Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2019 07:55 | Správy | Domáce správy

Dohra škandalóznej vojny neurochirurgov: Špičkový chirurg dáva kvôli nemu výpoveď!

Boj o pacienta sa zmenil na boj o neurochirurgiu! Po tom, čo sa dve nemocnice nevedeli dohodnúť, kto druhýkrát zoperuje a následne sa postará o Lukáša (15) s nádorom na mozgu, oznámil Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave, že jeho Neurocentru hrozí zánik. Ich špičkový operatér Robert Chrenko (47) chce po celej kauze dať výpoveď.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Tvrdí, že bol zdiskreditovaný nielen pred pacientami, ale aj odbornou verejnosťou. Detské pracovisko by tak prišlo nielen o odborníka s dlhoročnými skúsenosťami zo zahraničia, ale aj o mentora, ktorý vychováva a  učí ďalšiu generáciu nádejných neurochirurgov.

Neurochirurg Robert Chrenko pôsobil 12 rokov v Rakúsku. Návrat na Slovensko považoval za výzvu, ako pomôcť detskej neurochirurgii. „V  Neurocentre vykonal desiatky najťažších operácií mozgu, chrbtice či periférnych nervov. Začal robiť operácie, ktoré na Slovensku dovtedy nikto nerobil,“ uviedol na utorkovej tlačovej konferencii riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela. Napriek tomu je momentálne rozhodnutý odísť.

Dôvodom je verejne známy prípad tínedžera Lukáša (15). Po tom, ako mu počas prvého zákroku Chrenko vybral časť nádoru v hlave a pripravoval jeho aj rodičov na druhú operáciu, kde mal byť odstránený zvyšok, zrodil sa konflikt, ktorý rozdelil laikov aj odbornú verejnosť. Rodičia totiž nástojili na tom, aby druhú operáciu vykonal známy odborník na neurochirurgiu, profesor Juraj Šteňo. Ten však pôsobí na Neurochirurgickej klinike Nemocnice L. Dérera na Kramároch. Šteňo ešte začiatkom októbra na tlačovej konferencii ukázal snímky Lukášovho mozgu a skritizoval prvú operáciu vykonanú v NÚDCH. Lukáša operovať chcel, ale trval na tom, že pooperačná starostlivosť má byť práve v  NÚDCH. To sa bránilo rizikovým prevozom. Spor rozhodla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Chlapca operoval profesor Šteňo a z operácie sa dostáva v NÚDCH.

 

Dôvody odchodu

„Vrátil som sa na Slovensko, začali sa rozbiehať operácie našich-vašich detí. A potom prišla jedna plačúca matka a slávny profesor, ktorý priamo rozprával o  mojom údajnom pochybení pred všetkými médiami. Moje vysvetlenie v tomto mediálnom lynči úplne zaniklo. Som absolútne presvedčený, že som svoju prácu odviedol perfektne,“ povedal Chrenko skôr, ako oznámil, že dáva výpoveď a uvažuje o odchode zo Slovenska. „Za túto situáciu sa pred vami, hlavne za tých ľudí, ktorí, ako sa slušne hovorí, sami majú vyoperovanú hanbu, hanbím. Môžem sa kedykoľvek vám, svojim pacientom a rodičom, či svojim kolegom pozrieť priamo do očí. A hlavne, môžem sa pozrieť priamo v zrkadle do očí sám sebe,“ dodal.

Otvoriť galériu

Na stranu neurochirurga sa postavil aj vedúci lekár Neurocentra NÚDCH profesor Bruno Rudinský. „Ak viac ako 70-ročný neurochirurg má byť jediný na Slovensku, kto môže rozhodovať o osude detských neurochirurgických pacientov -  nehnevajte sa na mňa - ale pre mňa osobne, moja medicínska, neurochirurgická profesionálna cesta končí. Ak to má byť takto, tak ja v tomto momente skladám funkciu vedúceho lekára detského Neurocentra,“ povedal. Podľa vedenia NÚDCH ak títo špičkoví lekári Neurocentrum opustia, jeho fungovanie je ohrozené. Nový Čas oslovil aj Juraja Šteňa. „Boli sme konfrontovaní s  viacerými obvineniami, preto na tvrdenia, ktoré odzneli, budeme reagovať ako klinika. Zatiaľ však poviem toľko, že nám nejde o nič iné, len aby rodičia neboli diskriminovaní pri výbere lekára,“ uviedol.

Na situáciu zaregovala aj Univerzitná nemocnica Bratislava, ktorá chce situáciu upokojiť. Jej riaditeľka chce predovšetkým zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre pacientov. „Žiaľ, musím povedať, že pod súčasným vedením Neurochirurgickej kliniky toto nemôžem garantovať, a preto musím prijať právne kroky, ktoré smerujú k odvolaniu doc. Andreja Šteňa z vedúcej pozície prednostu kliniky,“ uviedla Renáta Vandriaková, riaditeľka UNB.

Otvoriť galériu

Doktor Chrenko: V atmosfére strachu nebude chcieť pracovať nikto

V NÚDCH sú práve hospitalizované 4 deti s nádorom na mozgu av pondelok máte prijať plánovaného ďalšieho vážneho pacienta. Čo to teda pre ne znamená, idete ich prevážať? Ak áno, tak kam?

Moja profesionálna česť mi nedovolí nechať len tak tie deti. Samozrejme, vo výpovednej lehote som tu pre deti, ktoré to budú potrebovať, a som k dispozícii aj novým kolegom, vieme nakontaktovať aj našich spolupracujúcich kolegov v zahraničí. Nedopustím, aby nejaké slovenské dieťa trpelo kvôli tejto situácii.

Teda koniec Neurocentra?

Viete, ja som sa rozhodol, určite budem nápomocný aj mojim kolegom, ale bojím sa, že v atmosfére strachu asi nebudú chcieť pracovať ani moji nástupcovia a kolegovia. Ja naozaj držím všetkým deťom palce, aby svoj boj s náročnou chorobou a najmä so systémom neprehrali ešte predtým.

Zvažujete návrat opäť do Rakúska?

Áno, je to možné.

Kde pôsobil lekár Chrenko

1996 - 2006: neurochirurgia, Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosvelta, Banská Bystrica

2007 – 2019: neurochirurgia, Wiener Neustadt, Rakúsko

2009- Univerzitná nemocnica pre neurochirurgiu, Vojenská nemocnica Praha

2016 - Univerzitná nemocnica pre neurochirurgiu, Allgemeines, Viedeň

2019- Neurocentrum, oddelenie pediatrickej neurochirurgie NÚDCH, Bratislava

 

Funkciu ponúkol aj riaditeľ NÚDCH

Generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela tvrdí, že celý boj o neurochirurgiu sa začal už v roku 2006. Vo svojej koncepcii mal profesor Juraj Šteňo ako hlavný odborník MZ pre neurochirurgiu napísať, že je potrebné vybudovať niekoľko neurochirurgií, vrátane samostatnej detskej neurochirurgie. „Keď sa ale jeho syn stal prednostom, tak už zrazu jeho projekt nebol až taký vhodný a tváril sa, že taký vestník MZ SR ani neexistuje. Odvtedy je tu boj pána profesora Šteňa a jeho syna voči všetkým ostatným neurochirurgiám na Slovensku. Pretože si chcel pre seba a svojho syna privlastniť neurochirurgiu. Nedať šancu iným lekárom a lekárkam. Tu naozaj nejde o mňa, som lekár, ale som aj manažér. Som riaditeľ nemocnice a zodpovedám za jej chod a za jej stav. Zodpovedám za zdravie našich pacientov, našich detí. Ja toto naozaj nemôžem dopustiť. Ja sa na ten úpadok nechcem dívať. A keďže mi je to sväté, tak mi asi nič iné ako ponúknuť svoju funkciu neostane,“ vraví Kužela. Profesor Šteňo tvrdí, že si naďalej za existenciou centra stojí: „Chcem, aby detské neurocentrum naďalej fungovalo, aby neurochirurgické operácie nerobili neurochirurgovia bez atestácií, ale zároveň, aby každý pacient mohol dostať čo najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť.“

 

Chce, aby zostali v neurocentre

Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská robí všetko pre to, aby zostalo funkčné detské Neurocentrum a na základe dohody NÚDCH a UNB detskí pacienti budú operovaní v detskom Neurocentre a nebudú prevážaní do UNB. Pána riaditeľa Kuželu žiada, aby naďalej pracoval na rozvoji detského Neurocentra, aby naďalej poskytovalo špičkovú zdravotnú starostlivosť detským pacientom. Zároveň ho žiada, aby sa pokúsil presvedčiť špičkových odborníkov, akými sú tak profesor Rudinský, ako aj doktor Chrenko, aby zostali v detskom Neurocentre a naďalej pomáhali zachraňovať životy detí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, ivš, Denisa Fedoráková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS