Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2019 10:40 | Správy | Domáce správy

Rada prokurátorov je pobúrená vzťahom Trnku s Kočnerom: Má zviazané ruky, ale ... veľavravný krok

Rada prokurátorov je hlboko znepokojená a pobúrená medializovanými informáciami týkajúcimi sa vzťahu bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s obvineným Marianom Kočnerom.

Uvádza sa to v stanovisku, ktoré TASR poskytol predseda Rady prokurátorov Slovenskej republiky Juraj Purgat. "Rada prokurátorov SR považuje tieto informácie za natoľko závažné, že minimálne do ich vyšetrenia orgánmi činnými v trestnom konaní neumožňujú bývalému generálnemu prokurátorovi Slovenskej republiky pokračovať vo výkone funkcie prokurátora. Zverejnené informácie nielen vrhajú zlé svetlo na ostatných prokurátorov, ale predovšetkým podkopávajú dôveru verejnosti v právny štát a princípy jeho fungovania," uvádza sa v stanovisku.

V ňom sa ďalej píše, že Rada prokurátorov SR si ctí princíp prezumpcie neviny a vyzýva Trnku, aby do vyšetrenia týchto mimoriadne závažných podozrení požiadal generálneho prokurátora o prerušenie výkonu funkcie prokurátora.

"Vyjadrenie generálneho prokurátora Slovenskej republiky Jaromíra Čižnára ohľadom zotrvania D. T. vo funkcii prokurátora potvrdzuje aj stanovisko Rady prokurátorov Slovenskej republiky, z ktorého jednoznačne vyplýva, že vzhľadom na súčasný procesný stav vyšetrovania zotrvanie D. T. vo funkcii prokurátora záleží výlučne od jeho rozhodnutia. Ak sa D. T. rozhodne požiadať o prerušenie výkonu funkcie prokurátora, generálny prokurátor je pripravený bezodkladne rozhodnúť," zareagovala pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

 

Nadácia Zastavme korupciu vyzvala v pondelok prokurátora Trnku, aby sa okamžite vzdal svojej funkcie. Zároveň žiadala, aby sa generálny prokurátor Jaromír Čižnár prestal skrývať. TASR o tom informoval Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu.

"Po zverejnení nahrávky medzi obžalovaným podnikateľom Marianom K. a Trnkom je nemysliteľné, aby tento človek sedel na Generálnej prokuratúre," uviedla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Zároveň nadácia vyzvala Čižnára, aby sa ďalej neskrýval a začal konať aj voči ostatným, ktorí čelia podozreniam, že spolupracovali s Marianom K. "Prokuratúra je jeden z hlavných pilierov právneho štátu. Ak zlyháva ona, zlyháva štát," konštatovala Petková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!