Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2019 21:26 | Správy | Zahraničné správy

Španielska vláda odmietla Torrovi žiadosť o začatie dialógu: Roldánová ho označila za "podnecovateľa" nepokojov

Španielska vláda v sobotu odmietla žiadosť katalánskeho lídra Quima Torru, ktorý ju vyzvalna "okamžité spoločné rokovania" s cieľom začať dialóg a nájsť východisko zo súčasnej krízy.

Informovala o tom agentúra Catalan News Agency (CNA). "Žiadame španielsku vládu, aby stanovila dátum a čas, aby sme mohli diskutovať, rokovať a dosiahnuť dohodu," uviedol Torra. Dodal, že katalánska strana žiada Madrid o rozhovor už dlho. Zdôraznil, že rokovanie je teraz potrebné "naliehavejšie ako kedykoľvek predtým".

CNA dodala, že Torra sa v sobotu neúspešne pokúšať telefonicky spojiť so Sánchezom. Neskôr vláda v Madride na Torrovu žiadosť reagovala vyhlásením, že dialóg sa môže začať až po tom, ako sa v Katalánsku budú rešpektovať zákony. Zdroj v španielskej vláde tiež uviedol, že Torra musí najprv "kategoricky odsúdiť násilie", až potom s ním Sánchez bude viesť dialóg.

Agentúra AFP pripomenula, že Torra v stredu vyzval na ukončenie násilia, ale podľa vlády v Madride to zrejme nebolo dostačujúce.

 

Torrova výzva na rokovania sa objavila v situácii, keď katalánska metropola Barcelona od začiatku tohto týždňa zažíva masové protesty proti rozsudku španielskeho Najvyššieho súdu nad deviatimi separatistickými lídrami odsúdenými na dlhé tresty väzenia za neúspešný pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska.

V noci na sobotu bolo v Barcelone a ďalších katalánskych mestách počas potýčok medzi radikálnymi separatistami a policajnými zložkami zranených takmer 200 ľudí. Polícia voči radikálom hádžucim kamene a petardy a podpaľujúcim odpadkové koše a barikády použila okrem slzotvorného plynu a gumených projektilov aj vodné delá. Podľa ministerstva vnútra bolo v noci na sobotu zadržaných 83 násilníkov. Torra vo svojom sobotňajšom vyhlásení opäť vyzval demonštrantov, aby zostali pokojní, a zdôraznil, že aj práva a slobody treba vždy brániť pokojne.

"Takto to už nemôže ísť ďalej, Barcelona si to nezaslúži," uviedla v sobotu ľavicová primátorka mesta Ada Colauová, ktorá súčasne odsúdila "všetky druhy násilia". Tvrdé jadro mladých separatistov vyzvalo na novú demonštráciu "proti represiám", ktorá sa konala v sobotu popoludní v Barcelone.

CNA uviedla, že španielske pravicové strany pripisujú Torrovi a jeho hnutiu zodpovednosť za nepokoje. Súčasne však premiéra Sáncheza obvinili z nečinnosti. Cayetana Álvarez de Toledo, kandidátka Ľudovej strany v nadchádzajúcich voľbách do španielskeho parlamentu, vyhlásila, že za nepokojmi v Katalánsku je nacionalizmus.

Líderka strany Občania (Ciutadans) v Katalánsku Lorena Roldánová zasa označila Torru za "podnecovateľa" nepokojov a kritizovala, že "neodsudzuje násilie a nedištancuje sa od barikád" v uliciach katalánskych miest.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť