Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

7 rád, ako rýchlo vymaľovať a nezblázniť sa

Zdá sa vám, že váš domov zošedol? Na stenách sa objavujú pukliny, škvrny, škrabance či šmuhy po deťoch? Asi cítite, že nastal ten správny čas opäť váš domov rozjasniť a pekne ho vymaľovať.

Vaši priatelia a známi, ktorí majú už maľovanie za sebou, vás ale častujú priam hororovými historkami a frázami typu „lepšie je vyhorieť, ako vymaľovať“… Aby to však nebola žiadna katastrofa, máme pre vás zopár základných tipov, na čo všetko by ste mali myslieť skôr, ako sa do maľovania pustíte na vlastnú päsť.

Otvoriť galériu

1. Profesionála najrýchlejšie nájdete pomocu apky, ktorá ich má najviac

Ak chcete mať doma krásne vymaľované, no sami si na to netrúfate, nebojte sa využiť pomoc profesionálov. Slovenská webová a mobilná aplikácia wilio.sk vám pomôže rýchlo a spoľahlivo nájsť profesionálnych maliarov vo vašom okolí. Wilio má najviac (až 23-tisíc!) odborníkov na služby vo viac ako 200 rôznych kategóriách a vyriešiť pomohla už vyše 30-tisíc malých aj veľkých projektov. Vybrať si môžete spomedzi viac ako 6500 maliarov po celom Slovensku. Stačí zadať dopyt, kde napíšete, čo potrebujete vyriešiť a vyberiete si na základe cenovej ponuky a hodnotení od ostatných zákazníkov. Prvé ponuky dostanete už o 10 minút.

 

2. Ak ste v podnájme, skontrolujte si nájomnú zmluvu

Dôkladne si preštudujte nájomnú zmluvu a porozprávajte sa s majiteľom nehnuteľnosti. Mnohé zmluvy obsahujú klauzuly, ktoré nedovoľujú nájomníkom robiť zmeny či úpravy, ako napr. vymaľovať. Majitelia nehnuteľností sa takto často chránia pred následkami nekvalitných maliarskych prác, ktoré po sebe zanechali iní „domáci kutilovia“ v minulosti. Je možné, že po vzájomnej dohode vám umožnia vymaľovať byt či dom, ale iba vtedy, ak pred vysťahovaním vrátite steny do pôvodného stavu. Ak túto podmienku nesplníte, mali by ste počítať so sankciami.

Otvoriť galériu

3. Maľovanie vyžaduje seriózne vybavenie

Plechovka farby a štetec nestačia. Okrem toho, že budete potrebovať štetce rôznych veľkostí, aby ste zvládli rohy či malé plochy a tiež valčeky pre veľké plochy, nesmú vám chýbať: rebrík, tmeliace materiály na vyplnenie prípadných puklín a škár, maskovacia páska na zakrytie podlahových líšt, zárubní, okenných rámov, vypínačov a zásuviek, zakrývacia fólia na nábytok a vlnitá lepenka na podlahy.

 

4. Prípravné práce

Ak ste ešte nikdy nemaľovali, nedokážete si presne predstaviť množstvo prác potrebných na to, aby ste s maľovaním mohli začať. Miestnosti treba vyprázdniť, čo býva v menších bytoch, kde využívate naozaj každý kúsok priestoru, obzvlášť náročné. Všetko, čo sa nedá preniesť do inej miestnosti, treba dôkladne prikryť. Nepodceňte zakrývanie nábytku a podláh, zvlášť pri používaní kvalitnejších disperzných farieb a penetrácie. Tie totiž po zaschnutí nie je možné odstrániť a na povrchu skiel a dlažby môžu zanechávať škvrny. Bude tiež potrebné zoškrabať starú maľbu. Ak namočíte valček a prejdete s ním niekoľkokrát po stene, náter sa na valček nalepí. Ak sú steny plné škár a trhlín, budete ich musieť pred natieraním zatmeliť. Ak majú steny nerovnomerné povrchy bude treba, aby ste ich najprv obrúsili. Penetrácia je nevyhnutná vždy pri maľovaní nových, doposiaľ nenatretých alebo vyspravovaných povrchov po štukovaní, opravách či po tmelení, na plochy, ktoré boli zbavené starých malieb oškrabaním a staršie sprašujúce nátery. Ak sa kdekoľvek vyskytla pleseň, bude okrem hĺbkovej pentrácie potrebná aj fungicídna penetrácia. Nedôkladná príprava stien, môže znamenať, že sa maľovanie minie efektu. Naozaj je lepšie obrátiť sa na skúseného odborníka.

 

5. Vyberte správnu farbu

Poviete si: farba ako farba. Výber správnej farby je však kľúčový. Existujú rôzne typy farieb a povrchových úprav, z ktorých každá má rôzne výhody a nevýhody. Latexová farba sa najľahšie čistí, ale nefunguje dobre vo vlhkých miestnostiach, ako je napríklad kúpeľňa. Olejová farba je odolná voči škvrnám a dobre drží na stene, dokonca aj vo vlhkých oblastiach, no na jej odstránenie zo štetcov, podlahy a pokožky potrebujete terpentín. Rôzne druhy povrchových úprav ovplyvnia to, ako sa bude svetlo odrážať od stien a aké ťažké bude odstránenie škvŕn a prípadných škrabancov. Pri riedených farbách myslite na to, že aj pri dôkladnom meraní a dodržaní postupu sa vám nemusí podariť dvakrát namiešať rovnaký odtieň. Pri výbere tej správnej farby pre vaše potreby vám vie poradiť odborník v predajni s farbami. Najlepšie to však dokáže profesionálny maliar, ktorý príde na obhliadku priestorov a prekonzultuje s vami vašu predstavu aj potreby.

 

6. Zvážte osvetlenie vo vašom byte
Farby na stene budú vyzerať odlišne pri rôznych svetelných zdrojoch. Farba, ktorá vyzerá vynikajúco pod žiarivkovým svetlom v predajni, nemusí vyzerať rovnako v prirodzenom svetle, ktoré prichádza cez vaše okno. Nenechajte to na náhodu. Aby ste sa vyhli prekvapeniam, prineste si vzorky, napr. kusy natretej lepenky, alebo kartónového papiera domov a pozrite sa na ne pod rôznymi svetelnými zdrojmi vo vašej domácnosti.

Otvoriť galériu

7. Myslite na budúcnosť

Výrazné odtiene a nezvyčajné farebné kombinácie môžu zmeniť váš byt na nepoznanie a urobiť váš domov jedinečným. Výber nekonvenčnej farebnej schémy si však vyžaduje dôkladné zamyslenie. Zostanú steny žiarivo oranžové aj po niekoľkých mesiacoch? Bude vás baviť striktná farebná schéma aj o rok či dva? Hodia sa farby, po ktorých túžite, k vášmu súčasnému zariadeniu, alebo budú znamenať potrebu nového nábytku? Niektoré farby môžu spôsobiť, že sa miestnosti budú javiť menšie – čo býva problém najmä, ak maľujete malé priestory. Prekonzultujte svoje nápady s maliarom, alebo s odborníkmi v predajni, kde vám vedia poradiť.

 

Ako zistiť, či potrebujete odborníka?

Ak máte v byte staršie farebné nátery, ktoré bude potrebné oškrabať, alebo popraskané steny, ktoré budú vyžadovať opravu omietky, určite zvážte pomoc profesionála. Ak potrebujete natierať veľké plochy, nikdy ste nemaľovali, alebo ak o sebe viete, že máte problémy dokončiť kutilské práce, ktoré začnete, maľovanie na vlastnú päsť nie je pre vás tou správnou voľbou. Koniec koncov, je jasné, prečo sa tak často hovorí „lepšie je vyhorieť, ako vymaľovať“.

 

Pomocou wilio.sk si budete môcť vybrať z vyše 6500 maliarov na Slovensku. Výhodou je najmä to, že wilio.sk vám umožňuje zadať dopyt, dostať ponuky od profesionálov z okolia, ktorí majú kapacitu sa vám venovať, vybrať si na základe referencií a naplánovať si čas schôdzky bez toho, aby ste pri tom strávili celé hodiny. Nemusíte oslovovať desiatky rôznych maliarov a zisťovať, či majú čas a koľko to bude stáť. Všetko vyriešite jediným dopytom a vyberiete si na základe cenovej ponuky a hodnotení, ktoré maliar dostal od ostatných zákazníkov.

Vyskúšajte si to na www.wilio.sk

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?