Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.10.2019 05:59 | Prominenti | Karel Gott († 80)

Zoznam najbližších: Kto mal česť kráčať za Gottovou († 80) rakvou? Títo ľudia nasledovali vdovu Ivanu

Grandiózna katedrála sa rozlúčila s grandióznym maestrom!

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

Posledné zbohom, ktorého sa dočkal spevák a najväčšia legenda tejto doby Karel Gott († 80) počas dvoch dní, bolo plné dojímavých momentov, sĺz stekajúcich po tvárach prítomných hostí na bohoslužbe v Katedrále sv. Víta, ale aj miliónov ľudí nielen na verejnej rozlúčke na Žofíne, ale aj za televíznymi obrazovkami. Zádušná omša, ktorú viedol arcibiskup Duka bola popretkávaná srdcom písanými príhovormi Gottových priateľov, ktorí len sťažka skrývali žiaľ. Gotta na poslednej ceste odprevádzala rodina v motolskom krematóriu za prísnych bezpečnostných opatrení.

S veľkým človekom, talentovaným spevákom, mužom s obrovskou charizmou a národmi milovaným Karlom sa lúčili masy. Po šokujúcej správe o skone slávneho speváka na akútnu leukémiu zostalo zlomené a ubolené nejedno srdce. Gott svojím odzbrojujúcim úsmevom a pesničkami vnášal do životov ľudí radosť. Preto niet divu, že sa v piatok Praha „otriasala“ v základoch.

Otvoriť galériu
Zdroj: ČT

(pre zväčšenie kliknite na obrázok)

Do stovežatého mesta sa rútili húfy jeho fanúšikov, ktorí prišli na Slovanský ostrov do Paláca Žofín vzdať poctu velikánovi. Niektorí fanúšikovia čakali na svoju chvíľu vyzbrojení teplým čajom, len aby sa dostali ku katafalku. Na situáciu dohliadala štátna polícia, ktorá povolala takmer 130 policajtov. V pohotovosti boli aj záchranné zložky či dobrovoľníci z Červeného kríža. Napriek tomu, že bola verejná rozlúčka naplánovaná od 8.00 do 22.00, organizátori pre obrovský záujem verejnosti predĺžili návštevu Žofína do polnoci.

Len pre pozvaných

Truhla s pozostatkami Karla Gotta umiestnená pred tvárami rodiny a takmer 4 000 pozvanými hosťami v Katedrále sv. Víta prikrytá kobercom z bielych kvetov, čiernobiela fotografia velikána a štátna vlajka pripomínajúca, že sa maestrovi dostalo štátnych pôct. O 11 hodine v sobotu dopoludnia sa svätostánok ponoril do ticha. V lavici po boku trúchliacej vdovy sedeli Gottove malé dcéry Charlotte a Nelly, ktoré sa podľa medializovaných informácií na poslednej rozlúčke objaviť nemali.

 

Nakoniec však prišli dať milovanému otcovi posledné zbohom. Počas zádušnej omše zaspievali Lucie Bílá, Štefan Margita či Eva Urbanová, presne tak, ako si to Karel prial. Ten si totiž všetky detaily svojej rozlúčky naplánoval dopredu. Najdojemnejšie však bolo vystúpenie jeho kamarátky Jiřiny Bohdalovej, ktorá roztopila všetky srdcia. Nasledoval ju poľský kňaz Czendlik, ktorý sa prihováral priamo Bohu, aby bol v nebi pripravený na veľmi vzácnu návštevu.

Ukončenie omše nasledované vynesením Gottových pozostatkov z katedrály bolo sprevádzané jeho božským hlasom v piesni Už z hor zní zvon. Na maestra už vonku čakali stovky fanúšikov, ktorí sa spoločne s blízkou rodinou prizerali naloženiu rakvy do auta Hradnou strážou. Odchod pohrebného vozidla s Karlom spred katedrály bol sprevádzaný veľkým potleskom, presne tak, ako by si to samotný Karel prial.

Jeho nezabudnuteľným výrokom totiž zostane navždy: „Tleskejte mi, já to mám rád.“ Nasledovné súkromné posledné zbohom prebehlo v motolskom krematóriu, len za prítomnosti blízkej rodiny, ktorá sa potom odobrala na kar. S Karlom Gottom sa rozlúčili milióny ľudí, ale pre nikoho z nás nezomrel, pretože v srdciach tých, ktorí ho milovali, bude žiť naveky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mimi

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Súdna rada sa vyjadrila o možnom návrate Harabina: Takto sa k tomu postavili členovia
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Europarlament. (ilustr. foto)
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii