Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2019 12:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Cestujúci o konci obľúbenej autobusovej linky MHD 901: Ako sa teraz dostaneme do Hainburgu?

Chystá sa veľká zmena! Linka 901, ktorá premáva z hlavného mesta spod Mosta SNP do mestečka Hainburg an der Donau, skončí!

Bratislavčania aj ľudia žijúci v pohraničných rakúskych mestečkách tak riešia problém, ako a za koľko budú od januára 2020 cestovať. Dopravný podnik odovzdá licenciu na linku dopravcovi Slovak Lines, a zatiaľ nie je jasné, ako s ňou naloží. Spýtali sme sa preto cestujúcich, čo hovoria na to, že pôvodná linka 901 koncom roka končí.

Veľa ľudí informácia o zmene zaskočila. „Počula som to. Nie som z toho nadšená, lebo cestujem často za deťmi či rodičmi,“ povedala pani Anežka (63), ktorá žije v Hainburgu a do Bratislavy jazdí pravidelne. Prezradila, že raz cestovala súkromným prepravcom a zaplatila 4 eurá. „Vraj sa zľava na dôchodcov nevzťahuje, lebo je to diaľková linka. V 901 pritom platím 75 centov, čoo je rozdiel,“ posťažovala sa. Ani pani Denisa (43) nemá z tejto zmeny radosť. „Nie je to ideálne. Som už na túto linku zvyknutá a tým, čo cestujú denne, bude chýbať,“ poznamenala a doplnila, že linku využívajú aj rakúski občania. „Najmä v lete je autobus plný,“ doplnila.

V súčasnosti stojí obojsmerný lístok 3 eurá. Deti, študenti a dôchodcovia cestujú za polovicu. Podľa neoficiálnych informácií plánuje údajne Slovak Lines zvýšiť cenu lístkov na dvojnásobok. „Prioritou DPB, a. s., je výlučne zabezpečenie verejnej hromadnej dopravy na území Bratislavy. Linka do Hainburgu sa rušiť nebude, iba ju bude zabezpečovať iný dopravca. Cestujúca verejnosť bude včas informovaná,“ uviedla hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.

,,Spoločnosť Slovak Lines už podnikla kroky k tomu, aby autobusové spojenie Slovak Lines medzi Bratislavou a Hainburgom zostalo zachované. Túto autobusovú linku vnímame ako prirodzené doplnenie našej ponuky autobusových spojení Slovenska s Rakúskom. O prevzatie linky nás počas rokovaní požiadal magistrát Bratislavy. V reakcii na to spoločnosť Slovak Lines požiadala o licenciu na túto linku a momentálne očakávame jej schválenie," uviedla hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. 

,,Oboznámili sme sa s dátami o tom, ako bolo spojenie využívané cestujúcimi v minulosti. Pomohlo nám to zohľadniť potreby cestujúcich pri príprave cestovného poriadku," doplnila Vozárová. Ako dodala, linka bude prevádzkovaná v komerčnom režime, nebude teda finančne dotovaná žiadnym partnerom zo štátnej či verejnej správy. Výška cestovného bude odzrkadľovať reálne náklady na prevádzku linky. Pre pravidelných cestujúcich už teraz pripravujú zvýhodnené ponuky, a to vo forme týždenných a mesačných lístkov, ktoré pribudnú neskôr.

 

Ako sa dalo dostať do Hainburgu

Do Hainburgu ste sa mohli dostať viacerými spôsobmi. Okrem linky 901 BSK premával do mestečka za hranicami aj autobus spoločnosti Slovak Lines. Ten však linku v januári 2019 zrušil. Pôvodne zriadil linku Bratislava – Hainburg v januári 2017 a malo ísť o náhradu cezhraničnej linky 901 Dopravného podniku Bratislava. Ten však od zrušenia vtedy upustil a tak obe linky boli prevádzkované súbežne. Ešte bola možnosť cestovať diaľkovou linkou do Viedne cez Hainburg, no v júni ju zrušili.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Denisa Borkovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?