Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2019 19:40 | Správy | Domáce správy

Špeciálny prokurátor Kováčik o zverejnenej nahrávke: Či je pravá, môže potvrdiť iba SIS

To, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávka Gorily, môže povedať len Slovenská informačná služba (SIS). Povedal to špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v pléne Národnej rady (NR) SR v diskusii k Správe špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za rok 2018.

"Stále sa tu bavíme o nejakej nahrávke Gorily, tu ale nikto nepovedal, že toto je nahrávka Gorily. To môže povedať iba SIS," skonštatoval. Ak by to tak bolo, musí sa však podľa jeho slov odovzdať SIS v zmysle rozhodnutí Ústavného súdu. Pri riešení kauzy musí podľa svojich slov počkať na určenie nového šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila. Informácie, ktoré doteraz získal od bývalého vyšetrovateľa Gorily Lukáša Kyselicu, podľa neho hovoria, že nahrávka by mala byť takmer totožná so zverejneným prepisom. Deklaroval, že všetkými informáciami sa bude ÚŠP zaoberať a aj sa dlhodobo zaoberá.

Správu o činnosti ÚŠP prediskutovali poslanci v závere dňa. Do diskusie sa zapojili len opoziční poslanci, účasť v pléne bola minimálna. Nezaradená poslankyňa Veronika Remišová správu kritizovala. Negatívne vníma napríklad kritiku únikov informácií z vyšetrovacieho spisu vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice do médií a poukázala na význam mediálneho tlaku. Podotkla, že len vďaka zástupcom poškodených a médiám sa ukázali aj prepojenia zločincov na verejných funkcionárov.

Kováčik ocenil Remišovej pripomienky. Ponúkol jej tiež stretnutie s prokurátormi ÚŠP, ktorí jej budú môcť viaceré veci ozrejmiť a ktorým môže svoje ďalšie pripomienky predostrieť. Úniky informácií zo spisu podľa jeho slov chceli do správy zaradiť samotní prokurátori, aby na ich možný negatívny dosah opätovne upozornili.

 

Poslanci v závere dňa prerokovali aj Správu o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a pravidiel rozpočtovej transparentnosti za rok 2018. Vo štvrtok ráno by mala schôdza pokračovať naplánovanými bodmi, sú medzi nimi návrhy z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, ako napríklad novela zákona o verejnom obstarávaní.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Na nahrávke má byť aj Robert Fico v konšpiračnom byte. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú.

Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana Kočnera. Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!