Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2019 14:25 | Správy | Domáce správy

Čižnár uvítal podanie obžaloby na Kočnera: Pripomenul slová o rozpútaní pekla

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár uvítal podanie obžaloby zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na obvineného Mariana Kočnera a ďalšie tri osoby v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Z mojej strany som od začiatku vyvinul maximálne úsilie pre to, aby sa podarilo objasniť tento neospravedlniteľný skutok. V rekordne krátkom čase, počas pár týždňov, pričom zvyčajne to trvá aj pol roka, sa podarilo zriadiť medzinárodný vyšetrovací tím. Osobne som sa zúčastnil pri jeho kreovaní na rokovaniach so zahraničnými partnermi na pôde Eurojustu. Vyšetrovací tím, ktorý bol na Slovensku vytvorený, posilnili svojou pomocou aj medzinárodné zložky FBI či Europolu," uviedol Čižnár.

Zopakoval, že to bola práve Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, ktorá analyzovala posledný článok nebohého. Na základe neho preskúmali desiatky spisov, prijali opatrenia, vydali pokyny na začatie trestných stíhaní a pre niektorých prokurátorov to malo aj personálne konzekvencie.

"Chcem sa pristaviť už pri mojej pamätnej vete, ktorú som povedal na tlačovej besede vo februári 2018. Slová o 'rozpútaní pekla', ktoré som vtedy povedal, zľudoveli a mrzí ma, že sa dodnes interpretujú vytrhnuté z kontextu a s dávkou cynizmu. Na tlačovej besede som doslova povedal: 'Keby sa preukázalo, že tento skutok bol spáchaný v súvislosti s prácou nebohého novinára a jeho družkou, tak ja tu rozpútam peklo. Peklo také, že sa urobí všetko pre to, aby sa to objasnilo.' Výsledky práce vyšetrovacieho tímu a dozorových prokurátorov, ako aj moja nápomocná súčinnosť, hovoria za všetko," povedal Čižnár.

 

Prokurátor ÚŠP podal v pondelok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu na obvinených Mariana Kočnera a ďalšie tri osoby, keď obžaloba bola podaná za šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Vyšetrovací spis má viac ako 25 000 strán a desiatky príloh a samotná obžaloba má 93 strán.

Dvojicu zavraždili 21. februára 2018 v jej dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Okrem Mariana Kočnera sú obvinení aj Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Sú vo väzbe. Zoltán Andruskó sa dohodol s prokurátorom na vine a treste, čím si mal výrazne znížiť trest. Dohodu má ešte odobriť súd. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Ľudia na námestiach žiadali vyšetrenie vraždy, potrestanie páchateľov aj predčasné voľby. Neskôr od požiadavky predčasných volieb iniciatíva ustúpila. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz