Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.12.2019 00:05 | Správy | Zahraničné správy

Detektívky, čaj, ale aj James Bond: Čo dala Británia Európe?

Nikto netuší, kedy bude, ale vraj bude. K odchodu Veľkej Británie z Európskej únie malo dôjsť 31. októbra, brexit však stále nie je istý.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Pri tom všetkom humbugu a hádkach by sme nemali zabudnúť, že Británia bola pre Európu obohatením, a to už dávno pred vznikom Únie.

Vyše 10 miliárd eur ročne

Brexitom stratia veľa aj Británia aj Európska únia. Kým sa vzťahy a ekonomická spolupráca znova utrasú, potrvá to roky. Hneď pri základnom pohľade je jasné, že sa nehrá o fazuľky. V roku 2017 bol celkový príspevok Spojeného kráľovstva do európskeho rozpočtu 10,575 miliardy eur, zatiaľ čo z Únie dostali Briti „len“ 6,326 miliardy. Z toho je jasné, že rozpočet EÚ príde o vyše 4 miliardy eur!

Otvoriť galériu

 

Detektívky

V detektívnych románoch sú Angličania machri! Najslávnejší detektív všetkých čias je Sherlock Holmes. V príbehoch Arthura Conana Doyla (* 1859 - † 1930) sa objavil po prvý raz už v roku 1887. Odvtedy holmesovky vyšli v miliónových nákladoch po celom svete. Naposledy vyvolal ošiaľ britský seriál o modernom Sherlockovi v podaní Benedicta Cumberbatcha (43). A nemôžeme vynechať ani kráľovnú detektívok Agathu Christie (* 1890 - † 1976), ktorá dala svetu takých vyšetrovateľov ako Hercula Poirota či slečnu Marplovú.

Otvoriť galériu
Detektívky
Zdroj: northphoto

Angličtinu

Hoci pri zrode EÚ stáli Francúzi a Nemci, a Veľká Británia vstúpila do európskeho spoločenstva až v roku 1973, angličtina je suverénne najpoužívanejším jazykom nielen v inštitúciách Únie. Francúzština je až druhým diplomatickým jazykom. Angličtina je rodným jazykom pre 13 % Európanov a ďalších 38 % obyvateľov EÚ hovorí po anglicky ako cudzím jazykom. Paradoxné je, že po odchode Británie zostane angličtina stále najpoužívanejším jazykom v Únii.

 

Čaj

Kto naučil Európanov piť čierny čaj? Angličania! Tomuto nápoju prepadli v 18. storočí vďaka svo­jim kolóniám v Ázii. Ročne priemerný Brit skonzumuje až 1,9 kg sušeného čaju. Najmä čierneho, ktorý pijú s mliekom.

Otvoriť galériu
Čaj
Zdroj: iStock

Whisky

Jednoznačne najobľúbenejšia pálenka na celej planéte! Vyrába sa destiláciou z obilnín, ktoré potom zrejú v dubových sudoch 3 až 15 rokov. Najpopulárnejšia je škótska whisky, ale do čoraz väčšej obľuby sa dostáva aj írska. Ročne sa na trhy EÚ dovezie škótska whisky v hodnote 1,6 miliardy eur!

Otvoriť galériu
Whisky
Zdroj: iStock

Jamesa Bonda

Kto by nepoznal agenta 007 jej veličenstva, ktorý už x-krát zachránil svetový mier! Či už vo filmoch, alebo v knihách... Postavu neohrozeného agenta britskej tajnej služby MI6 vytvoril v roku 1952 britský spisovateľ Ian Fleming (* 1908 - † 1964). Oveľa viac ako jeho knihy sú však populárne filmy, ktorých má James Bond oficiálne na konte 24. Agenta 007 hralo viacero hercov, ako prvý sa postavy zhostil škótsky herec Sean Connery (89). V prvej bondovke s názvom Dr. No sa objavil v roku 1962. V poslednom období je Bondom Daniel Craig (51).

Otvoriť galériu
James Bond
Zdroj: northphoto

Beatles a Rolling Stones

Británia dala svetu množstvo rockových spevákov a kapiel, ale nikto nezažiaril tak ako Beatles a Rolling Stones. O Beatles sa dodnes hovorí, že to bola najúspešnejšia kapela všetkých čias.

Otvoriť galériu
The Beatles
Zdroj: northphoto

Hoci fungovali len desať rokov (1960 - 1970), na konte majú vyše 1 miliardy predaných nosičov od singlov, albumov, kaziet až po stiahnutia mp3 súborov z internetu. A hoci slávni rockeri z kapely Rolling Stones sa na rekordy „bítlsákov“ nechytajú, na rozdiel od nich hrajú dodnes už od roku 1962!

Otvoriť galériu
Rolling Stones
Zdroj: northphoto

Kráľovské celebrity

Britské kráľovstvo je najznámejšou monarchiou na svete. Už od roku 1952 jej vládne kráľovná Alžbeta II. (93) a z členov kráľovskej rodiny sú dnes svetové celebrity. Veď kto by nepoznal Princa Williama a jeho manželku Kate, ich detičky, princa Harryho a Meghan alebo princa Charlesa... Hoci aj Briti priznávajú, že mať v 21. storočí monarchiu je prežitok, nechcú sa jej vzdať. Podľa časopisu Forbes monarchia prináša do britskej ekonomiky ročne viac ako 2 miliardy eur, najmä z turizmu a kráľovnin majetok sa odhaduje na 500 miliónov eur. Každého britského poddaného stojí kráľovská rodina na daniach v prepočte 0,80 eura.

Otvoriť galériu
Kráľovské celebrity
Zdroj: getty images

Slobodu

Nemožno zabudnúť na úlohu, ktorú Veľká Británia zohrala pri porážke nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. Británia poskytovala počas vojny zázemie západným spojeneckým silám, z jej územia sa podnikali letecké útoky na nemecké ciele a práve z Británie sa v júli 1944 začalo vylodenie spojencov v Normandii.

Otvoriť galériu
Sloboda
Zdroj: getty images

Futbal

Loptové hry hrali ľudia v rôznych kútoch sveta už pred stáročiami. Za kolísku moderného futbalu, ako ho poznáme dnes, sa však považuje Anglicko. Prvý futbalový klub na svete založili v severoanglickom Sheffielde v roku 1857 a klub funguje dodnes! Vo FC Sheffield zaviedli v 19. storočí tiež futbalové pravidlá, ktoré pretrvali do súčasnosti, a futbal je vďaka nim najpopulárnejší kolektívny šport na svete.

Otvoriť galériu
Futbal
Zdroj: getty images

Britský humor

Mnohí veria, že britský humor je inteligentný, nadčasový, rafinovaný. Skrátka, že je to humor pravých džentlmenov. Je pravda, že niekedy je absurdný a nie je pochopiteľný hneď na prvý raz. To platí napríklad o komickom zoskupení Monty Python. Ich humor nesadne každému. Ale potom je tu tiež živočíšny priamočiary humor Mr. Beana či Bennyho Hilla.

Otvoriť galériu
Mr. Bean
Zdroj: northphoto

Čas

Teda niežeby čas bez Britov nebol, ale veci sa majú tak, že základným časovým pásmom pre celý svet je pásmo, ktoré sa rozkladá okolo nultého poludníka, ktorý prechádza Kráľovskou hvezdárňou v Greenwichi. Toto pásmo sa označuje ako UTC a čas, ktorý mu zodpovedá, sa zvykne nazývať aj greenwichský stredný čas (GMT). Ostatné časové pásma sú definované počtom hodín, o ktoré sa v nich platný čas líši od UTC. Náš stredoeurópsky čas je označený ako UTC+1, teda máme o hodinu viac ako v Británii.

 

... a Mekyho Žbirku

Ktohovie, či by Slovensko malo takého speváka, ako je Miroslav Žbirka (66), keby nebolo Veľkej Británie. Jeho otec Šimon totiž v čase 2. svetovej vojny pôsobil v Británii ako člen československej armády a tam sa v roku 1943 zoznámil s krásnou Angličankou Ruth. O rok sa zosobášili a po vojne prišli žiť do Bratislavy. Po dvoch synoch Jasonovi a Antonovi sa im v roku 1952 narodil Miroslav. Takže, keď sa Meky správa ako Angličan, nie je to žiadna póza, on skrátka Angličan je!

Otvoriť galériu
Meky Žbirka
Zdroj: getty images

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ