Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2019 07:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Vojna neurochirurgov pokračuje: Zúfalá mama sa pre operáciu Lukáša obrátila aj na súd

Konflikt pokračuje. Ani po reoperácii Lukáša (15), ktorý trpel nádorom na mozgu, sa spor dvoch neurochirurgických pracovísk neskončil.

Po utorkovou oznámení neurochirurga Roberta Chrenka, že pre diskreditáciu opúšťa Národný ústav detských chorôb (NÚDCH), v stredu prehovoril aj Lukášov operatér profesor Juraj Šteňo. Urobil tak v spoločnosti matky tínedžera, svojho syna Andreja Šteňa a ďalších lekárov. Matka priznala, že v zúfalstve sa v boji o svoje dieťa obrátila aj na súd.

Profesor Šteňo tvrdí, že neurochirurg Robert Chrenko, ktorý Lukáša operoval ako prvý, matke chlapca klamal. „Nielenže neodstránil nádor, ale napísal, že to odstránil celé,“ tvrdil na tlačovke. Prípad však na profesnej úrovni s kolegom z vedľajšieho pracoviska nekonzultoval. Chrenko, ktorý 12 rokov pôsobil v susednom Rakúsku, si za svojou prácou a postupom stojí. „Som absolútne presvedčený, že som svoju prácu odviedol perfektne,“ tvrdil ešte v utorok, keď oznámil svoj odchod z NÚDCH.

Otvoriť galériu
Šteňo vysvetľoval aj to, prečo prípad mediálne prezentoval a verejne ukazoval snímky magnetickej rezonancie hlavy Lukáša. „Všetko som prezentoval so súhlasom rodičov. Hovoriť o etickom pochybení nie je možné,“ obhajoval svoje konanie a pokračoval. „Moje prvé stretnutie s touto kauzou bolo začiatkom septembra. Mal som mame klamať, alebo jej povedať pravdu, že tam nádor zostal celý a operácia je nevyhnutná?“ Šteňo kontaktoval aj ministerku zdravotníctva a snažil sa situáciu riešiť.

 

NÚDCH totiž nechcel, aby dieťa bolo prevážané na iné pracovisko a Šteňo apeloval na čo najrýchlejšiu reoperáciu. Operovať ale chcel svojimi prístrojmi a dieťa vrátiť na pooperačnú starostlivosť do NÚDCH.

Neodkladné opatrenie

Lukášova mama sa v zúfalstve obrátila aj na súd. Žiadala neodkladné opatrenie do 24 hodín, aby jej syna mohol operovať profesor Šteňo. „Na súde sa to rozseklo a zrazu to bolo možné,“ vysvetlila. „Urobila som to zo zúfalstva. Nechcela som len vyjadrenie ministerky, chcela som to oficiálne,“ doplnila matka. Sudkyňa podľa Šteňa navrhla zmier a operácia sa teda mohla na druhý deň uskutočniť. „Bolo to však pod podmienkou, že do konca týždňa stiahnem žalobu,“ uviedla. Takmer po šesťhodinovom zákroku previezli chlapca o 200 metrov do NÚDCH, kde absolvoval pooperačnú liečbu.

Postoj ministerstva

Na kauzu reagovalo aj ministerstvo zdravotníctva. Po oznámení o odchode špičkových odborníkov z Neurocentra NÚDCH požiadalo jej generálneho riaditeľa Ladislava Kuželu, aby sa lekára Chrenka a profesora Rudinského pokúsil presvedčiť, aby zostali. Ešte v utorok bol z pozície prednostu Neurochirurgickej kliniky LF UK UNB odvolaný syn operatéra Andrej Šteňo. Ten v stredu povedal, že to považuje za neštandardné a že odvolanie dostal bez udania dôvodu. „Zrejme som svojou aktivitou niekomu stúpil na otlak,“ konštatoval exprednosta. Ako dodal, nevylučuje, že jeho „ozývanie sa“ malo veľký vplyv na toto odvolanie. „Spravil by som to znova. Znova by som sa ozval,“ uzavrel Andrej Šteňo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia