Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2019 15:45 | Prominenti | Karel Gott († 80)

Na pohrebe nepútala pozornosť: S Gottom († 80) sa prišla rozlúčiť aj vzácna návšteva zo zahraničia

Svetové médiá si rovnako ako v uplynulých dňoch podrobne všímajú dianie okolo úmrtia českého speváka Karla Gotta († 80), za ktorého sa v sobotu vo svätovítskej katedrále konala zádušná omša.

Pozornosti sa zosnulému umelcovi dostáva najmä tam, kde si za svoju spevácku kariéru získal množstvo priaznivcov - teda v Nemecku či Rusku. Bulvárny denník Bild má v Prahe vlastného spravodajcu, ktorý sleduje všetky udalosti späté s posledným rozlúčkou so spevákom, ktorý sa v Nemecku dodnes teší značnej obľube.

Fotogaléria
86
fotiek v galérii

"Celá krajina smúti za Karla Gotta," znie titulok správy v online vydaní denníka, ktorá sa v sobotu objavila na hlavnej strane. "Mnoho fanúšikov je zo smrti Karla Gotta stále otrasených. V Prahe mu teraz môžu vzdať poslednú poctu. Potom, čo mali všetci fanúšikovia v piatok možnosť rozlúčiť sa so svojím idolom, uctí Česko pamiatku Karla Gotta jednodňovom štátnym smútkom."

Bild si všíma, že speváka na jeho poslednú cestu prišli z Nemecka do českej metropoly odprevadiť jeho bývalý manažér Wolfgang "Max" Kaminski či spevák Patrick Linder.

"Tiež tebe, Bože, odporúčam jeho koncert," cituje agentúra DPA českého duchovného Zbigniewa Czendlika, ktorý na zádušnej omši predniesol posledné slovo. Podľa agentúry sa Gott v Nemecku v minulosti preslávil najmä nemecky spievanými hity Babička či Biene Maja (Včielka Maja).

Mníchovský denník Süddeutsche Zeitung píše, že už v piatok sa so spevákom prišli rozlúčiť aj niektorí Nemci. Viktoria a Lorena z Hesenska boli v Prahe na dovolenke a ráno sa zašli pozrieť pred Gottovu vilu na Smíchove. "Celé mesto je plné sviečok a kvetov," uviedli. Ich s odstupom najobľúbenejšou spevákovou piesňou je Včielka Mája, na ktorej podľa svojich slov vyrástli. O zádušnej omši za Karla Gotta informovala tiež agentúra AFP, ktorá citovala slová kardinála Dominika Duku o "dare krásneho hlasu, umení interpretácie a úsmeve spojeného s noblesou, ktorými napĺňal radosťou milióny poslucháčov". Pripomenul Gottovu hudobnú kariéru a tiež to, že spevák bol aj "zručný maliar" a príležitostný herec.

Ruská agentúra TASS, pre ktorú udalosti okolo úmrtia Gotta z Prahy sledoval dopisovateľ, v sobotu uviedla, že po zádušnej omši bude telo "majstra" spopolnené v pražskom Motole a urna by následne mohla byť uložená na vyšehradskom cintoríne Slavín, kde je pochovaných množstvo popredných českých osobností.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ