Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2019 22:40 | Správy | Domáce správy

Európsky orgán práce sa stal realitou: Veľavravné slová Pellegriniho na slávnostnom otvorení

Európsky orgán práce (ELA) sa stal realitou. A v rekordnom čase.

Uviedol to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu večer v Bruseli na úvod slávnostnej inaugurácie novej európskej agentúry. Logo agentúry ELA odhalil spolu so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim.

Juncker pripomenul, že keď pred dvoma rokmi navrhol zriadenie novej agentúry, tak to bolo aj preto, že v EÚ nastala citeľná potreba zaistiť spravodlivé, účinné a vymáhateľné pravidlá Únie v oblasti práce a naplniť heslo "rovnakú plácu za rovnakú prácu na rovnakom mieste". Ocenil, že jedným zo základných prvkov politiky budúcej exekutívy EÚ bude sociálny pilier, a poprial agentúre so sídlom v Bratislave, ako aj správnej rade ELA, veľa úspechov.

"Bolo to najlepšie rozhodnutie a druhé najlepšie bolo poskytnúť sídlo tejto agentúry Bratislave," poznamenal Pellegrini pred Junckerom v závere svojho prejavu. Premiér v rozhovore pre médiá upozornil na dva zásadné momenty - že SR po prvý raz od svojho vstupu do Únie získala sídlo významnej agentúry a že Slovensko, ktoré vždy vo svojej politike hľadalo sociálny rozmer, bude hostiť orgán, ktorý sa bude zaoberať pracovným právom, pohybom pracovnej sily v EÚ. Vyjadril nádej, že do hlavného mesta SR príde veľa nových zamestnancov z Európy a z celého sveta.

 

"Som hrdý, že v najbližších dňoch začne táto agentúra riadne fungovať a už o niekoľko mesiacov ju privítame v priestoroch v Bratislave a budeme hrdou adresou jednej z európskych agentúr," dodal premiér. Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič upozornil, že v minulých rokoch bolo veľa debát o dodržiavaní sociálnych štandardov v krajinách EÚ. Nedávno to bol aj prípad slovenských opatrovateliek v Rakúsku, ktoré zaviedlo nový zákon, "diskriminačný" v optike Bruselu.

"Takýchto tém bolo oveľa viac. Vieme, ako ťažko sa rokovalo o štandardoch pre vodičov nákladných áut, a je mnoho problémov, ktoré prináša to, že ľudia chcú pracovať na celom trhu práce EÚ, pričom nie všade sa pravidlá dodržiavajú," opísal situáciu.

Šefčovič víta skutočnosť, že práve v "novej členskej krajine" EÚ bude pôsobiť agentúra, ktorá bude dozerať na to, aby sa vytvárali férové pracovné podmienky pre ľudí, kdekoľvek v Únii pracujú. "Som rád, že sa podarilo dosiahnuť umiestnenie agentúry ELA do Bratislavy, bol to neľahký diplomatický boj," pripomenul úsilie, ktoré získaniu sídla ELA predchádzalo.

Na slávnostnom ceremoniáli na pôde Európskej komisie sa za slovenskú stranu zúčastnil aj minister práce SR Ján Richter (Smer-SD), prítomní boli tiež podpredseda EK Valdis Dombrovskis, eurokomisárka pre zamestnanosť a sociálne záležitosti Marianne Thyssenová a jej nástupca vo funkcii Nicolas Schmit. Odhaleniu loga agentúry ELA asistovala aj správna rada agentúry, ktorá sa prvýkrát stretla v stredu a vo štvrtok (17. 10.) ju v Bruseli čaká prvé pracovné zasadnutie.

Pellegrini: Prípady, ktoré musí ELA riešiť, ukazujú, že to nie je zbytočný orgán

Európsky orgán práce (ELA) nie je zbytočnou agentúrou Európskej únie. Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na to upozornil v rozhovore pre TASR v stredu večer, krátko po slávnostnej inaugurácii novej európskej agentúry na pôde Európskej komisie.

Pellegrini sa na slávnostnom otvorení ELA zúčastnil spolu s predsedom exekutívy EÚ Jeanom-Claudom Junckerom, ktorý v septembri 2017 prišiel s návrhom na vytvorenie celoeurópskeho orgánu, ktorý by mal riešiť cezhraničné porušovanie predpisov EÚ v oblasti zamestnanosti a mobility práce. Agentúra, ktorá bude sídliť v Bratislave, by mala začať naplno fungovať až v decembri tohto roka, avšak európske odborové centrály už teraz upozorňujú na mnohé prípady, ktoré bude treba riešiť.

Európska konfederácia odborových zväzov (ETUC) spolu s Európskou federáciou stavebných a drevárskych pracovníkov (EFBWW) v utorok upozornili, že na Európsky orgán práce už teraz čakajú prvé prípady sporov medzi zamestnancami a zamestnávateľmi, ktoré treba čo najrýchlejšie riešiť. Jeden z prípadov "vykorisťovania" vyslaných pracovníkov sa týka aj desiatok slovenských zamestnancov pracujúcich v Nemecku.

"Práve takéto veľké množstvo prípadov naznačuje, že tá agentúra nie je len nejaký výmysel, ale agentúra, ktorá má reálne úlohy, ktoré treba riešiť," skonštatoval Pellegrini. Premiér v tejto súvislosti poukázal na to, že v stredu v Bruseli zasadla správna rada agentúry ELA. "Som presvedčený, že agentúra bude od prvého dňa veľmi vitálna a bude riešiť problémy, ktoré budú postupne prichádzať na jej stôl," uviedol Pellegrini.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude