Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
utorok 12. 11.
Svätopluk
8°C  Dážď  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.10.2019, 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Toto ste o vajciach určite netušili

Veľký prieskum o vajciach, ktorý prednedávnom uskutočnila agentúra 2muse pre BILLA ukázal viacero prekvapujúcich zistení.

Vedeli ste, že ...

-  Vajcia sú u nás skutočne populárne. Každý tretí Slovák konzumuje vajcia aspoň každý druhý
deň a takmer polovica ich zaraďuje do stravy aspoň raz týždenne.

- Aj pri vajciach dbáme podľa prieskumu na ich pôvod – až 60 % Slovákov uprednostňuje vajcia s domácim pôvodom. Práve preto nájdete v BILLA len vajcia od slovenských producentov.

- Najčastejšie si pripravujeme vajcia ako praženicu (32 %), v obľúbenosti potom pokračuje omeleta, volské oko a vajce natvrdo (všetky okolo 20 %).

- Štyrom z piatich Slovákov záleží aj na tom ako žijú nosnice a pozitívny postoj k podstielkovému chovu má 69 percent opýtaných.

Otvoriť galériu
Zdroj: Špeciálny projekt

- Vajcia z podstielkového chovu vnímame ako kvalitnejšie a práve preto ich aj vyhľadávame.

- Viaceré odborné štúdie poukazujú na fakt, že čím viac sú sliepky kŕmené voľne, ideálne na tráve a vo výbehu, tak ich vajcia majú viac omega 3 mastných kyselín, čo je lepšie pre ľudský organizmus.

- Informáciu o podmienkach chovu nosníc a pôvode vajec viete zistiť na pečiatke na obale, ale aj na škrupine každého vajíčka. Dôkladne pozerajte na prvé číslo, ktoré označuje spôsob chovu (0 – ekologická poľnohospodárska výroba, 1 – chov vo voľnom výbehu, 2 – chov na
podstielke, 3 – chov v klietkach)

- Šéfkuchári radia, že výbornú praženicu pripravíme ak pridáme trošku mlieka a štipku jedlej sódy. Mlieko praženicu zjemní a vďaka jedlej sóde bude vaša praženica nadýchaná a vláčna.

Otvoriť galériu
Zdroj: Špeciálny projekt

- Omeleta si vyžaduje viac času na prípravu. Majstri varešky upozorňujú, že vajíčka vylejeme na panvicu až po poriadnom premiešaní a pečieme ich na miernom ohni. Prílohy ako syr, slaninu, šunku, jarnú cibuľku alebo šalát pridávame až na konci, potom ako omeletu obrátime na druhú stranu.

- Za dokonalým volským okom je trpezlivosť. Vyhnite sa zhoreným okrajom a dajte vajíčku čas na poriadne prepečenie na panvici na miernom ohni. Prikryte panvicu pokrievkou a nechajte prepekať približne tri minúty.

- Vyhnite sa prekvapeniam - vajce natvrdo potrebujete stráviť vo vriacej vode 10 minút, na mäkko 6 minút a na hniličku len 2 až 3 minúty.

- Benediktínske, alebo stratené vajíčko, je kulinárska delikatesa, ktorú poznáte z instagramov snáď všetkých kuchárskych influencerov. S trochou praxe to zvládne každý. Vo veľkom hrnci zohrejte vodu s troškou octu tak, aby bola horúca, ale aby ešte nebola vo vare. Varechou urobte vodný vír a do jeho centra vlejte rozbité vajíčko. Nie však priamo zo škrupiny, ale z misky, do ktorej ste si ho rozbili predtým. Ocot sa postará o to, aby sa bielko pekne spojilo a vytvorilo pochúťku, ktorú opatrne vyložíte na chlebík alebo zeleninový šalát. Nič vám nebude brániť v tom, aby ste ho s veľkou pompou slávnostne rozkrojili vidličkou.

Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Odporúčame z TIVI.sk
Odporúčame z TIVI.sk
Aktuality.sk Správy Ťažký týždeň Podcasty Prémiové čítanie Šport Obchod TV Počasie Horoskopy
Robert Fico
Komentár Daga Daniša: Fico sa hnevá. Jeho stratégia padla Aktuality.sk
Najčítanejšie
3h
24h
Správy o svojom
Čižnár odvolal krajskú prokurátorku v Bratislave Kopčovú: Toto je dôvod
Aktualizované Foto
Polášek s Dodigom bojujú o prvé víťazstvo, rozhodne zápasový tajbrejk
Francúzsky
Francúzsky prezident Macron: Globálny politický systém je v bezprecedentnej kríze
Marek Ďaloga (v
Marek Ďaloga končí v Sparte! Prečo odmietol nadštandardnú ponuku?
Čaputová bola
Prezidentka Čaputová priniesla Jojke neuveriteľný rekord: Toto v Inkognite ešte nezažili!
V areáli
Foto
Požiar v Šuranoch: V areáli mestského podniku služieb zhoreli pracovné stroje i náradie
Stanislav Lobotka
Foto
Lobotka s Nízlovou už odpočítavajú dni: Ukázali bruško aj topánočky!
Spevák si
Tásler s manželkou upratujú pred rozvodom: Začali s delením majetku, každý dostane byt
Primátor Hnúšte
Dočkajú sa novej práce? Do priemyselného parku v Hnúšti vrazili 2,36 mil. €
Dominik sa vďaka
Foto
Udrží si Slovan na jar Greifa? O brankára je veľký záujem v kluboch Premier League
Španielsky
Nadala vytočil po prehre novinár: To myslíš vážne alebo je to vtip?
Hasiči zasahovali
Foto
Ďalší výjazd hasičov na košickej stanici: Ratovali zadymený vagón Regiojetu