Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2019 09:55 | Správy | Politika

NAKA rieši kuriózny problém: Stane sa šéfkou tímu Gorila sestra manažérky Penty?!

Len nedávno sa na svetlo sveta dostala 39-hodinová nahrávka Gorily, ktorá má dokazovať nechutnú korupciu a prepojenie biznisu s politikou. Tento prípad už roky rieši špeciálny policajný tím, ktorý má za úlohu vyšetriť množstvo úplatkov či podvodov, ktoré sa rozoberajú v konšpiračnom byte na Vazovovej.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Z tímu pred pár týždňami odišiel jeho šéf Lukáš Kyselica. Nahradiť ho má doterajšia členka Lucia Šárniková, ktorá v ňom pracovala od jeho vzniku v roku 2012. Problémom sa však stalo to, že práve táto vyšetrovateľka má sestru na manažérskom poste vo finančnej skupine Penta, ktorej šéfom je hlavná postava spisu Gorila Jaroslav Haščák.

Kyselica pôsobil na čele tímu od októbra 2016, no po troch rokoch sa na vlastnú žiadosť rozhodol skončiť a odísť do civilu. Pri svojom odchode odporučil za seba ako náhradu na novú vedúcu tímu kolegyňu Luciu Šárnikovú, ktorá s ním na prípade spolupracovala. „Myslím si, že je najvhodnejšou kandidátkou na danú pozíciu,“ povedal Novému Času Kyselica.

On sám si však uvedomoval problém, ktorý by takouto nomináciou vznikol, preto na to upozornil aj vtedajších nadriadených. Na čele tímu, ktorý vyšetruje úplatky a provízie v hodnote stámiliónov slovenských korún ešte z čias vlády Mikuláša Dzurindu, by totiž bola sestra personálnej manažérky Penty Lindy Kos. Kyselica však tvrdí, že to Šárnikovú nijakým spôsobom neovplyvňuje.

Otvoriť galériu

„V tíme je od začiatku, a ak by mala s tým problém, tak by mi to povedala. Spolieham sa na jej osobnú integritu. Ale zloženie tímu nie je v mojej kompetencii. Pre mňa je však dôležité, aby vyšetrovanie ďalší rok nestálo, čo by hrozilo, ak sa tam dostane niekto nový. Ten by si musel naštudovať kvantum informácií. Vylučujem, že by počas môjho pôsobenia dochádzalo k nejakému ovplyvňovaniu cez ňu zo strany Penty,“ tvrdí Kyselica. Samotný tím doteraz tvorili traja vyšetrovatelia. Kyselica ako jeden z nich odišiel a dodáva, že koncom roka skončí aj ďalší z ich skupiny. Šárniková tam tak z pôvodnej zostavy zostane ako jediná, no po novom by do tímu malo pribudnúť viac ľudí.

 

Šárnikovú riešia

Polícia priznáva, že situáciu intenzívne rieši. „Nový šéf vyšetrovacieho tímu zatiaľ nebol vymenovaný, po vzájomnej dohode dôjde k obsadeniu tohto postu a k doplneniu tímu o ďalších policajtov. Čo sa týka zamestnania sestry Lucie Šárnikovej, o tejto skutočnosti informoval Lukáš Kyselica vedenie NAKA, keď menovanú navrhol na post vedúcej tímu, a aj touto skutočnosťou sa bude vedenie NAKA zaoberať,“ skonštatovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Otvoriť galériu

Dodáva, že nové zloženie tímu Gorila bude spĺňať požiadavku, aby nevznikali žiadne podozrenia na konflikty záujmov. Riaditeľ NAKA Branislav Zurian kritizuje to, že tím postupuje pomaly. „Keď sme sa rozprávali naposledy, povedal som im, že sa mi hlavne nepáči rýchlosť vyšetrovania, lebo je to pomalé. Nechcem sa posunúť o dva schodíky, ale aspoň o dve poschodia,“ povedal Denníku N.

Kritika konfliktu záujmov

Aj v skupine Penta vedia, že ich zamestnankyňa je v príbuzenskom vzťahu s vyšetrovateľkou Gorily. „Pani Linda Kos pracuje v našej spoločnosti od roku 2014. Skutočnosť, že je sestrou spomínanej vyšetrovateľky, je nám známa, určite to však nebolo nijako riešené v súvislosti s jej nástupom,“ povedal hovorca Penty Martin Danko.

Podľa neho nevykonáva mimo svojej práce na personálnom oddelení pre Pentu žiadne iné úlohy. „Aj preto považujeme jej vplyv na vyšetrovanie kauzy Gorila, cez osobu jej sestry, vyšetrovateľky, za vylúčený,“ dodal Danko. Bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii PZ Jozef Šátek má však na vec jasný názor.

„Nech sa za ňu zaručí ktokoľvek, je to príliš veľký konflikt záujmov. Ak sa vytváral tím a priebežne dopĺňal o ďalších ľudí, tak mali byť robené hĺbkové previerky na každého člena tímu. Pani vyšetrovateľka sa tam podľa tohto princípu nemala pohybovať, odkedy vznikol tento konflikt záujmov. Nie je to dobré pre reputáciu samotného tímu a ani ako odkaz verejnosti,“ uzavrel Šátek.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to