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát pre šiestakov? Otestujte sa, ako ste na tom s pravopisom
Ako by Huliaka a Kuffu potrestali exšéfovia NR SR?!
Foto
“Experti" Huliak a Kuffa: Jeden fúka dym na rastlinu, druhý chráni muchy! Exšéfovia NR SR reagujú
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz