Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2019 12:50 | Správy | Domáce správy

Súd s falošným lekárom z bratislavského domovu dôchodcov: Ivan ostáva vo väzbe

Obžalovaný Ivan B. z kauzy zariadenia pre seniorov Iris v Bratislave ostáva vo väzbe. Rozhodol o tom v piatok sudca Okresného súdu Bratislava I.

Nevyhovel tak žiadosti obžalovaného, ktorý žiadal o prepustenie a nahradenie väzby dohľadom mediačného a probačného úradníka či použitím technických prostriedkov (elektronický náramok). Súd však konštatoval, že dôvody väzby trvajú a situácia sa v prospech obžalovaného nezmenila.

Ivan B. vyhlásil, že je v plnom rozsahu nevinný a že je to pomsta voči nemu. Opakovane deklaroval, že neordinoval lieky, nikdy nezavádzal klientom kanylu a ak lieky podával, tak len tie, ktoré boli predpísané.

Ivan B. z okresu Pezinok na súde povedal, že boli nútení brať do zamestnania opatrovateľov z nižších sociálnych skupín. Na prelome rokov 2016/2017 podľa jeho slov prijali do Iris istého muža ako opatrovateľa. "Ten si dotiahol svojich rovesníkov. Boli traja. Klienti Iris sa začali následne sťažovať, že im chýbajú lieky. Časom som zisťoval a sledoval, že klientom chýbajú veci, peniaze či hygienické potreby," povedal Ivan B. Skonštatoval, že títo zamestnanci mali uspávať pacientov a podávať im lieky na upokojenie. Ivan B. mal podľa vlastných slov zistiť, že jednotliví klienti nedostávali svoje predpísané lieky, ale dostal ich niekto druhý z klientov zariadenia.

"Títo ľudia boli prepustení okamžite, ako som na to prišiel. Vždy prišli aj policajti na oddelenie a vec bola vždy nahlásená. Toto je pomsta týchto ľudí na moju osobu," vyhlásil Ivan B. Na súde opakovane deklaroval, že neordinoval lieky, nikdy nezavádzal klientom kanylu a ak lieky podával, tak len tie, ktoré boli predpísané. "Bol som v pozícii manažéra. Nebol som opatrovateľ a ani zdravotník. Nikomu som nič nedával," podotkol. Nevie o tom, žeby niekomu kázal - "choď pichnúť". "Nedostal som na mňa nikdy ani sťažnosť," povedal.

 

Ivan B. potvrdil, že má HIV vírus, avšak lieči sa a 15 rokov berie pravidelne lieky. "Nie som infekčný," povedal s tým, že nikto nie je ani nakazený, s kým mal sexuálny styk, a ani mu to nikto neoznámil.

Falošná zdravotná sestra, 18-ročná Vanessa P. z okresu Malacky, taktiež obžalovaná v kauze zariadenia pre seniorov Iris, urobila vo štvrtok (17. 10.) pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I vyhlásenie o vine, a teda priznala vinu. V piatok pred súdom uviedla, že o podávaní liekov rozhodoval Ivan B. a videla ho aj zavádzať kanylu. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané či hospitalizované. Priznala tiež, že v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol ona, Ivan B. ďalšie osoby.

Príbuzní klientov, ktorí sa v piatok prišli na súd, uviedli pred pojednávanou miestnosťou, že všetci si mysleli, že Ivan B. je doktorom, lebo tak vystupoval a aj ho tak všetci v zariadení oslovovali. Niektorí uviedli, že ich rodinní príbuzní boli priväzovaní, aby nechodili po zariadení a že boli aj bití. Novinárom ukázali aj fotografie. Piatkové vyhlásenie Ivana B. vnímajú ako "herecký výkon".

Vanessa P. a Ivan B. sú v kauze zariadenia Iris obžalovaní zo zločinu poškodzovania zdravia a obžalovaný Ivan B. aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien