Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2019 11:20 | Správy | Peniaze

Sociálny výbor odobril rast minimálneho dôchodku: Rozhodnutie spustilo paľbu kritiky z opozície

Spôsob výpočtu minimálneho dôchodku na Slovensku sa má zmeniť.

Parlamentný sociálny výbor odobril na ďalšie prerokovanie novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslancov koaličnej SNS. Novelou chcú docieliť, aby dochádzalo k rýchlejšiemu medziročnému rastu tejto dôchodkovej dávky. Nezaradený poslanec Jozef Mihál však upozorňuje na negatívny vplyv novely na verejné financie. Výhrady k novele mali aj ďalší poslanci.

V súčasnosti je základný minimálny dôchodok stanovený ako 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Poslanci navrhujú stanoviť základný minimálny dôchodok ako 33 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve. "V dôsledku tejto zmeny budú mať všetci poberatelia minimálneho dôchodku okamžite od nadobudnutia účinnosti tohto návrhu zákona v roku 2021 vyplácanú vyššiu dôchodkovú dávku, ako by mali v prípade zachovania pôvodného spôsobu výpočtu základného minimálneho dôchodku," tvrdí Magdaléna Kuciaňová (SNS), jedna z predkladateľov novely.

Poslanci navrhujú základnú sumu minimálneho dôchodku naviazať namiesto určeného percenta sumy životného minima pre jednu osobu na určené percento sumy priemernej mzdy vyplývajúcej z hospodárstva SR za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza danému kalendárnemu roku. Inštitút minimálneho dôchodku v súčasnosti zabezpečuje poistencovi, ktorý aspoň počas 30 rokov svojho pracovného života vykonával zárobkovú činnosť a odvádzal poistné na dôchodkové poistenie v kvalifikovanej výške, dôchodkový príjem na takej úrovni, aby nebol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi.

Mihál však upozorňuje, že by sa malo viac prihliadať aj na hospodárenie, napríklad aj Sociálnej poisťovne (SP). "Dôchodcovia môžu ťažiť z toho, že bol zastropovaný dôchodkový vek. Druhá potenciálna výhoda je valorizácia dôchodkov, ktorá musí byť najmenej o dve percentá. Vy chcete pomerne veľkorysým spôsobom zvýhodniť minimálne dôchodky," upozornil na to Mihál. Po zvýšení základnej sumy by mal minimálny dôchodok ešte stúpnuť a nie sú vyčíslené vplyvy na rozpočet. "Nevieme, koľko to bude stáť, ale bude to stáť desiatky miliónov eur, takto by ste to robiť nemali," myslí si Mihál.

 

Opozičná poslankyňa Soňa Gaborčáková (nezaradená) je presvedčená o tom, že bez vymedzenia rozsahu ochrany pred hmotnou núdzou a chudobou nie je možné posúdiť, že sa stanoví minimálna suma na dôstojný život v starobe. "Je potrebné, aby sme vyvážili stav, vstupujete na nepoznanú pôdu, pretože Slovensko si musí určiť, aká je suma, ktorá chráni človeka pred chudobou," podotkla Gaborčáková.

 

Poslanec Smeru-SD Ľubomír Vážny víta, že novelou zákona sa má upraviť väzba minimálneho dôchodku na životné minimum. "Aj tak to bude stáť Sociálnu poisťovňu od roku 2021 približne 750 000 eur a budeme musieť prijať asi 20 zamestnancov, aby sa dala táto činnosť realizovať v zmysle zákona. Od roku 2021 by malo mať minimálny dôchodok približne 240 000 dôchodcov, náklad na rok 2021 by mal predstavovať 147 miliónov eur. Pre SP je to kvázi neutrálna operácia, lebo túto sumu dostane zo štátneho rozpočtu," vyčíslil Vážny, ktorý je generálnym riaditeľom SP. Predsedníčka výboru Alena Bašistová (nezaradená) podotkla, že by bolo možno vhodné, keby si predkladatelia ešte vydiskutovali pripomienky poslancov k tejto novele. "Či by nebolo možné ešte podať nejaký pozmeňujúci návrh," doplnila Bašistová.

Kuciaňová upozornila na to, že pri novele predkladatelia prihliadali aj na narábanie so štátnym rozpočtom. "My riešime minimálny dôchodok, ktorý je v súčasnosti neprijateľný, nechceme ísť nijakým 'násilím', rozvracať základné pravidlá pri tvorbe rozpočtu," uviedla. Podľa nej toto opatrenie ľuďom pomôže. "Treba nazerať na to, že ide o človeka. Vychádza to tak, že po 30 rokoch odpracovania vyjde minimálny dôchodok na sumu 357,4 eura, čo je rozdiel oproti súčasnosti o takmer 65 eur. Je už čas pomôcť tejto kategórii ľudí," vyčíslila Kuciaňová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo