Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2019 09:15 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Dohoda na treste za vraždu Kuciaka: Vyhol sa Zoltán Andruskó doživotiu?

Vyhol sa doživotiu? Zoltán Andruskó obvinený zo sprostredkovania vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) od začiatku spolupracuje s políciou, pozostalým dokonca napísal z basy kajúcny list.

Zdá sa, že tieto skutočnosti zavážili, pretože prokurátor s ním uzavrel dohodu o vine a treste, ktorej súčasťou je aj mimoriadne zníženie trestu. Koľko rokov môže po novom vyfasovať?

Zoltána Andruskóa v piatok ráno do areálu Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku predviedla policajná eskorta s kukláčmi. Podpísal tam s prokurátorom predbežnú dohodu o vine a treste, ktorá zatiaľ ešte nie je záväzná, pretože ju musí schváliť aj súd. Obhajkyňa obvineného sa k dohode nechcela vyjadrovať.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Dohoda o vine a treste bola s prokurátorom uzavretá, ale k jej obsahu sa vyjadrovať nebudeme. Do schválenia súdom by to bolo predčasné,“ uviedla Andruskóova advokátka Lívia Kňažiková. O niečo menej skúpy na slovo bol právnik Kuciakovcov Daniel Lipšic.

„Obvinený Andruskó od začiatku spolupracoval, v takom prípade je možné výraznejšie znížiť trest aj pod jednu tretinu dolnej hranice trestnej sadzby a môžem povedať, že to sa udialo. Spolupracoval od začiatku a jeho výpoveď bola kľúčová pre identifikáciu a obvinenie ďalších páchateľov, najmä sprostredkovateľky a finálneho objednávateľa,“ vysvetlil Lipšic s tým, že ani pozostalí zatiaľ detaily dohody nevedia, no proti zníženiu trestu nenamietali.

 

„Keby to je na mne, dala by som mu 25 rokov, ale tým, že spolupracuje, tak som ochotná prekusnúť aj nižší trest. Ten list ma neobmäkčil, vzala som ho na vedomie ale dôležité je, či spolupracuje. Neviem, koľko mu navrhli, môj osobný tip je 15 rokov,“ prezradila matka zavraždenej Zlatica Kušnírová. Andruskóovi za účasť na vražde hrozilo 25 rokov alebo doživotie, po novom - podľa dohody by to malo byť 8 až 16 rokov.

Ešte nemá vyhrané

Andruskó však nie je obvinený len v tomto prípade. Podnikateľ z Komárna na svoju živnosť dlhuje štátu milión eur na daniach a podieľať sa mal aj na príprave ďalších vrážd. Lipšic vidí aj v týchto veciach z jeho strany poľahčujúce okolnosti. „Tie prípravy boli odhalené vďaka jeho spontánnej výpovedi a tam sú teda viaceré možnosti. Možná je aj ďalšia dohoda, ale o tom sme vôbec nehovorili,“ uviedol Lipšic, ktorý bol v jednom z ďalších prípadov prípravy úkladných vrážd cieľom. „Aj preto sa k tomu nechcem vyjadrovať,“ uzavrel Lipšic.

 

Sadzba za vraždu 

- zvyčajný trest: 25 rokov až doživotie

- trest pri dohode: 8-16 rokov

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?