Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.10.2019 11:55 | Správy | Domáce správy

Naše hotely a penzióny lákajú turistov najmä počas letných prázdnin: Návštevnosť Slovenska trhá rekordy

Padajú rekordy v cestovnom ruchu! Podľa údajov štatistického úradu sa zvýšil počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach na Slovensku oproti minulému roku o takmer 18 %.

Absolútne najúspešnejším mesiacom bol august, keď počet prenocovaní dosiahol 2,48 milióna. Podobnú situáciu nezažili hotelieri už dlhých 13 rokov. Ako vnímajú pozitívne čísla majitelia penziónov a sú za kladnými štatistikami rekreačné poukazy?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Viac hostí aj prenocovaní. Podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu sa tento rok zvýšil počet návštevníkov v rekreačných zariadeniach aj počet prenocovaní. Rekordy sa lámali najmä v druhej polovici prázdnin, keď v auguste zaznamenali až 2,48 milióna prenocovaní (z toho 1,6 milióna Slovákov). Ide o najvyššiu mesačnú návštevnosť od roku 2006.

Domáci návštevníci pritom tvorili 59 % hostí, čo predstavovalo vyše 466-tisíc osôb „Za osem mesiacov roku 2019 sa celkovo v SR ubytovalo 4 362 817 návštevníkov, čo predstavovalo nárast o 12,9 % oproti minulému roku,“ píše sa v správe Štatistického úradu. Podľa prezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Romana Berkesa si Slováci doprajú viac dovolenky ako v minulosti.

 

„Preto môžu rásť všetky tri segmenty, teda cestujúci cez cestovné kancelárie, rastie segment ľudí organizujúcich si dovolenky na vlastnú päsť a tiež rastie počet ľudí organizujúcich si dovolenky na Slovensku,“ vyjadril sa Berkes. Ako však doplnil, ide hlavne o predĺžené víkendy. Domáci cestovný ruch podľa neho pozitívne ovplyvnili aj rekreačné poukazy.

Turistický boom v Sobranciach

Skokanom v cestovnom ruchu sa nečakane stali Sobrance, kde sa návštevnosť zvýšila až o 202 %. Miestni podnikatelia nárast pocítili, no nemyslia si, že rozhodujúcu úlohu zohrali rekreačné poukazy. „Nárast prenocovaní je výrazný, minimálne o 100 percent. Prínos rekreačných poukazov však zatiaľ necítiť,“ uviedol Robert Ihnát, majiteľ penziónu Maňa v Sobranciach.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

Na druhom mieste, čo sa týka prírastku návštevnosti, skončilo Partizánske a na treťom Stropkov. Nárast však zaznamenali najmä v turisticky atraktívnych lokalitách. Z krajov je na tom najlepšie Žilinský, za ním nasledoval Prešovský a Banskobystrický kraj.

Otvoriť galériu
„Nárast prenocovaní je výrazný. Minimálne o 100 percent. Kým predtým to boli skôr len robotníci, teraz sú to aj turisti a cyklisti, ktorí obdivujú krásy okolia a drevené kostolíky. A aj zahraniční - z Anglicka, Nemecka, USA a Česka, ktorí zamieria aj na Ukrajinu. Prínos rekreačných poukazov sme zatiaľ nepocítili,“ prezradil Robert Ihnát, majiteľ penziónu.

Nárast návštevníkov v regióne: +202 %

Otvoriť galériu
„Návštevnosť za zvýšila oproti minulému roku, ľudia si na nás už aj zvykli a využívajú aj rekreačné poukazy. Je tu krásne prostredie, sme hneď pri Dunaji, čo naši návštevníci oceňujú. Kvôli svadbám a oslavám sme dokonca zväčšili vnútorné reštauračné priestory,“ povedala majiteľka penziónu Lilla Púchovská (49).

Nárast návštevníkov v regióne: +57 %

P

Otvoriť galériu
„Je pravda, že posledné roky návštevnosť v Tatrách rastie, no nedá sa spoliehať len na neustály prílev turistov. Treba pre nich pripraviť aj adekvátne služby a neustále ich zlepšovať, či už kvalitu ubytovania, jedálny lístok alebo služby,“ ozrejmil manažér penziónu Ždiar Dávid Groma.

Nárast návštev. v regióne: +20 %

Otvoriť galériu
„Ťažko percentuálne odhadnúť, o koľko, ale počet ubytovaných ľudí u nás stúpa. Jednak sa zvyšuje životná úroveň na Slovensku, ale pomohli aj rekreačné poukazy. Náš hotel leží v lyžiarskom stredisku a už teraz vidíme zvýšený záujem o ubytovanie počas nadchádzajúcej zimnej sezóny. Ľudia sa pýtajú, či môžu využiť rekreačný poukaz,“ povedal prevádzkar hotela Juraj Adam.

Nárast návštevníkov v regióne: +88 %

Má poukaz úspech?

Martin Rakovský, generálny riaditeľ ZľavaDňa

Prieskum ukázal, že len necelých 54 % respondentov využilo v roku 2019 svoj rekreačný príspevok, ďalší majú ešte čas do konca roka. Ako sme zistili, 77 % opýtaných ho použilo na pobyt v hoteli. Okolo 6 % peniaze použilo na tábor pre svoje deti. Vyše polovica opýtaných (51 %) si uplatnila príspevok na dovolenku jednorazovo. Zvyšok si ho rozdelil na viac zvýhodnených pobytov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?