Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2019 13:37 | Správy | Zahraničné správy

Iránske úrady zadržiavajú aj ďalšieho francúzskeho vedca: Podozrenie zo špionáže

Pre podozrenie zo špionáže v Iráne už tretí mesiac zadržiavajú francúzskeho vedca Rolanda Marchala, ktorý pôsobí v Inštitúte vedeckých štúdií.

Informoval o tom v stredu denník Le Figaro. Ministerstvo zahraničných vecí v Paríž správu denníka nateraz nekomentovalo. O tom, že je Marchal väznený v Iráne, informoval vo svojom stredajšom vydaní denník Le Figaro, a to v článku venovanom prípadu iránskeho opozičného politika Rúholáha Zama, žijúceho v exile vo Francúzsku a zadržaného nedávno počas návštevy v Iráne. Zamovi sa pripisuje podnecovanie k násilnostiam, okrem iného aj počas protivládnych protestov, ktoré sa v Iráne odohrávali vlani.

Francúzske úrady, ale aj príbuzní a kolegovia doteraz o zadržaní Rolanda Marchala neinformovali v obave, že medializácii skomplikuje vyjednávania o jeho ďalšom osude. Pre podozrenie zo špionáže je v Iráne vo väzbe aj francúzska vedkyňa Fariba Adelkhahová, vedecká pracovníčka z prestížneho parížskeho inštitútu politických vied (Sciences Po), ktorá sa špecializuje na Irán. Žije striedavo v Iráne a vo Francúzsku. Naposledy do Iránu odcestovala v marci.

Podľa posledných informácií, ktoré majú k dispozícii ich kolegovia, sú obidvaja vedci uväznení v neslávne známom väzení Evin v Teheráne. V uplynulých dňoch vyšetrovatelia začali s novým kolom výsluchov Adelkhahovej, ktorá má aj iránske občianstvo, a preto jej iránske úrady odmietli poskytnúť ponúkanú pomoc francúzskeho konzulátu. Marchal, ktorý je uznávaným odborníkom na východnú Afriku, pricestoval do Teheránu, aby tam s Adelkhahovou, svojou kolegyňou a priateľkou, strávil sviatok íd al-fitr, ktorým sa končieva moslimský pôstny mesiac ramadán.

 

Na rozdiel od Adelkhahovej iránske úrady Marchalovi povolili konzulárnu pomoc. Zdroj blízky zadržanému uviedol, že podmienky vo väzení sú "tvrdé, ale nie je vystavený zlému zaobchádzaniu. Poskytujú mu aj zdravotnú starostlivosť." Francúzsko pred týždňom vydako varovanie pred cestami svojich občanov do Iránu - okrem iného aj v súvislosti s neodôvodenými prípadmi zadržania a väznenia.

Iránske vedenie doteraz nevyhovelo žiadostiam Francúzska o prepustenie Adelkhahovej, ktoré dokonca označilo za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí. Organizácie na ochranu ľudských práv kritizujú zatýkanie Iráncov s dvojitým občianstvom. V Iráne však bola odsúdená aj univerzitná študentka Clotilde Reissová, ktorú v roku 2009 zatkli a následne odsúdili na päť rokov odňatia slobody za "špionáž" pre francúzsku tajnú službu DGSE. Po komplikovaných vyjednávaniach, do ktorých sa zapojili údajne aj predstavitelia Brazílie a Turecka, bola prepustená na slobodu a v máji roku 2010 sa vrátila do Francúzska.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje