23.10.2019, 12:50 | Správy | Politika
Aktualizované

Nabrúsený Danko: Schytal to premiér aj Bugár, veľavravné vyhlásenie o zmene vlády

V súčasnosti nie je priestor na zmenu vlády. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko v súvislosti s tým, že v stredu opäť nebol schválený jeden zákon z dielne SNS.

Zároveň však vyjadril výhrady k prístupu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), a tiež k tomu, že Most-Híd nepodporil tri návrhy zákonov národniarov.

"SNS v koalícii drží slovo. Nie je tu priestor na zmenu vlády. Sme štyri mesiace do volieb," zdôraznil Danko s tým, že tu už nie je priestor na žiadne politické "harakiri". SNS podľa jeho slov bola vždy seriózny partner.

"Vláda má podporu SNS, pretože taká je politika, každý si, čím sa blížia voľby, ide svoje," poznamenal šéf parlamentu. Vo vzťahu k NR SR sa poďakoval poslaneckému klubu Smer-SD, že sú jednotní, ak sa predseda klubu na niečom dohodne. Potvrdil však, že ani jeden zákon Mosta-Híd SNS nepodporí. "Voľné ruky sú vo vzťahu k vládnym návrhom. Sú tam aj veci, ktoré sa nám nepozdávajú, a to sme avizovali predtým," uviedol s tým, že nepodporia napríklad niektoré zákony ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd).

Danko zároveň vníma slová predsedu vlády o tom, že koalícia pokračuje a problémy nie sú. Pellegrini však podľa neho "vládne, ako keby už v koalícii nebol". "Rozhodujú vo veciach hlasovaním bez toho, aby bol konsenzuálny súhlas," podotkol Danko. Ozrejmil, že koaličná dohoda vo vzťahu k vláde totiž platí tak, že ak nie je jednoznačný súhlas, nemali by sa materiáli dostávať na rokovanie vlády a predseda vlády by o nich ani nemal dávať rokovať. Pellegrini podľa Danka pri minimálnej mzde porušil koaličnú zmluvu.

V súvislosti s prístupom Mosta-Híd skonštatoval, že sa nevie pretvarovať, ak niekto z pomsty či urazenosti "podrazí" návrh zákona, na ktorom pracovali niekoľko mesiacov. Upozornil, že SNS je jediná strana v koalícii, ktorej na tejto schôdzi neprešlo takmer päť zákonov. Ide o poľovnícky zákon, novela upravujúca nosenie zbrane pre zástupcov cirkvi v ozbrojených zboroch, vznik Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, návrh zákona o verejnom obstarávaní a rozšírenie rekreačných poukazov.

"Ja som si uvedomoval, že keď sa neschválilo v septembri Mostu-Híd národnostné školstvo, že príde reakcia politickej strany Most-Híd. Tá prišla v podobe najmä výhrad k trom zákonom, hoc musím povedať, že na nejednotnosť poslaneckého klubu Most-Híd doplácame už dosť dlho," zdôraznil Danko. Stojí si za tým, že nevedel o výhrade Mosta-Híd k novému ministerstvu.

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) podľa Danka "nemá vôľu k cestovnému ruchu". Aj preto SNS bez neho presadila rekreačné poukazy, znížila daň z pridanej hodnoty (DPH). Keďže nechcel Érsek pristúpiť k návrhu na zriadenie nového ministerstva, podali v tomto smere poslanecký návrh. "Bola to historická šanca a ja verím, že to ministerstvo raz každý pochopí," dodal Danko.

Ďalší neschválený návrh zákona mal podľa jeho slov pomôcť rekonštruovať internáty, pretože pri internátoch je problém najmä s verejným obstarávaním. "Nie sú problém peniaze a veľmi ľahko by sme mohli aspoň sprchy, záchody a spoločné priestory takto opravovať," skonštatoval.

V spojitosti s rekreačnými poukazmi podotkol, že Slovensko dosiahlo v auguste historický počet prenocovaní, 2,5 milióna. Danka mrzí, že politické strany na čele s koaličným partnerom Most-Híd nechcú, aby ľudia mali rekreačné poukazy aj v menších firmách. "Bude to znova naša politická téma do ďalších volieb. Ja z tej témy neustúpim," vyhlásil.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Silný odkaz Lukašenkovi: Od opozičných lídrov dostal ultimátum, hrozí v Bielorusku štrajk?
Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentský palác vysvietili na modro: Zuzana Čaputová pri výročí vzniku OSN vyzýva na ochranu zásad spolupráce
Vladimír Pčolinský
Ochoreniu Covid-19 sa nevyhol ani Šéf SIS: Vladimír Pčolinský bol pozitívne testovaný
Na snímke slovenský tenista Martin Kližan.
Kližan si zahrá finále na challengeri v Istanbule, Gombos zabojuje o turnaj ATP vo Viedni
Anglický herec a komik Sacha Baron Cohen zverejnil pokračovanie úspešného filmu Borat tesne pred voľbami
Trump zúri: Boratova dcéra prenikla do Bieleho domu a potriasla si rukou s Donaldom mladším
Edison Cavani v drese United.
Cavani si odkrútil premiéru pri remíze United, Rodák len na lavičke náhradníkov
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Nepríjemné slová z úst francúzskeho prezidenta: Ešte veľmi dlho budeme bojovať s koronavírusom
Luca Toni.
Hviezdny Talian sa stal obeťou zločinu: Majstra sveta s rodinou prepadli ozbrojení muži
Prezidentka Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie
O Kollárov zdravotný stav má obavy aj Čaputová: Veľavravný odkaz prezidentky
Kráska kvôli zhubnému lymfómu musela odísť z práce
Tínedžerka počas karantény poprosila frajera, aby sa jej pozrel na krk: Zistenie, ktoré ju zložilo na kolená
Expremiér Peter Pellegrini
Slovenskí politici reagujú na haváriu Borisa Kollára: Silné slová Petra Pellegriniho
Hokejisti iClinic Bratislava Capitals.
Tretie víťazstvo v novej súťaži: Capitals tesne zdolali Linz, rozhodol Čajkovič