piatok 15. 11.
11°C  Oblačno  |  Bratislava
23.10.2019, 12:50 | Správy | Politika
Aktualizované

Nabrúsený Danko: Schytal to premiér aj Bugár, veľavravné vyhlásenie o zmene vlády

V súčasnosti nie je priestor na zmenu vlády. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko v súvislosti s tým, že v stredu opäť nebol schválený jeden zákon z dielne SNS.

Zároveň však vyjadril výhrady k prístupu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), a tiež k tomu, že Most-Híd nepodporil tri návrhy zákonov národniarov.

"SNS v koalícii drží slovo. Nie je tu priestor na zmenu vlády. Sme štyri mesiace do volieb," zdôraznil Danko s tým, že tu už nie je priestor na žiadne politické "harakiri". SNS podľa jeho slov bola vždy seriózny partner.

"Vláda má podporu SNS, pretože taká je politika, každý si, čím sa blížia voľby, ide svoje," poznamenal šéf parlamentu. Vo vzťahu k NR SR sa poďakoval poslaneckému klubu Smer-SD, že sú jednotní, ak sa predseda klubu na niečom dohodne. Potvrdil však, že ani jeden zákon Mosta-Híd SNS nepodporí. "Voľné ruky sú vo vzťahu k vládnym návrhom. Sú tam aj veci, ktoré sa nám nepozdávajú, a to sme avizovali predtým," uviedol s tým, že nepodporia napríklad niektoré zákony ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd).

Danko zároveň vníma slová predsedu vlády o tom, že koalícia pokračuje a problémy nie sú. Pellegrini však podľa neho "vládne, ako keby už v koalícii nebol". "Rozhodujú vo veciach hlasovaním bez toho, aby bol konsenzuálny súhlas," podotkol Danko. Ozrejmil, že koaličná dohoda vo vzťahu k vláde totiž platí tak, že ak nie je jednoznačný súhlas, nemali by sa materiáli dostávať na rokovanie vlády a predseda vlády by o nich ani nemal dávať rokovať. Pellegrini podľa Danka pri minimálnej mzde porušil koaličnú zmluvu.

V súvislosti s prístupom Mosta-Híd skonštatoval, že sa nevie pretvarovať, ak niekto z pomsty či urazenosti "podrazí" návrh zákona, na ktorom pracovali niekoľko mesiacov. Upozornil, že SNS je jediná strana v koalícii, ktorej na tejto schôdzi neprešlo takmer päť zákonov. Ide o poľovnícky zákon, novela upravujúca nosenie zbrane pre zástupcov cirkvi v ozbrojených zboroch, vznik Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, návrh zákona o verejnom obstarávaní a rozšírenie rekreačných poukazov.

"Ja som si uvedomoval, že keď sa neschválilo v septembri Mostu-Híd národnostné školstvo, že príde reakcia politickej strany Most-Híd. Tá prišla v podobe najmä výhrad k trom zákonom, hoc musím povedať, že na nejednotnosť poslaneckého klubu Most-Híd doplácame už dosť dlho," zdôraznil Danko. Stojí si za tým, že nevedel o výhrade Mosta-Híd k novému ministerstvu.

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) podľa Danka "nemá vôľu k cestovnému ruchu". Aj preto SNS bez neho presadila rekreačné poukazy, znížila daň z pridanej hodnoty (DPH). Keďže nechcel Érsek pristúpiť k návrhu na zriadenie nového ministerstva, podali v tomto smere poslanecký návrh. "Bola to historická šanca a ja verím, že to ministerstvo raz každý pochopí," dodal Danko.

Ďalší neschválený návrh zákona mal podľa jeho slov pomôcť rekonštruovať internáty, pretože pri internátoch je problém najmä s verejným obstarávaním. "Nie sú problém peniaze a veľmi ľahko by sme mohli aspoň sprchy, záchody a spoločné priestory takto opravovať," skonštatoval.

V spojitosti s rekreačnými poukazmi podotkol, že Slovensko dosiahlo v auguste historický počet prenocovaní, 2,5 milióna. Danka mrzí, že politické strany na čele s koaličným partnerom Most-Híd nechcú, aby ľudia mali rekreačné poukazy aj v menších firmách. "Bude to znova naša politická téma do ďalších volieb. Ja z tej témy neustúpim," vyhlásil.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ťažký týždeň Podcasty Prémiové čítanie Šport Obchod TV Počasie Horoskopy
Pátranie po ženách v rozvodnenej rieke v Revúcej
V rieke Muráň našli aj poslednú nezvestnú ženu Aktuality.sk
Najčítanejšie
3h
24h
Pa a Pi sa vracajú na obrazovky.
Obľúbené postavičky Pa a Pi sa vracajú na obrazovky po 33 rokoch: Pri pohľade na ne však diváci zaplačú!
Kvôli silnej bolesti si prežila viac ako rok pekla.
Emma sa sťažovala na silné bolesti brucha: Neskutočné, čo z nej lekári vybrali
Charles nemá čas na rodinné záležitosti, pretože má zdravotné problémy.
Princ Charles na ceremónii v Indii prekvapil: Všetci sa pozerali, čo sa to s ním stalo
(ilustračné foto).
Náhla smrť chlapca († 18): Zabila ho elektronická cigareta?!
Na snímke jazdec tímu Ferrari Nemec Sebastian Vettel počas stretnutia s médiami pred Veľkou cenou Brazílie F1 na okruhu
Vettelovi vyprší po konci budúcoročnej sezóny zmluva s Ferrari: Bude potom pokračovať v kariére?
Pani Danielu  mužovo pracovné tempo znepokojuje.
Manželia Kovárovci vyvetrali krásne vnučky: Herec sa po módnej prehliadke plesne po vrecku
(ilustračné foto)
Tínedžerka porodila dieťa v nočnom klube priamo na tanečnom parkete: Neuveríte, čím sa môže pýšiť jej dieťa
Hokejisti Dukly Trenčín odohrajú zápas proti Banskej Bystrici v špeciálnych dresoch.
Pekné gesto Trenčanov: Budú hrať v špeciálnych dresoch, po zápase pôjdu na dražbu
Odborník bude súčasťou expertízneho tímu, ktorý bude skúmať príčiny nehody.
Hrozivé slová odborníka o nehode pri Nitre: Proti 30-tonovému nákladiaku nemal autobus šancu
Premiér Peter Pellegrini.
Vyšachuje Pellegrini Fica aj z čela Smeru? Veľavravná odpoveď expremiéra nepoteší
Nehodu neprežil 65-ročný chodec.
Streda trinásteho sa stala osudnou aj chodcovi z Popradu († 65): Polícia hľadá svedkov nehody
Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová v Sobranciach
OĽaNO upozornilo na vzdelávanie rómskych detí: Lubyová sa bráni, že berie problém vážne